Het lijkt soms wel alsof cryptocurrency vandaag de dag alomtegenwoordig is. Munten zoals Bitcoin komen vaak in het nieuws, bekende personen spreken er zich (positief of negatief) over uit, nieuwe revolutionaire toepassingen worden op de markt gebracht, en tal van mensen verdienen er grof geld mee.

Hoewel er nog steeds heel wat sceptici zijn, is de laatste jaren duidelijk geworden dat cryptocurrency nergens heen gaat, en dat we in de toekomst wellicht meer en meer gebruik zullen beginnen maken van deze digitale vorm van gedecentraliseerd, internationaal, snel, goedkoop en veilig betalen.

Maar op dit moment zijn de mogelijkheden nog wat beperkt. Hoewel er momenteel reeds een aantal crypto creditcards zijn waarmee je bij heel wat winkels al kan betalen, is dit bijlange nog niet de norm geworden.

Ook rechtstreeks met cryptocurrency betalen kan zeker nog niet overal, en momenteel vooral bij “early adopters” en bedrijven die een nichepubliek willen aantrekken.

De gemiddelde Nederlander kijkt de kat nog even uit de boom, en lijkt crypto vooral te zien als langetermijninvestering bij de beste crypto broker.

In sectoren zoals online casino’s, niche webshops en videogaming is crypto natuurlijk heel wat populairder en zijn er meer toepassingen, want die sectoren lenen zich uitstekend tot een dergelijk betaalmiddel.

Maar wist je dat crypto nu al reeds gebruikt kan worden in meer traditionele zaken zoals vastgoed?

Crypto in vastgoed

Ja, je kan tegenwoordig reeds een huis kopen met cryptomunten, voornamelijk dan met Bitcoin. Andere munten zouden ook lukken, maar 

In theorie kan dit en is het reeds gebeurd, maar in de algemene praktijk is het nog veelal onbekend terrein.

Een directe transactie is de makkelijkste manier om dit te regelen: iemand stelt een pand te koop, en aanvaardt hier een betaling in cryptomunten voor. 

Als er een koper is met genoeg Bitcoin (of welke munt dan ook), dan is er in principe niets dat twee individuen ervan weerhoudt om een contract op te stellen en dit zo te regelen.

In dat geval zal de koper dan een directe transactie moeten doorvoeren naar de crypto wallet van de verkoper. 

Maar zoals je je wel kunt inbeelden zijn er nog niet veel mensen die een betaling in crypto aanvaarden.

Een andere optie is cryptocurrency gebruiken als onderpand bij een vastgoedbelegging.

Zo kan je bijvoorbeeld een lening aangaan bij bepaalde fintech platformen, en je cryptocurrency als onderpand geven. 

Je betaalt je vastgoed dan welismaar met fiatgeld (meestal in euro), maar op zich heb je crypto gebruikt om die vastgoedinvestering te regelen.

Dit is nog niet beschikbaar in Nederland, maar in andere landen begint dit redelijk populair te worden.

Tot slot is er ook nog de optie om via NFTs te werken. Een NFT is een Non-Fungible-Token, en kan zowel dienen als vorm van betaling of onderpand, als voor een normale verkoop van een stuk vastgoed.

Voordelen van crypto in de vastgoedmarkt

Nederland voert de toon

Onlangs is er in Veghel een penthouse verkocht voor 21 bitcoins, met een waarde van ongeveer een miljoen euro.

Dit was de eerste keer dat er in Nederland officieel een pand voor cryptocurrency werd verkocht, volgens de betrokken makelaardij.

Natuurlijk werden er eerder wel al woningen deels met crypto verkocht, in de vorm van een voorschot.

Er bestaat geen precedent voor deze situatie, en dus zullen zowel koper als verkoper ten rade moeten gaan bij hun advocaten en de notaris, om ervoor te zorgen dat alles zo duidelijk en vlot mogelijk verloopt.

Omdat Bitcoin momenteel in een dipje zit, moet ook nog worden bepaald op welk moment de transactie precies zal doorgaan.

Het kan immers voorvallen dat de waarde van de ene maand op de andere sterk stijgt of daalt, bijvoorbeeld met 20%. Dat is een gigantisch verschil in de waarde, en kan zowel voor koper als verkoper positief als negatief zijn.

De volatiliteit van Bitcoin is een van de grootste redenen waarom dergelijke transacties nog niet meer gebruikt worden, maar dat is een kwestie die in de toekomst wellicht zal worden gladgestreken.

Nederland is weliswaar een van de eerste landen waarin een huis volledig verkocht wordt voor Bitcoin, maar reeds in 2017 werd er in het Verenigd Koninkrijk een pand van de hand gedaan voor ongeveer 19,5 Bitcoin. 

Kortom, cryptocurrency-transacties in de vastgoedsector zijn op dit moment nog zeer zeldzaam, maar naarmate deze vorm van valuta meer en meer ingeburgerd zal worden, is de kans groot dat een huis kopen met Bitcoin binnen een aantal jaren de gewoonste zaak van de wereld zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

De Bullrun van 2024 is gestart! Ontvang nu gratis €10,- in jouw account!

🚀 GRATIS €10,- CASH BONUS

Na een succesvolle verificatie en een minimale storting van € 10, ontvang je een welkomstbonus van € 10*.