Daytraden met crypto

Als je crypto ‘daytrading’ (met andere woorden: ‘daghandel’) overweegt, kan de volatiliteit van de cryptomarkt gunstig voor je uitvallen en je in staat stellen snelle winst te behalen. Echter moet je natuurlijk wel weten wat je doet en de tijd ervoor hebben om erbovenop te zitten. Wanneer je niet veel tijd hebt, zijn er andere manieren zoals de dollar cost average crypto strategie.

Lees snel verder om alles te leren over crypto daytrading!

Crypto daytrading uitgelegd

Daytrading is het proces van speculeren op financiële producten en activa gedurende één dag. Daghandelaren kopen, en verkopen een willekeurig aantal financiële instrumenten in een periode van enkele uren of minder, prijsbewegingen op de korte termijn. Daghandelaren blijven op de hoogte van wat markten op korte termijn beweegt en kunnen honderden bestellingen op één dag plaatsen, en weer verkopen om winst te maken.

Decennialang hebben investeerders zich gericht op verschillende traditionele markten om te profiteren van winstmogelijkheden. In de afgelopen jaren zijn hier de cryptocurrency bijgekomen en deze worden gezien als een groeiende markt. Sindsdien is crypto daytrading niet meer weg te denken.

Een cryptocurrency of cryptovaluta is een digitale activa die wordt beveiligd door een algoritme, waarbij transactie-informatie is opgeslagen in een digitaal netwerk. Tegenwoordig bestaan er duizenden verschillende crypto’s die je kunt kopen, wat een scala aan kansen creëert voor daghandelaren.

Belangrijke crypto voor daghandelaren

Bitcoin

In de wereld van cryptocurrency is bitcoin de industriestandaard geworden. Het digitale bezit hiervan is niet alleen in populariteit gegroeid, maar ook in zijn technologie. Bitcoin heeft een vaste voorraad van 21 miljoen en is tot nu toe nog steeds de grootste cryptocurrency op de markt met een waardering van bijna $ 200 miljard.

Ongeveer de helft van de totale handelsactiviteit in cryptocurrency vindt plaats in de blockchain van bitcoin met miljarden dollars aan dagelijkse omzet. Vanwege de ruime liquiditeit is bitcoin een van de populairste keuzes voor diegenen die crypto willen verhandelen.

Een cryptocurrency buiten bitcoin wordt een alt-coin genoemd. Cryptocurrency in deze categorie hebben verschillende technologische verschillen en toepassingen, van het bouwen van gedecentraliseerde applicaties (dApps) tot het creëren van een wereld van gedecentraliseerde financiën en meer. Een van de bekendste alt-munten is Ethereum.

Altcoins

Een cryptocurrency buiten bitcoin wordt een alt-coin genoemd. Cryptocurrency in deze categorie hebben verschillende technologische verschillen en toepassingen, van het bouwen van gedecentraliseerde applicaties (dApps) tot het creëren van een wereld van gedecentraliseerde financiën en meer. Een van de bekendste alt-munten is Ethereum.

Stablecoins

Tot slot is er nog één categorie cryptocurrency die steeds belangrijker is geworden voor daytraders en investeerders. Stablecoins vertegenwoordigen cryptocurrency die relatief prijzen stabiel zijn, meestal door zichzelf te koppelen aan fiat-valuta. De grootste stablecoin is Tether (USDT), waarvan de prijs is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Naast dat stablecoins erg handig zijn voor het daytraden (te gebruiken als betaalmiddel) kun je ze ook gebruiken om rente te ontvangen wanneer je ze niet actief aan het gebruiken bent (crypto staken).

Tradingplatformen

Beginnen met daytraden in crypto met één van deze coins? Dit kun je doen bij onderstaande crypto exchanges:

Meer informatieVoordelenRatingAantal cryptocurrenciesAanbieder
Bitvavo Bitvavo Beste keuze in Nederland, Betalen met iDeal, Nederlands bedrijf9.5 299 Bitvavo
Finst Finst De goedkoopste crypto exchange in Nederland in 20249.2 100+ Finst

Tips voor crypto daytraden

De markt voor cryptocurrency is gefragmenteerd, met ‘exchanges’ met andere woorden beurzen die actief zijn in tientallen juridische jurisdicties over de hele wereld. In veel landen is het eenvoudig om een brokerage op te zetten, wat heeft geleid tot een wildgroei aan handelsplatforms en -mobiele- crypto trading apps.

Op traditionele financiële markten hebben handelaren vaak alleen toegang tot de beurs via een broker die lid is van de beurs. In crypto fungeren beurzen echter niet alleen als een plaats van uitvoering, maar ook als een broker.

Betaalmethoden

Crypto daytraders hebben verschillende opties als het gaat om het financieren van hun crypto rekening.  Bijna alle brokers ondersteunen bankrekeningen (ACH) en overboekingen, terwijl pinbetalingen ook steeds vaker voorkomen.

Andere betaalmethoden zoals creditcard en PayPal komen minder vaak voor, maar worden bij sommige brokers ook geaccepteerd. Sommige van deze alternatieven kunnen hoge kosten met zich meebrengen, dus lees de kleine lettertjes. Natuurlijk is de beste optie om rechtstreeks vanuit je crypto wallet geld op je account te storten.

Hefboomwerking

Over het algemeen kiezen daghandelaren in traditionele markten ervoor om te profiteren van hefboomwerking om hun rendement te maximaliseren.

Hefboomwerking is het proces waarbij een kleine hoeveelheid kapitaal wordt gebruikt om posities te openen die groter zijn dan het beschikbare kapitaal. Dit kan het rendement van transacties vergroten zonder vooraf aanzienlijk kapitaal te riskeren, hoewel het natuurlijk ook verliezen kan vergroten.

Helaas voor cryptocurrency-handelaren is er een gebrek aan hefboomwerking op de meeste cryptocurrency beurzen, hoewel dit begint te veranderen. Gereguleerde beurzen openen langzaam hefboomhandel voor beleggers, en kortgeleden is Coinbase Pro begonnen met het aanbieden van hefboomwerking. Dit zou een uitstekende toekomstige optie kunnen zijn voor diegenen die geïnteresseerd zijn in daghandel in cryptovaluta.

Naast een gebrek aan hefboomwerking, is het moeilijk om manieren te vinden om cryptocurrency direct te shorten. Short gaan, of wedden op een activa, is de meest voor de hand liggende manier om te profiteren van de daling van de prijs van een activa. Voor cryptocurrency is hiervoor op dit moment nog geen echte optie beschikbaar.

Veiligheid

Als het op beveiliging aankomt, hebben cryptocurrency beurzen en apps als geheel een gemengd trackrecord. Er zijn talloze accounts geweest die zijn gecompromitteerd en als gevolg daarvan is er cryptocurrency van beleggers gestolen.

De afgelopen jaren is de beveiliging van de meeste exchanges echter aanzienlijk verbeterd en zijn hacks steeds zeldzamer geworden. Maar veiligheid is nog steeds één van de grootste overwegingen bij het kiezen van waar je cryptocurrency wilt verhandelen.

Een broker is slechts zo goed als de veiligheid die het zijn gebruikers biedt, en je doet er goed aan om alleen beurzen te kiezen die de veiligheid van alle fondsen op haar platform kunnen garanderen.

De meeste van de bekendste beurzen (en vooral diegene die actief zijn in goed gereguleerde rechtsgebieden) hebben een buitengewoon goede staat van dienst gehad.

Kosten

Een ander punt om op te letten zijn de kosten. Cryptocurrency brokers variëren in hun tariefstructuren. De meeste beurzen werken met een vast percentage of geldelijke vergoeding voor elke uitgevoerde transactie.

Velen variëren de vergoedingen op basis van de status van een transactie als maker of afnemer, waarbij de vergoedingen voor de maker vaak lager zijn om handelaren te stimuleren liquiditeit aan de markt toe te voegen.

De kosten worden verlaagd op basis van handelsniveaus en handelsvolume binnen een periode van bv 30 dagen. Ook zijn de percentages voor gevestigde beleggers met veel kapitaal een kleine fractie van de kosten voor beginnende beleggers.

Net als bij andere beleggingen geld dat handelaren nooit meer kapitaal zouden moeten riskeren dan ze zich kunnen veroorloven te verliezen. Hoewel deze nieuwe activaklasse boordevol potentieel zit, kan daytraden in crypto ook gevaarlijk en onvoorspelbaar zijn.

Het is belangrijk dat beginnende beleggers langzaam beginnen en eerst wat kleine transacties plaatsen totdat ze de markt volledig begrijpen. Naarmate jij je meer op je gemak voelt, kun je transacties uitbreiden en een meer uitgebreide aanpak gaan onderzoeken.

Om te leren wat crypto markt beweegt moet je goed je huiswerk doen. Cryptocurrency-activa variëren in gebruik en functie, waardoor ze toch anders zijn dan traditionele aandelen.

Conclusie

Als relatief nieuwe markt bevinden cryptocurrency’s zich nog op onbekend terrein. De hele industrie is nog steeds aan het uitzoeken hoe om te gaan met onder meer overheidsregulering, hefboomwerking en beveiliging.

Dit betekent dat het crypto daytrading grote onzekerheid met zich meebrengt, maar hierom ook geweldige kansen.

Ben je een fanatieke crypto daytrader? Lees hier nog eens ons artikel over welke crypto je moet kopen of ons artikel over nieuwe cryptomunten met potentie voor daytraders.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

De Bullrun van 2024 is gestart! Ontvang nu gratis €10,- in jouw account!

🚀 GRATIS €10,- CASH BONUS

Na een succesvolle verificatie en een minimale storting van € 10, ontvang je een welkomstbonus van € 10*.