Welke crypto nu kopen? Top 6 cryptomunten in 2022

Vandaag de dag is crypto aanweziger dan ooit tevoren. Op radio en televisie hoor of zie je om de haverklap een reclame voor verschillende soorten handelsplatformen. Daarmee kun je Bitcoin en andere crypto kopen.

Ook accepteren steeds meer bedrijven crypto als een geldig betaalmiddel. Zo kun je sinds maart 2021 bijvoorbeeld al een Tesla met crypto kopen, namelijk met Bitcoin.

In dit artikel gaan we het hebben over de verschillende cryptomunten en welke crypto je het beste kunt kopen. Tot slot zullen we het kort hebben over de Metaverse en NFT’s en welke metaverse en NFT coins je het beste kunt kopen.

Wat is crypto?

Crypto, ook wel een cryptocurrency of cryptomunt, is een digitaal betaalmiddel. Met de introductie van de pinpas en creditcard betalen we eigenlijk al jarenlang digitaal, alleen zijn wij hierin wel volledig afhankelijk van de banken, omdat alleen zij de complete betaalgeschiedenis kunnen bijhouden.

Bitcoin, de allereerste cryptomunt, is daarentegen een decentraal en open systeem, waar in principe iedereen kan bijdragen aan het beheer en de ontwikkeling van de munt. Bitcoin is ook ontwikkeld als alternatief op de bestaande valuta’s, zoals de dollar en de euro.

Inmiddels zijn we vele jaren verder en is de wereld van crypto uitgegroeid met enkele duizenden digitale munten en kun je bij steeds meer bedrijven al producten met crypto kopen. Zie hier een paar van de meest bekende cryptomunten:

 • Bitcoin (BTC)
 • Ethereum (ETH)
 • Binance Coin (BNB)
 • Solana (SOL)
 • Cardano (ADA)
 • Crypto.com (CRO)

 

Wil je deze cryptomunten kopen? Daar gaan we nu wat dieper op in.

Welke crypto nu kopen?

Steeds meer mensen gaan crypto kopen en dit zorgt voor een altijd bewegende markt. Stijgingen of dalingen van 20 tot 30 procent op een dag (of soms zelfs meer) zijn niet ongewoon. Echter kun je vaak, als je wat verder uitzoomt, zien of een cryptomunt potentie heeft om verder te groeien.

Bitcoin (BTC)

Bitcoin is de allereerste cryptomunt die over de jaren heen flink in waarde is gegroeid. Veel mensen denken dat Bitcoin zijn beste tijd heeft gehad. Dat de rek er inmiddels wel een beetje uit is. Echter werd dat ook over Bitcoin geroepen in 2017, terwijl de waarde inmiddels vervijfvoudigd is.

Als je kijkt naar de statistieken van het afgelopen jaar, lijkt er toch nog flink wat rek in te zitten. Steeds meer (grote) bedrijven accepteren Bitcoin als betaalmiddel en als je dan bedenkt wat deze cryptomunt vorig jaar rond deze tijd waard was, dan kun je je inderdaad afvragen waar dit stopt.

Er zijn mensen die volop geloven dat een enkele Bitcoin ooit 2 miljoen euro waard zal zijn. Sommige mensen denken dat Bitcoin binnen korte termijn € 200,000 waard zal zijn.

Of dit daadwerkelijk zal gebeuren valt nog te bezien. Je kunt Bitcoin waarschijnlijk meer zien als een veilige langetermijninvestering. Bitcoin zal over de komende jaren gestaag omhoog blijven gaan met af en toe ook een flinke daling zoals je in de grafiek kunt zien.

Verwacht geen explosieve stijgingen, maar sluit niet uit dat Bitcoin voor het einde van 2022 wel tussen de € 150,000 en € 200,000 waard zal zijn. Bitcoin is dus een van de cryptomunten die je zeker in je portefeuille moet hebben.

Bitcoin kopen? Doe dit vandaag nog op Bitvavo en betaal geen transactiekosten!

Bitcoin

Ethereum (ETH)

Als je het over crypto kopen hebt, mag Ethereum zeker niet ontbreken aan je portefeuille.

Ethereum is een gedecentraliseerd open-source blockchain systeem. Het is een platform voor verschillende andere cryptocurrencies, maar heeft ook een eigen cryptocurrency, Ether. Ethereum is een wereldwijd platform voor gedecentraliseerde applicaties waar gebruikers van waar ook ter wereld software kunnen schrijven en uitvoeren.

De naam Ethereum werd voor het eerst genoemd in 2013 in een whitepaper van mede-oprichter Vitalik Buterin en in de zomer van 2015 werd de blockchain officieel gelanceerd. Inmiddels is Ethereum een van grootste en meest waardevolle cryptocurrencies.

Een groot nadeel aan het Ethereum netwerk is dat je te maken hebt met hoge gas fees. Een gas fee is een bijdrage die je moet betalen voor transacties over het netwerk. Hoeveel je betaalt, is afhankelijk hoeveel transacties er op dat moment zijn en hoe snel je wil dat de transactie afgerond wordt. Enkele concurrenten, zoals Solana en Cardano, hanteren een veel lagere gas fee.

Maar als je dan kijkt naar de groei die Ethereum het afgelopen jaar heeft gemaakt, kun je niet anders dan onder de indruk zijn. Rond deze tijd vorig jaar kon je deze crypto kopen voor minder dan € 500. Dat betekent dat Ethereum ruim 8 keer zoveel waard is als een jaar geleden. Dat is makkelijk verdiend.

Maar wat gaat Ethereum in 2022 doen en doe je er goed aan om nu te kopen?

Het antwoord hierop is ja! Ethereum zit momenteel nog volop in de lift en de verwachting is zeker daar dat ETH in de komende jaren de (huidige) waarde van Bitcoin aan gaat tikken. Of de waarde van Ethereum in 2022 weer acht keer zal verdubbelen valt te bezien, maar een waarde van € 15,000 tot € 20,000 ligt zeker in de lijn van de verwachting.

Ethereum kopen? Doe dit vandaag nog op Bitvavo en betaal geen transactiekosten!

Binance Coin (BNB)

Als je een jaar of langer geleden je geld hebt gestoken in de Binance Coin dan heb je inmiddels veel geld verdiend. BNB hoort in 2022 namelijk bij een van de snelst groeiende cryptomunten die is vertwintigvoudigd in waarde en nu behoort tot een van de grootste cryptocurrency’s.

Waarom is deze cryptomunt zo succesvol en moet je nu nog deze cryptomunt kopen?

BNB is een cryptomunt van Binance, een van de bekendste en meest gebruikte handelsplatformen voor crypto. De Binance Coin is ontwikkeld op de Ethereum blockchain en kan voor meerdere doeleinden worden gebruikt, waaronder het betalen van transactiekosten op het Binance platform.

In 2019 werden alle tokens overgezet naar het Binance Chain mainnet en worden nu dus niet meer bij Ethereum ondergebracht.

Bij de introductie van de Binance Coin in 2017 werden 200 miljoen tokens verkocht. De opbrengst van de verkoop heeft Binance gebruikt voor het verder ontwikkelen en vermarkten van hun applicatie, iets wat zij tot op heden dus vrij succesvol hebben gedaan, aangezien zij de grootste exchange zijn voor crypto kopen.

De 200 miljoen tokens zijn vooraf gemined en kunnen nu ook niet meer gemined worden. Inmiddels zijn er ook weer tokens teruggekocht door Binance zelf met als doel om waardevermindering tegen te gaan. De teruggekochte tokens zijn vernietigd en het doel is om uiteindelijk het aantal tokens te halveren.

Omdat het aantal tokens de komende jaren nog zal verminderen is de verwachting daarom ook dat de waarde van BNB de komende jaren nog flink zal stijgen. Het is daarin wel heel afhankelijk van de populariteit van het platform van Binance.

Binance Coin kopen? Doe dit vandaag nog op Bitvavo en betaal geen transactiekosten!

Solana (SOL)

Solana werd zojuist al even genoemd als een van de grote uitdagers van Ethereum. Waar transactiekosten op de Ethereum blockchain als torenhoog worden gezien, zijn deze kosten op de blockchain van Solana in vergelijking spotgoedkoop.

Waar Ethereum en Bitcoin kampen met een probleem van schaalbaarheid, het aantal transacties per seconde wat het netwerk aan kan, wil Solana ons voorbereiden op de toekomst, waarin je je boodschappen via de blockchain kunt betalen en de alledaagse producten met crypto kopen.

Doordat het netwerk veel meer transacties aankan, is een transactie ook vele malen goedkoper. Een transactie op de Solana blockchain kost gemiddeld $ 0.00025, waar deze bij Ethereum vele malen hoger is. Het is echt een verschil van dag en nacht en veel kenners verwachten ook dat Solana op zeer korte termijn Ethereum voorbij zal streven in waarde.

Solana heeft in het afgelopen jaar een bizarre groei doorgemaakt en je kunt wel stellen dat de mensen die in Solana hebben geïnvesteerd een fortuin hebben verdiend. Solana is namelijk in een jaar tijd van een waarde van pak en beet € 2 gegroeid naar om en nabij de € 200!

Dat Solana een dergelijke groei in 2022 weer zal meemaken lijkt onwaarschijnlijk, maar toch is Solana een van de meest voor de hand liggende keuzes van alle cryptomunten om nu te kopen.

Solana kopen? Doe dit vandaag nog op Bitvavo en betaal geen transactiekosten!

Solana

Cardano (ADA)

Ook Cardano werd net als Solana al even genoemd als uitdager van Ethereum. Cardano is daarentegen nog wel een stuk minder ver dan Solana nu is. In tegenstelling tot Ethereum en Solana is de Cardano blockchain op twee lagen gebouwd.

Een laag voor transacties en een laag voor smart contracts. Door de transacties te scheiden van de smart contracts heeft ook Cardano veel lagere transactiekosten dan Ethereum.

Het Cardano blockchain project is gestart in 2015 en gelanceerd in 2017. In 2017 maakte Cardano een forse stijging van 2 cent naar bijna een euro, maar is daarna ook weer snel terug gezakt en had in 2020 een waarde van tussen de 2 en 3 cent.

Afgelopen jaar is de waarde van Cardano echter weer hard gestegen en bereikte ADA in september 2021 een all time high (ATH). Op dat moment was Cardano tijdelijk de nummer 3 achter Bitcoin en Ethereum op basis van market cap. Inmiddels is die waarde wel weer gezakt en lijkt het zelfs een beetje op wat er in en na 2017 gebeurde.

Cardano heeft wel veel potentie, onder andere vanwege de hoge gas fees van Ethereum. Hierdoor wordt veel naar alternatieve blockchains gezocht door ontwikkelaars om op te ontwikkelen. Vanwege de voorgeschiedenis van de koers van Cardano is investeren wellicht iets risicovoller, maar ook heel kansrijk wanneer dit de kant op gaat van Solana.

Cardano kopen? Doe dit vandaag nog op Bitvavo en betaal geen transactiekosten!

Cardano

Crypto.com Coin (CRO)

De Crypto.com Coin is heel erg vergelijkbaar met de Binance Coin. Het is de eigen cryptocurrency van Crypto.com, net als Binance een handelsplatform waar crypto kopen en verkopen heel simpel is.

Ook CRO is het afgelopen jaar hard gegroeid, met name in november 2021. Dit komt onder andere door de aankondiging van Crypto.com dat een samenwerking is aangegaan met Twitch Rivals.

Twitch Rivals is een eSports evenement van het streaming platform Twitch. Daarnaast is CRO ook onlangs een sponsordeal aangegaan met het Staples Center in Los Angeles van pak en beet 700 miljoen dollar. Deze sportarena zal dan ook snel de Crypto.com Arena gaan heten.

Met Crypto.com, die dus overduidelijk aan de weg timmert, is de weg omhoog ingezet. Gaan ze eenzelfde groei in waarde doormaken als BNB in 2022? Dan lijkt dit het juiste moment om in te stappen en wil je deze crypto nu kopen.

Crypto.com kopen? Doe dit vandaag nog op Bitvavo en betaal geen transactiekosten!

logo Crypto.com

Waar crypto kopen?

Cryptomunten kopen wordt steeds makkelijker. Zoals eerder al aangegeven zijn er tal van handelsplatformen waar crypto kopen slecht kwestie is van aangeven hoeveel je ervan wilt hebben. Hier een aantal populaire platformen waar je crypto kunt kopen:

Metaverse en NFT’s

Mogelijk dat je deze term al eens voorbij hebt zien of horen komen in het nieuws. Het zou wel eens de volgende grote stap kunnen zijn in de richting van een volledig virtuele leefomgeving. De metaverse is een virtual reality wereld waarin online-gebruikers, in de meeste gevallen door middel van een avatar, met elkaar kunnen communiceren. Onlangs heeft Mark Zuckerberg aangekondigd dat Facebook zich in de richting van de metaverses gaat bewegen. Dit geeft aan hoe populair de metaverse nu is.

Ook NFT’s worden met de dag populairder. Een NFT (non-fungible token) is een eigenaars certificaat van een digitaal object. Dit certificaat hangt aan je crypto wallet, waar alleen jij toegang tot hebt. En omdat dit op de blockchain staat is dit ook niet te vervalsen of te dupliceren.

Welke Metaverse en NFT coins kopen in 2022?

Er zijn dus een ook cryptomunten die zijn gekoppeld aan de verschillende Metaverses en NFT’s. Hier een aantal voorbeelden waar je in zou kunnen investeren:

 • Axie Infinity (AXS)
 • Enjin Coin (ENJ)
 • Decentraland (MANA)

Axie Infinity (AXS)

Axie Infinity is misschien wel het meest bekende en meest populaire NFT spel van vandaag de dag. Het is gebaseerd op Pokémon en de NFT’s zijn de monsters waarmee je tegen andermans monsters kunt vechten.

Ook kun je deze monsters breeden en die monsters dus weer verkopen aan anderen. Zoals je in onderstaande grafiek kunt zien is de waarde van AXS dit jaar meerdere malen verdubbeld en zoals het er naar uitziet, zal deze cryptomunt alleen nog maar meer waard worden.

Axie Infinity kopen? Doe dit vandaag nog op Bitvavo en betaal geen transactiekosten!

Axie Infinity (AXS)

Enjin Coin (ENJ)

Enjin Coin is een project van Enjin, ontwikkeld op de Ethereum blockchain. Enjin Coin is ontwikkeld voor de gaming industrie en geeft game ontwikkelaars de mogelijkheid om NFT’s te maken van in-game items.

ENJ is momenteel nog relatief goedkoop en het is een goed moment om in te stappen en deze crypto aan je portefeuille toe te voegen.

Enjin Coin kopen? Doe dit vandaag nog op Bitvavo en betaal geen transactiekosten!

Enjin Coin ENJ

Decentraland (MANA)

Ook Decentraland is ontwikkeld op de Ethereum blockchain. Decentraland is een virtuele wereld (metaverse) waarin gebruikers stukjes land kunnen kopen en hierop bouwen om zo geld te verdienen. Onlangs is er een stuk land verkocht, omgerekend voor 2,1 miljoen euro.

Ook deze cryptomunt heeft de afgelopen maanden een explosieve groei doorgemaakt. Mocht de hype rond deze game nog een tijdje blijven, zal deze groei in 2022 zeer zeker doorzetten.

Decentraland kopen? Doe dit vandaag nog op Bitvavo en betaal geen transactiekosten!

Decentraland (MANA)

Conclusie

Crypto kopen wordt met de dag populairder. Bitcoin en Ethereum zijn hiervan goede voorbeelden. Hier nog op een rijtje welke cryptomunten we hebben behandeld:

 • Bitcoin (BTC)
 • Ethereum (ETH)
 • Binance Coin (BNB)
 • Solana (SOL)
 • Cardano (ADA)
 • Crypto.com Coin (CRO)
 

De verwachting is dat deze cryptocurrency’s de komende jaren nog flink zullen groeien in waarde en lijken hiermee een veilige investering voor als je graag crypto wilt kopen.

Ook hebben we het gehad over de groeiende hype rondom de Metaverse en NFT’s en een aantal coins waarin je het beste in kunt investeren. Hier de benoemde Metaverse en NFT coins nogmaals op een rijtje:

 • Axie Infinity (AXS)
 • Enjin Coin (ENJ)
 • Decentraland (MANA)

Doorlezen over verschillende nieuwe cryptomunten die populair gaan worden in 2022? Lees dan hier ons artikel.
 

Nog een belangrijke tip om mee af te sluiten. Raak niet in paniek bij plotselinge dalingen in de markt en zet niet al je geld in op één paard, maar spreid je kansen een beetje.