Crypto wallets [online + offline]

De meeste crypto investeerders denken bij het kopen van crypto om hun veiligheid, door bijvoorbeeld een goed wachtwoord te kiezen en twee factor authenticatie (2FA) aan te zetten. Echter, gaat de veiligheid op het gebied van crypto verder dan een goed wachtwoord voor je account.

Er zijn verschillende soorten wallets, waar je Bitcoin en altcoins op kunt slaan. Deze digitale portemonnees zijn gemaakt voor het veilig opbergen van crypto’s. In dit artikel ontdek je welke soorten wallets er zijn en welke wallets voor jouw cryptomunten geschikt zijn. 

Bitvavo’s crypto wallet komst als beste uit de test! Registreer GRATIS bij Bitvavo en sla eenvoudig en veilig al je cryptovaluta op.

Wat is een crypto wallet?

Een crypto wallet is een wallet waar je veilig je crypto kan bewaren. Door je crypto’s in een wallet te houden, zijn de coins écht van jou. Coins op een exchange zijn dit niet. Een bekend gezegde is ‘not your keys, not your coins’. Bij een wallet hoort een private key, wat een unieke code reeks is, die enkel jij zou moeten weten. Met de private key kan je aantonen dat jij de eigenaar van de coins bent.

Je kan een crypto wallet vergelijken met je normale portemonnee. Je bewaart hier je geld en kan vanuit de portemonnee betalen. Echter zit er op een crypto wallet een extra vergrendeling, die je bij een portemonnee voor je bankpas en cash geld niet hebt. Dit is ook nodig, want online zijn er meer dreigingen voor je portemonnee dan offline.

Een crypto wallet is een wallet waar je veilig je crypto kan bewaren en grote crypto bedragn kunt laten uitbetalen. Door je crypto’s in een wallet te houden, zijn de coins écht van jou. Coins op een exchange zijn dit niet. Een bekend gezegde is ‘not your keys, not your coins’. Bij een wallet hoort een private key, wat een unieke code reeks is, die enkel jij zou moeten weten. Met de private key kan je aantonen dat jij de eigenaar van de coins bent.

Je kan een crypto wallet vergelijken met je normale portemonnee. Je bewaart hier je geld en kan vanuit de portemonnee betalen. Echter zit er op een crypto wallet een extra vergrendeling, die je bij een portemonnee voor je bankpas en cash geld niet hebt. Dit is ook nodig, want online zijn er meer dreigingen voor je portemonnee dan offline.

De beste crypto wallets van 2024!

Meer informatieVoordelenRatingAantal cryptocurrenciesAanbieder
Bitvavo Bitvavo Beste keuze in Nederland, Betalen met iDeal, Nederlands bedrijf9.5 287 Bitvavo
Finst Finst De goedkoopste crypto exchange in Nederland in 20249.2 100+ Finst
 

Voordelen crypto wallet

Er zijn verschillende voordelen bij het gebruiken van een crypto wallet. Naast dat je coins daadwerkelijk van jou zijn, is het ook een veilige manier om je coins te bewaren. Je kunt de coins bewaren op een manier die bij jou past. Zo zijn er online en offline mogelijkheden, wanneer het gaat om je crypto’s veilig te bewaren. Op het gebied van online software wallets, zijn er veel gratis exemplaren beschikbaar.

Ook hebben de meeste crypto wallets het voordeel dat ze makkelijk in gebruik zijn. Je kunt op een snelle en veilige manier transacties maken. Daarnaast zijn crypto transacties ook een snelle manier van geld versturen. Zeker voor internationale bank transacties geldt dat dit een hoop tijd kan kosten. Ook is een crypto wallet vrij flexibel. Je kunt eenvoudig je vermogen over de hele wereld meenemen, terwijl je er ook direct mee kan betalen.

  • Jouw keys, jouw coins
  • Veiligheid
  • Handig voor transacties
  • Makkelijk je vermogen meenemen
  • Gratis opties beschikbaar

Gebruik

De wallet waar jij je cryptocurrency in opslaat, bestaat uit twee sleutels. Elke wallet heeft een private key en een public key, die beiden een ander doel hebben. Zo is een public key het publieke adres van je crypto wallet. Deze key kan je gebruiken voor het versturen en ontvangen van cryptocurrencies. Het is niet gevaarlijk om deze key met anderen te delen. Echter, het is wel gevaarlijk om de private key te delen.

De private key is het wachtwoord van je wallet, waarmee je toegang krijgt tot de wallet. Deze key bestaat uit een combinatie van verschillende letters en cijfers. De private key moet je met niemand delen en de code veilig opbergen. Ook op handelsplatformen zoals Crypto.com en Bitvavo heb je een private key. Deze key is veilig op het platform opgeslagen en zal met niemand gedeeld worden. Door gebruik te maken van een wallet buiten de exchange om, heb je zelf de key in handen en hierdoor de controle over je cryptocurrencies.

Veiligheid

Natuurlijk geeft een cryptocurrency wallet geen 100% veiligheid. Echter, het is de meest veilige manier om je coins op te slaan. Daarom wordt het aangeraden om een crypto wallet te gebruiken, wanneer je gaat investeren in crypto. Hierdoor zijn de coins daadwerkelijk in jouw bezit, omdat je zelf in bezit bent van de private key.

Wanneer iemand jouw wallet gegevens ontdekt, kan dit nare gevolgen voor je vermogen hebben. Door deze gegevens te gebruiken, kunnen anderen in jouw wallet komen en bijvoorbeeld jouw crypto versturen naar een ander adres. Zorg daarom dat jouw wallet gegevens zowel online als offline veilig bewaard blijven.

Verschillende soorten wallets

Er zijn verschillende soorten crypto wallets, die je op verschillende manieren kunt gebruiken. Zo zijn er software wallets voor op je smartphone, pc of  laptop, hardware wallets en paper wallets. Elke soort wallet heeft zijn voor- en nadelen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en veiligheid. Crypto wallets kan je in grofweg twee categorieën verdelen, namelijk:

  • Online wallets
  • Offline wallets

Online crypto wallets

Een crypto wallet voor de pc is een softwareprogramma die je eenvoudig kunt downloaden op de pc. Door een wallet op deze manier te gebruiken, ben je zelf verantwoordelijk voor de coins. Zorg daarom dat je pc ook goed beveiligd is. Wanneer iemand toegang heeft tot jouw pc of laptop, betekent dit niet direct dat iemand in jouw wallet kan komen. Degene zal eerst jouw wallet wachtwoord moeten hebben, om in je crypto wallet te kunnen komen. Let bij het downloaden van de software wallet goed op de betreffende site, er zijn veel fraudeurs actief die de website van de wallet aanbieder namaken.

Ook voor mobiele wallets geldt hetzelfde. Let goed op de uitgever van de app, wanneer je een wallet op je mobiel download. Er zijn crypto wallets beschikbaar voor zowel iOS als Android. Omdat je met je smartphone vaak tussen veel wifi-netwerken switcht, is een mobiele wallet gevaarlijker dan de desktop variant. 

Lees hier meer over de Finst crypto wallet, een van de populairste op dit moment in Nederland.

Bekijk hier de beste online crypto wallets van 2024!

Meer informatieVoordelenRatingAantal cryptocurrenciesAanbieder
Bitvavo Bitvavo Beste keuze in Nederland, Betalen met iDeal, Nederlands bedrijf9.5 287 Bitvavo
Finst Finst De goedkoopste crypto exchange in Nederland in 20249.2 100+ Finst

Offline crypto wallets

Naast de software wallets, zijn er ook hardware wallets. Voor het bewaren van cryptocurrencies worden deze wallets als de meest veilige opties gezien. Doordat een hardware wallet niet constant verbonden is met het internet, loop je minder risico. Hardware wallets hebben een USB aansluiting, die je in je desktop kunt stoppen. Hierdoor maakt je wallet verbinding met de computer. Ook bij een hardware wallet heb je een eigen code, waardoor alleen jij toegang hebt tot je wallet.

Naast al deze verschillende crypto wallets, zijn er ook paper wallets. Net als bij een hardware wallet, sla je jouw cryptocurrencies offline op met een paper wallet. Hierdoor wordt de paper wallet als één van de meest veilige opties gezien. Om gebruik te maken van een paper wallet, zal je eerst een adres aan moeten maken. Deze gegevens print je vervolgens uit en bewaar ze op een veilige plek.

Hierdoor heb je geen online-dreigingen, waar je bij de andere wallets wel last van kan hebben. Echter heb je nog steeds te maken met de offline dreiging van bijvoorbeeld inbrekers of brand.  Bewaar je paper wallet daarom op een veilige plek die tegen offline dreigingen beschermd is.

Software vs hardware wallets

De keuze tussen een software en een hardware wallet is afhankelijk van je investeringsstrategie. Software wallets zijn vaak snel en makkelijk te gebruiken. De MetaMask wallet is hier een voorbeeld van, die je als extensie in je browser kunt gebruiken. Een hardware wallet is geschikt wanneer je cryptocurrencies voor een lange tijd wil opslaan. Zeker wanneer je met grote bedragen gaat investeren, wordt een hardware wallet aangeraden.

Software wallets

Software wallets zijn programma’s die je kunt downloaden op de computer. Naast de programma’s die werken op de computer, zijn er tegenwoordig ook mobiele crypto apps die je als software wallet kan gebruiken. Een software wallet is een versleutelde wallet, waar je alleen toegang krijgt door het juiste wachtwoord in te voeren. Mocht je het wachtwoord vergeten, dan hoef je niet direct in paniek te raken. Je kan namelijk het wachtwoord herstellen wanneer je jouw wachtwoord vergeten bent,

Bij het aanmaken van een software wallet, wat ook wel een hot storage wordt genoemd, krijg je een herstelzin. Deze zin bestaat uit random woorden, die belangrijk zijn om goed te bewaren. Door de herstelzin in te voeren, krijg je de mogelijkheid om je wachtwoord te resetten. Naar het vergeten van je wachtwoord, kan dit ook ideaal zijn indien je bijvoorbeeld je laptop wordt gestolen. Zonder de herstelzin wordt het resetten van je wachtwoord een lastig verhaal.

Direct een software wallet openen? Bekijk hier de beste opties:

Meer informatieVoordelenRatingAantal cryptocurrenciesAanbieder
Bitvavo Bitvavo Beste keuze in Nederland, Betalen met iDeal, Nederlands bedrijf9.5 287 Bitvavo
Finst Finst De goedkoopste crypto exchange in Nederland in 20249.2 100+ Finst

Harware wallets

In tegenstelling tot software wallets, zijn hardware wallets fysieke portemonnees. Ze zien er niet uit als een portemonnee waar je normaal gesproken cash geld en je pinpas in bewaart, maar als een USB-stick. De USB-stick kan je bijvoorbeeld in je laptop of pc stoppen, om toegang tot je hardware wallet te krijgen. Wanneer je de USB-stick niet hebt ingeplugd, is je wallet dus offline. Daarom wordt een hardware wallet ook wel cold storage genoemd. Hierdoor is het voor hackers niet mogelijk om jouw cryptocurrencies te stelen.

De USB-stick kan je zien als de sleutel tot je wallet. Mocht je de USB-stick verliezen, dan is er nog geen reden tot paniek. Zonder jouw wachtwoord kan iemand niets met jouw USB-stick. Ook bij een hardware wallet krijg je een unieke herstelzin, die bestaat uit een reeks van woorden. Bewaar deze goed op een veilige plek, zodat je altijd op je account kan.

Soorten hardware wallets

De keuze voor een hardware wallet kan lastig zijn. Er zijn een hoop aanbieders, die zelf ook verschillende exemplaren op de markt hebben gebracht. De meest bekende hardware wallet is die van Ledger. Het is dan ook niet vreemd dat een Ledger wallet de meest gebruikte hardware wallet is.

Ledger crypto wallet

De meest bekende wallets van Ledger zijn de Nano S en de Nano X. Het verschil tussen beide wallets is bijvoorbeeld de opslagcapaciteit, die bij de X versie tien keer groter is. Echter zijn beide Ledger wallets betrouwbare hardware wallets, die door de meeste investeerders gebruikt worden. Er zijn zeer veel verschillende cryptocurrencies die je op je Ledger kan zetten. Ledger accepteert bijvoorbeeld alle ERC-20 tokens, die op de Ethereum blockchain zitten.

ledger wallet

Trezor crypto wallet

Een andere bekende aanbieder is Trezor. Ook Trezor heeft verschillende modellen in het assortiment, waarmee je veilig je cryptocurrencies op kan slaan. Trezor noemt zichzelf de eerste en meest veilige hardware wallet. Net als bij de Ledger, ondersteunt deze hardware wallet ook ERC-20 tokens. Daarnaast is een Trezor wallet geschikt voor coins die al vele jaren bestaan, zoals Bitcoin, Zcash, Bitcoin Cash en Monero.

KeepKey hardware wallet

In combinatie met ShapeShift heeft KeepKey ook een hardware wallet ontwikkeld. Via het platform van ShapeShift kan je eenvoudig de coins op je KeepKey gebruiken. Zo kan je cryptocurrencies handelen, zonder hiervoor handelskosten te maken. De hardware wallet van KeepKey is geschikt voor meer dan 40 verschillende coins. Hieronder vallen onder andere Litecoin, Binance Coin, Dogecoin en verschillende ERC-20 coins.

keepkey

Wat zijn de beste crypto exchange wallets?

Wanneer je vertrouwt op een exchange wallet, is het handig om een grote exchange te kiezen. De grote platformen op de cryptomarkt worden over het algemeen als betrouwbaar gezien. Bitcoinmeester en Litebit zijn voorbeelden van Nederlandse exchanges, waar je jouw cryptocurrencies in een wallet op de exchange op kan slaan. Indien je problemen met je wallet hebt, kan je eenvoudiger communiceren met een Nederlands platform, vanwege de taal en locatie.

Naast de Nederlandse aanbieder, zijn er ook grote exchanges waar wereldwijd tientallen miljoenen investeerders hun vermogen op vertrouwen. Zowel Coinbase als Binance zijn grote partijen op de cryptomarkt, die door de meeste investeerders gebruikt worden. Binance heeft in het verleden al bewezen dat zij gebruikers compenseren, wanneer het platform gehackt wordt. Aan je Binance wallet kun je ook de Binance card koppelen. Dit is een crypto creditcard die je kunt gebruiken om betalingen te voltooien met je crypto’s en geld opnemen van Binance.

Bekijk hieronder nog eens de beste crypto exchange online wallets!

Meer informatieVoordelenRatingAantal cryptocurrenciesAanbieder
Bitvavo Bitvavo Beste keuze in Nederland, Betalen met iDeal, Nederlands bedrijf9.5 287 Bitvavo
Finst Finst De goedkoopste crypto exchange in Nederland in 20249.2 100+ Finst

Conclusie

Wanneer je zelf de controle over je investering in crypto wil hebben, is het handig om een crypto wallet te gebruiken. Door zelf te zorgen voor een software of hardware wallet, heb je de beschikking over je eigen private key. Daarnaast heb je ook je eigen inlog- en herstelgegevens, die je nooit met iemand moet delen. Wanneer je jouw inloggegevens verliest, kan je deze gegevens met de herstelzin of woordenreeks resetten, waardoor je niet alles kwijt bent. 

Daarom is zowel je online als offline veiligheid belangrijk. Online zijn er fraudeurs die websites van wallet aanbieders of handelsplatformen namaken, waardoor ze gegevens van investeerders ontfutselen. Daarnaast zijn malware en virussen ook een gevaar voor je wallet. Ook offline kunnen er verschillende dreigingen zijn, zoals brand of inbraak. Berg je wallet daarom goed op in bijvoorbeeld een kluis, die bestand is tegen deze dreigingen.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

De Bullrun van 2024 is gestart! Ontvang nu gratis €10,- in jouw account!

🚀 GRATIS €10,- CASH BONUS

Na een succesvolle verificatie en een minimale storting van € 10, ontvang je een welkomstbonus van € 10*.