NFT (Non-Fungible-Tokens)

Blockchain technologie heeft zich in de afgelopen tien jaar snel ontwikkelt en is voor veel particulieren een bron van investering geworden. Naast cryptocurrencies vertegenwoordigen NFT’s een toename in blockchain investeringen. Ik weet zeker dat je veel hebt gehoord over NFT’s, maar slechts weinig mensen begrijpen echt wat ze zijn en hoe ze werken. Intussen debatteren veel mensen over het al dan niet investeren van hun zuurverdiende geld in NFT’s.

Wat is een NFT precies?

Om te beginnen bestaan NFT’s, wat staat voor “Non-Fungible Tokens,” sinds 2014. Dat betekent dat het een one-of-a-kind en onvervangbare verzameling is.

In het algemeen is een NFT een eenmalige identificatiecode die kan worden gebruikt om een fysiek of immaterieel digitaal goed cryptografisch te vertegenwoordigen, te koppelen en het eigendom ervan aan te tonen.

Met andere woorden, omdat NFT’s verifieerbaar zijn en elk stuk unieke informatie bevat die opgeslagen is in een smart contract, kunnen ze niet onmiddellijk worden uitgewisseld of vervangen door een ander token.

Een smart contract omvat een verificatie, en als gevolg daarvan wordt het geclassificeerd als een modern verzamelobject. Muziek, films, games, kunstwerken, GIF’s, virtuele Avatars, tickets voor evenementen om verkoopfraude te vermijden, universiteitsdiploma’s en sportkaarten zijn voorbeelden van digitale activa of producten die in de vorm van een NFT bestaan.

NFT’s worden online gekocht, verkocht en veilig opgeslagen op een blockchain netwerk, zodat de auteur het eigendom van het originele stuk kan verifiëren en overdragen.

Als gevolg hiervan zijn NFT’s ongebruikelijk in die zin dat ze digitale schaarste genereren door ervoor te zorgen dat het digitale actief uniek is, terwijl de koper nog steeds de originele prent bezit.

Zo kun je bijvoorbeeld een concertkaartje van iemand anders niet verhandelen tenzij het ook op jouw naam staat.

Hoe werken NFT’s?

Het Ethereum blockchain netwerk ondersteunt NFT’s. Hoewel het Ethereum netwerk bekend staat om de uitwisseling van cryptocurrency en fiat-valuta, moet je NFT’s niet verwarren met cryptocurrencies.

Een digitale eigenaar maakt, houdt en verkoopt NFT’s op het Ethereum netwerk dat dient als het openbare grootboek van het netwerk voor het vastleggen van transacties.

NFT’s worden echter ook ondersteund door andere blockchain netwerken zoals Solana, NEO, Tezos, EOS, Flow, Secret Network, en TRON. Wanneer je NFT’s koopt op het blockchain netwerk, blijft de eigenaar van het stuk of token anoniem, maar de koper krijgt traceerbare, verifieerbare auteurs- of licentierechten.

Het geeft de koper echter geen exclusieve rechten op de print of afbeelding. Als gevolg daarvan zijn NFT’s onverwoestbaar, ondeelbaar en onverenigbaar. Met andere woorden, het gedrukte teken kan niet ergens anders worden gebruikt, kan niet worden onderverdeeld in kleinere coupures, en kan niet worden gekopieerd, vernietigd of gewist.

Het belang van NFT’s voor eigenaars van digitale activa is dat ze loyaliteitsprogramma’s kunnen opzetten waarin ze een doorverkoop percentage kunnen ontvangen telkens wanneer hun kunst aan een nieuwe eigenaar wordt verkocht.

Op de lange termijn zijn NFT’s een aantrekkelijk verkoopplatform voor kunstenaars omdat ze in de meeste gevallen geen opbrengst krijgen zodra het eerste werk is verkocht. Bovendien zorgt de schaarste van NFT’s voor een grote vraag, waardoor een koper bereid zou zijn een hoge prijs voor het werk te betalen. Ten slotte maakt het de eigenaars van digitale activa ongevoelig voor schendingen van het auteursrecht.

Hoe kunnen NFT’s worden gebruikt?

Verzamelobjecten zijn van elkaar te onderscheiden omdat NFT’s de blauwdruk van het digitale activa weergeven.

NFT’s worden vaak gebruikt door kunstenaars, de NBA league, appontwikkelaars en veel meer. In plaats van te vertrouwen op en te huren van galerijen of veilinghuizen, bieden ze hun kunst aan via NFT’s.

Daardoor kunnen ze meer winst behouden dan wanneer ze het kunstwerk aanbieden via veilinghuizen. Ook om fraude tegen te gaan, zijn NFT’s een onmisbaar instrument geworden voor de bevestiging van universiteitsdiploma’s en tickets voor evenementen.

NFT’s kunnen worden gebruikt voor veilingen en fondsenwerving voor goede doelen, naast monetaire doeleinden en bescherming van auteursrechten. Nu je weet wat NFT’s zijn, waar ze voor kunnen worden gebruikt en hoe ze werken, is het tijd om meer te leren over NFT munten en NFT collecties.

Wat zijn NFT munten en NFT collecties?

Wat zijn NFT coins?

NFT’s kunnen niet rechtstreeks worden gekocht met fiat-valuta (euro’s bijvoorbeeld). In plaats daarvan zul je eerst jouw fiat-valuta moeten omzetten in cryptocurrency voordat je de NFT munt koopt die zal dienen als de basis voor jouw NFT collectie. 

Een NFT munt is een cryptocurrency gemaakt met blockchain technologie dat wordt gebruikt om de waarde van non fungible tokens te ondersteunen. Als gevolg hiervan is de waarde van de NFT’s verbonden met de coin.

 

Naast deze voorbeelden zijn er nog vele andere NFT munten die worden gebruikt om digitale activa te ondersteunen.

De hieronder genoemde NFT munten hebben de hoogste marktkapitalisatie en circulatie voor NFT’s. Bovendien zijn deze munten opgenomen in ERC-20 (Ethereum Request for Comments 20) deze is vrijgegeven en beveiligd op de Ethereum blockchain.

 

# Naam Prijs 24h % 7d % Market Cap Volume (24h) Aantal in omloop
1 Axie Infinity Logo Axie Infi… AXS $128,88 +0,49% 3,17% $8.489.989.909 $248.866.560
1.930.994 AXS
65.847.312 AXS (24%)
2 Theta Network Logo Theta Net… THETA $6,73 +0,09% +3,28% $6.710.255.129 $248.684.458
36.951.628 THETA
1.000.000.000 THETA
3 The Sandbox Logo The Sandbox SAND $6,76 5,13% +36,77% $6.213.052.417 $2.179.345.561
322.388.397 SAND
913.246.119 SAND (30%)
4 Decentraland Logo Decentraland MANA $4,71 6,29% +15,73% $6.254.560.157 $1.870.456.218
397.124.462 MANA
1.327.372.146 MANA (61%)
5 Gala Logo Gala GALA $0,71 +17,86% +88,36% $5.341.261.686 $2.272.922.497
3.209.327.130 GALA
7.542.496.572 GALA (15%)

Wat zijn NFT collecties?

Een NFT collectie daarentegen is een op blockchain gebaseerde tokenization van een collectie of kunst van digitale activa met bewijs van eigendom. Anders gezegd, een NFT is een uniek token op de blockchain die wordt gebruikt om digitale verzamelobjecten te kopen en verkopen.

Als gevolg daarvan kun je het digitale actief kopen, erop bieden en verkopen via een NFT marketplace. Omdat het kunstwerk schaars is en formeel in het bezit van één persoon, kan het alleen worden gekocht van een eerdere koper via de marktplaats van het blockchain netwerk.

Lees echter de instructies de marktplaats en leer meer over het proces voordat je een kunstwerk uit een NFT collectie koopt, om te voorkomen dat je stuk koopt dat geen waarde heeft.

CryptoPunks is de populairste NFT collectie met de meeste verkochte NFT’s, deze collectie bestaat uit 10.000 digitale kunstwerken. Bovendien heeft CryptoPunks in vergelijking met andere NFT collecties aanzienlijk meer marktkapitalisatie en waarde. Ze worden gevolgd door HeadDao, Bored Ape Yacht Club, Fidenza van Tyler Hobbs, CreatureToadz, CyberKongz, Doodles, Emblem Vault van Ethereum, Kaiju Kingz, JUNGLE FREAKS, en vele anderen.

Hoe geld verdienen met crypto NFT’s

Geld verdienen met NFT’s is wel degelijk mogelijk als je begrijpt hoe het werkt. Je kunt een digitaal actief bouwen en verkopen als een NFT, vooral als je een kunstenaar, ontwikkelaar of ontwerper bent die zich bezighoudt met het maken van digitale kustwerken. Het moet echter wel originele kunst zijn waar je de rechten van heeft, dan kun je het verkopen op de NFT’s Blockchain marktplaats.

Voordat je jouw inhoud op een veilingsite plaatst, moet je een cryptocurrency portemonnee aanmaken en dit omdat NFT’s worden ondersteund door een blockchain netwerk. Via een crypto wallet kun je jouw fiat-valuta omwisselen voor cryptocurrency waarmee je cryptocurrencies kunt kopen en op zoek gaan naar een NFT’s marktplaats zoals OpenSea.

Met OpenSea kun je geld verdienen met NFT’s door erin te investeren en ze met winst opnieuw te verkopen. Als kunstenaar kun je ook jouw werken op de veilingsite verkopen, net als games kopen als NFT’s en ze verhandelen. Ten slotte, als iemand jouw asset verkoopt of koopt, kun je een commissie of royalty ontvangen door een tarief in te stellen van een paar cent en zo voor elke view van jouw digitale product deze commissie ontvangen.

Is NFT een rage of de toekomst?

Ondanks de groei sinds de start in 2014, is de markt voor NFT’s in 2021 snel gegroeid. De buzz rond de NFT-markt komt voort uit verschillende bronnen, waaronder de opkomst van Bitcoin en Ethereum, grote markten zoals CryptoKitties, Beeple, OpenSea, NBA TopShot. Door deze platforms is de waarde van NFT’s enorm gegroeid, waardoor de NFT-markt efficiënter en meer liquide is dan de traditionele markt.

De groeiende NFT-markt in 2021 is bemoedigend, maar sommigen denken dat de euforie van de NFT’s zal vergaan in de komende paar jaar. Het is echter te vroeg om conclusies te trekken omdat het een signaal is van een belangrijkere overgang in de digitale economie van de toekomst. Bovendien hebben NFT’s de interesse van bedrijven en organisaties al gewekt. 

Het werkelijke potentieel en de toekomst van NFT’s zijn groter dan de onrust, omdat de gecreëerde schaarste een positieve eigenaardigheid toevoegt aan een al bestaande traditionele economie.

Hoe kan je gratis NFT’s verkrijgen?

Sommige NFT-marktplaatsen hebben gratis functies, waardoor kunstenaars gratis NFT’s kunnen maken zonder kosten te moeten betalen. OpenSea is er bijvoorbeeld een van, zolang je je crypto wallet verbindt. Je kunt ook gratis NFT-games verkrijgen door je te registreren bij OpenSea.

Je kunt gratis NFT’s verdienen in Vulpes door blockchain transacties te scannen en deel te nemen aan community giveaways zoals Twitter, Alien World, en CryptomonoKeys.

Hoe NFT’s te kopen en verkopen.

We raden je aan OpenSea te gebruiken als je een newbie bent of NFT’s wilt kopen of verkopen. Opensea is een legitieme en gedecentraliseerde marktplaats voor ecosystemen die een bewijs van eigendom biedt aan digitale activa als NFT’s. 

We geven de voorkeur aan OpenSea omdat het eenvoudig te gebruiken is en in tegenstelling tot andere platforms, geen KYC-verificatie vereist. Als gevolg daarvan is deze marktplaats zowel privé als gemakkelijk en snel te gebruiken.

Stap 1

Koop de munt waarop de NFT collectie is gebaseerd

Je moet fiat-valuta omzetten in cryptocurrency voordat je een NFT’s kunt aankopen op de OpenSea marktplaats. Ethereum is de meest gebruikte cryptomunt voor het verhandelen van NFT’s. 

Koop vervolgens, met cryptocurrencies, de munt waarop de NFT-collectie is gebaseerd. Vergeet niet dat de NFT-munt wordt gebruikt om de waarde van de NFT te bepalen.

Stap 2

Registreer bij Opensea (NFT marktplaats)

Als je een OpenSea account hebt, kun je je aanmelden en deze koppelen aan jouw Wallet. Als je echter nog geen OpenSea account hebt, ga dan naar opensea.io, en kies in het menu de knop Create.

1. Wanneer je op Create klikt, zul je gevraagd worden om je portemonnee te verbinden, Opensea geeft je verschillende mogelijkheden zoals MetaMask, Coinbase, WalletConnect en veel meer.

2. Doorloop alle vragen. Als je klaar bent met het verbindingsscherm zal je “Connecting…” zien wanneer OpenSea met jouw portemonnee verbonden is en dan ben je bijna klaar.

3. Selecteer het tandwiel-icoon aan de rechterkant van het scherm om jouw account te personaliseren.

4. Je wordt gevraagd om extra beveiliging; klik op “Sign” en je kunt beginnen met het aanpassen van jouw profiel.

5. Zorg er ten slotte voor dat jouw portemonnee correct is verbonden met Opensea.

Stap 3

Breng je munt over naar je OpenSea portemonnee

Nadat je een OpenSea account hebt aangemaakt en je account correct hebt gekoppeld aan je MetaMask Wallet, Coinbase wallet of Walletconnect kun je de Ethereum token overbrengen naar je wallet.

Gebruik vervolgens de ETH in je portemonnee om te converteren naar de NFT-munt waarmee je de NFT’s die je zoekt te kunnen kopen.

Stap 4

Koop een NFT van de marktplaats.

1. Wanneer je klaar bent met de conversie, ga je naar de OpenSea homepage.

2. Ga dan naar beneden naar de hoofdpagina om NFT’s te kopen, klik op de NFT die je wilt kopen.

Indien je de NFT niet kan vinden op de hoofdpagina, klik dan naar OpenSea’s zoekbalk bovenaan de hoofdpagina en typ de artiest of collectie in die je zoekt. Selecteer de thumbnail door er op te klikken. Je zult de lay-out te zien krijgen van het kunstwerk waarop je biedt.

3. Klik op de knop “Nu kopen”. Vink de vakjes aan en klik dan op de knop Afrekenen.

4. De wallet die je geconnect hebt zal je dan vragen om de transactie te ondertekenen.

5. Teken het om de transactie af te ronden en te voltooien en wacht dan tot jouw transactie wordt bevestigd.

Gefeliciteerd, je hebt nu een uniek token ophet Ethereum-netwerk.

Hoe je NFT’s veilig houden

Wanneer we kijken naar de potentiële waarde van NFT’s, rijst automatisch de vraag hoe we dit digitale activa kunnen beschermen tegen hackers. In het algemeen is het kopen en houden van NFT’s net zo riskant als het kopen en houden van cryptovaluta. Hoewel de technologie waarop NFT’s zijn gebaseerd als veilig wordt beschouwd, zijn er nog steeds stappen die je moet nemen om de veiligheid van de investering te waarborgen.

Hier zijn enkele tips om je NFT’s veilig te houden:

  • NFT’s, zoals cryptocurrency, wordt bewaard en door een cryptocurrency wallet gebruikt. Hierdoor, is de portemonnee die je kiest cruciaal, aangezien sommige portefeuilles veiliger zijn dan anderen.
  • Je wilt een portemonnee die alleen jouw persoonlijke sleutel op jouw smartphone bewaart, sterke wachtwoorden nodig heeft, twee factor authenticatie ondersteunt om jouw gegevens te versleutelen en je een herstel wachtwoord ter beschikking stelt.
  • Selecteer een veilige portemonnee, zo is zowel Metamask als Enjin een goede keuze die alle bovenstaande functies hebben.
  • Maak je wachtwoord moeilijk te raden. Heb je de gewoonte om voor veel accounts hetzelfde wachtwoord te gebruiken? Een lang, uniek en ingewikkeld wachtwoord is vereist voor jouw portemonnee.
  • Zet twee factor authenticatie aan. Door een tweede authenticatie te eisen alvorens een actie te voltooien, wordt de mogelijkheid dat je NFT wordt gestolen of verkeerd aan iemand wordt geleverd aanzienlijk verkleind.
  • Hou je herstel wachtwoord ergens veilig. In het geval dat je jouw wachtwoord vergeet, is jouw herstel wachtwoord de laatste keus voor het herwinnen van toegang tot de wallet.

NFT Marketplaces

1. OpenSea NFT Marketplace

Volgens dappradar.com is OpenSea de eerste en originele NFT marktplaats met een handelsvolume van meer dan $ 7 miljard. Ze bieden een breed scala aan digitale collecties waaronder games, kunstwerken, domeinnamen, ruilkaarten, muziek, GIF’s, NBA-souvenirs, en nog veel meer.

OpenSea beschikt over een gebruiksvriendelijke interface met een goede klantenservice, en consumenten profiteren van gas-vrije notering van hun NFT. Opensea biedt je de mogelijkheid om je MetaMask Wallet, Coinbase wallet of Walletconnect te koppelen.

2. Binance NFT Marketplace

Binance is het op twee na grootste cryptocurrency exchange in termen van handelsvolume en het biedt ook de mogelijkheid om een NFT’s te kopen en verkopen. JPG, PNG, GIF, PDF, MP4, MP3, MPEG, AVI, WAV, en SVG worden allemaal ondersteund door Binance.

Deze NFT marktplaats accepteert ETH, BNB, en USB, waardoor het gemakkelijk is voor makers. Het doel van het bedrijf is om een unieke NFT marktplaats te ontwikkelen met aanbiedingen en partnerschappen met verschillende bedrijven in de NFT business.

3. Coinbase NFT Marketplace

Coinbase zei eerder deze maand dat ze van plan zijn om dit jaar een peer-to-peer NFT marktplaats te lanceren en heeft al een wachtlijst vooropgesteld. Het platform zal de op Ethereum gebaseerde ERC-721 en

ERC-1155 standaarden ondersteunen en je de mogelijkheid bieden NFT’s te verkopen, verhandelen en op te slaan. De Coinbase marketplace zal games, muziek, kunstwerken, kaarten, en andere items bevatten.

4. FTX NFT Marketplace

FTX is een cryptocurrency exchange gereguleerd in de Verenigde Staten en is de grootste cryptocurrency exchange in de Verenigde Staten in termen van volume. Ze hebben net veilingen voor NFT’s geïntroduceerd met een biedingssysteem, waarbij ze ook NFT’s adverteren met een vaste aankoopprijs.

Solana tokens kunnen worden gecreëerd, bezeten, geauthenticeerd en verhandeld via de FTX NFT marktplaats, NFT’s op basis van het Ethereum komen binnenkort.

Bovendien geeft de marktplaats auteurs volledige controle over de levenscyclus van hun NFT’s en heeft het de laagste kosten van alle bestaande NFT marktplaatsen.

5. Rarible NFT Marketplace

Rarible is een NFT marktplaats in Los Angeles die zich voornamelijk richt op kunst, fotografie, DE-Fi, games, domeinen en muziek. In tegenstelling tot OpenSea, waar geen KYC mogelijk is, moeten Rarible gebruikers een KYC-formulier invullen om geverifieerde badges te ontvangen.

Als je naar de homepage gaat, zie je de bestverkopende NFT’s en de populairste collecties. Het is ook nuttig omdat het gebruikers toelaat NFT’s op OpenSea te plaatsen en jouw Rarible verzamelobjecten op OpenSea te controleren en beheren.

6. Axie NFT Marketplace

De Axie Marketplace verkoopt Pokémon-achtige huisdiertjes alsook schattige voorwerpen en stukjes grond.

Het stelt gebruikers wel in staat om ingebouwde games te ontwikkelen via een kweeksysteem, ze te verkopen en tokens te verdienen. aanbiedingen en partnerschappen met verschillende bedrijven in de NFT business.

Veel Gestelde Vragen over NFT’s

Afgezien van monetaire doeleinden, verkleinen NFT’s inbreuk op auteursrechten zoals plagiaat omdat alle digitale activa worden ondersteund en geregistreerd op een blockchain-netwerk, waardoor het uiterst eenvoudig is om hun waarheidsgetrouwheid te traceren en te verifiëren.

Non-Fungible Tokens (NFT’s) zijn tokens die niet fungibel zijn. Dit betekent een onverwoestbaar, ondeelbaar, en niet-interoperabel token.

Een NFT is een uniek identificatiemiddel dat in staat is om fysieke en immateriële digitale goederen of items cryptografisch te vertegenwoordigen, te koppelen en het eigendom ervan aan te tonen.

NFT’s functioneren door het opslaan van de blauwdruk van het digitale goed op een blockchain netwerk, waardoor de ontwikkelaar het stuk kan beveiligen, verifiëren, en eigendom van het oorspronkelijke stuk kan toewijzen aan derde. Als gevolg hiervan wordt schaarste gecreëerd door ervoor te zorgen dat het digitale goed uniek is.

In theorie kunnen NFT’s duizenden dollars waard zijn, afhankelijk van de persoonlijkheid, de invloed van de makers en de waarde van het digitale goed. Bijvoorbeeld, een meme uit 2011 van een vliegende pop-tart kat verkocht voor meer dan $500.000 Op 19 februari, als een Nyan Cat geanimeerde Gif.

Zoals eerder vermeld, is NFT een niet-fungibele token die niet kan worden gedeeld, vervangen of geruild voor gelijke waarde, omdat het een unieke vertegenwoordiging van digitale activa vertegenwoordigt. Cryptocurrency daarentegen is fungibel, wat betekent dat het kan worden gekocht en verkocht door meerdere personen.

NFT collecties