Margin Trading

Margin trading is een vorm van beleggen in cryptocurrency waarbij je meer geld kunt inleggen dan dat je eigenlijk hebt. Je belegt bij margin trading namelijk met geleend geld. Zo kun je een veel hoger rendement behalen dan als je enkel met je eigen vermogen zou gaan beleggen. Maar de kans op een hoger rendement betekent ook de kans op een groter verlies. 

Als het mis gaat kun je bij margin trading de volledige inzet verliezen. Dan ben je niet alleen je eigen belegde geld kwijt, maar ook het geleende geld. Daarom wordt margin trading als zeer risicovol gezien. Dat geldt in bijzonder bij cryptocurrencies, waarbij de prijsvolatiliteit erg hoog ligt. Dit is vooral een valkuil voor de beginnende investeerders van margin trading. Zij starten erg zelfverzekerd door de succesverhalen die rondgaan, maar zijn niet altijd op de hoogte van de risico’s die komen kijken bij beleggen in cryptocurrencies.

Hoe werkt margin trading?

Bij margin trading treedt het hefboomeffect op. Hiervoor wordt eerst de hefboom bepaald. We gaan aan de hand van voorbeelden de verschillende scenario’s langs die kunnen voorkomen bij margin trading. Bij dit voorbeeld nemen we een hefboom van 10. Dat houdt in dat wanneer iemand €10.000 heeft, deze persoon €100.000 leent bij een broker of het handelsplatform. Er zijn drie scenario’s mogelijk: winst, verlies en volledig verlies. 

In deze denkbeeldige situatie belegt Peter in cryptocurrency X met margin trading. Cryptocurrency X heeft momenteel een koers van €1000. Hij kan met zijn geleende geld 100 crypto X kopen. Zijn eigen €10.000 dient als borg en staat in zijn margin account. Dit account kan alleen gesloten worden wanneer de crypto weer verkocht wordt. Mocht de koers van cryptocurrency X dalen, zal Peter dit met zijn eigen geld moeten aanvullen. Doet Peter dit niet zal de broker het margin account sluiten.

Winstscenario

Peter heeft geluk. De koers van cryptocurrency X is gestegen met 20%. Cryptocurrency X heeft nu een koers van €1200. Als Peter zijn margin positie nu sluit door zijn crypto te verkopen heeft hij €120.000 en houdt hij €20.000 over nadat hij zijn lening heeft terugbetaald. Dat is een rendement van 200% op een 20% koersstijging. 

Verliesscenario

Peter heeft pech. De koers van cryptocurrency X daalt met 5%. Cryptocurrency X heeft nu een koers van €950 en zijn 100 crypto X zijn nu €95.000 waard. Peter krijgt een ‘margin call’ en moet €5000 bijleggen om de margin positie open te houden. Doet hij dit niet, zal deze gesloten worden en moet hij €105.000 terugbetalen. Hij heeft een verlies van €5000. 

Volledig verlies

Het doemscenario: Peter verliest zijn gehele inleg. Cryptocurrency X heeft een koersdaling van 10% en de 100 Crypto X is nu €90.000 waard. De €10.000 borg zal direct gebruikt worden om het verlies te dekken. Een koersdaling van 10% heeft een gevolg van 100% verlies.

Voor- en nadelen

Voordelen

Er is een groot voordeel dat margin trading voor veel beleggers erg interessant maakt. Margin trading geeft beleggers de mogelijkheid om grotere winsten te behalen. Zoals we zojuist gezien hebben in het voorbeeld met Peter kan een belegger met een positieve koersverandering een veel groter rendement behalen dan als hij enkel met zijn eigen geld zou beleggen dankzij de hefboomconstructie. Dit is extra interessant als men belegt met financiële producten die een lage prijsvolatiliteit hebben. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld valuta en defensieve aandelen.

Nadelen

Margin trading kent daarentegen ook nadelen. Want vaak geldt des te hoger het rendement is dat je kunt behalen, hoe groter het verlies is dat je kunt lijden. Dat geldt ook bij margin trading. Door de hefboomconstructie ben je namelijk bij een grote koersdaling niet alleen je eigen inzet kwijt, maar ook je geleende geld. En afhankelijk van je inzet en de hefboom daarvan kunnen deze verliezen erg hoog oplopen.

Een ander nadeel is dat er vooral aandacht wordt besteed aan de positieve uitkomsten en de verhalen daarvan. Dit kan het voor nieuwe en onervaren beleggers verleidelijk maken om hoog in te zetten. En juist deze groep heeft baat bij een lage inzet om eerst ervaring op te doen binnen margin trading. Daarbij zit er op het geleende geld ook een rente: de debetrente. Bij margin trading staat deze niet vast. Het is dus van belang dat je deze goed in de gaten houdt.

Margin trading bij Binance

Mocht je geïnteresseerd in margin trading met crypto kan je hiervoor terecht bij Binance. Om aan margin trading bij Binance te doen zul je hiervoor eerst een account moeten aanmaken om vervolgens een margin account te openen.

Om te beginnen met margin trading in crypto zal Binance je eerst een aantal vragen stellen. Dit doen zij om te kijken of jij wel op de hoogte bent van wat margin trading in crypto betekent. Zo willen zij voorkomen dat onervaren beleggers met margin trading bij Binance grote verliezen maken doordat zij niet genoeg kennis hebben van margin trading zelf.

binance logo

Beste exchanges om te traden

Bekijk hieronder de beste crypto exchanges waar je aan margin trading kunt doen.

Meer informatieVoordelenRatingAantal cryptocurrenciesAanbieder
Bitvavo Bitvavo Beste keuze in Nederland, Betalen met iDeal, Nederlands bedrijf9.5 299 Bitvavo
Finst Finst De goedkoopste crypto exchange in Nederland in 20249.2 100+ Finst

Vragen over beleggen met geleend geld

Margin trading in crypto kent een hoog risico. Als je niet genoeg kennis bezit over margin trading is de kans op grote verliezen aanzienlijk hoger. Daarbij kun je meer dan alleen je eigen inzet verliezen. Hierdoor kun je dus als je niet genoeg geld bezit een schuld opbouwen. Margin trading in crypto is alleen veilig als je ervaren bent en weet wat je aan het doen bent. Maar ook ervaren beleggers hebben geen zekerheid en kunnen grote verliezen lijden.

Margin trading is erg lucratief. Vaak geldt: hoe hoger het risico, hoe hoger het rendement/verlies. Dat geldt ook bij margin trading in crypto. Door de hefboomconstructie kun je bij een positieve koersverwachting een veel hoger rendement behalen dan als je alleen met je eigen geld zou beleggen.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

De Bullrun van 2024 is gestart! Ontvang nu gratis €10,- in jouw account!

🚀 GRATIS €10,- CASH BONUS

Na een succesvolle verificatie en een minimale storting van € 10, ontvang je een welkomstbonus van € 10*.