Bitfinex is een van ’s werelds grootste cryptocurrency exchanges die haar gebruikers lage kosten in rekening brengt.

Beste alternatief – Lage fee en €1000 gratis handelskosten.

Aanbod

Handel in 150 verschillende crypto op verdien een passief inkomen door je crypto te staken op Bitfinex.

Betaalmethoden

iDEAL, Klarna, Sofort, Bancontact, Mister Cash, Giropay, MyBank, Visa, MasterCard

Minimale storting

$25

Wallet

Ja

Transactiekosten

0,10%

Features

Een van de grootste exchanges om crypto te traden, staken of zelfs een crypto lening aan te vragen.

Bitfinex Ervaringen + Review

Bitfinex bestaat al sinds 2012 en is gedurende de laatste jaren uitgegroeid tot een van ’s werelds grootste en populairste cryptocurrency exchanges. De exchange is voornamelijk bekend om de stablecoin Tether, waar het de oprichter van is.

Het handelsplatform van Bitfinex biedt veel opties en functies die zowel voor beginners als ervaren crypto traders goed geschikt zijn. Denk aan een groot aanbod crypto’s (150+), spot trading, margin trading, derivaten handel, de mogelijkheid er te doen aan crypto staking en dergelijke.

Wij maken zelf al geruime tijd gebruik van de diensten en services die Bitfinex aanbiedt, dus leek het ons wel eens tijd onze Bitfinex ervaringen te delen.

In deze uitgebreide Bitfinex review zullen we de belangrijkste punten van de exchange bespreken, de voor- en nadelen van Bitfinex behandelen en antwoord geven op enkele veel gestelde vragen omtrent het handelen in crypto op Bitfinex.

Het mooiste van Bitfinex vinden wij zelf dat je er ook kan oefenen met nepgeld. Met de Bitfinex Paper Trading functie kan je met een soort demo geld verschillende trading strategieën uittesten.

Dit is een unieke functie die we nog niet bij andere crypto exchanges zijn tegengekomen die het handelen in crypto vrij toegankelijk maakt voor beginners. Als het geld op je Bitfinex demo account op gaat, kan je het gemakkelijk weer automatisch aanvullen.

Crypto trading op Bitfinex

Het handelen in crypto kan je op Bitfinex zo eenvoudig doen als je zelf zou willen. Je hebt namelijk de keuze om enkel gebruik te maken van het basis handelsplatform of ook van de aanwezige geavanceerde functies. Voor beginners is de exchange erg gebruiksvriendelijk en bevat het alle functies om op eenvoudige wijze crypto te kopen en verkopen.

Voor de ervaren traders is er de mogelijkheid met tot 10x hefboom of leverage te doen aan margin trading, crypto derivaten te verhandelen of geavanceerde orders te plaatsen in de vorm van scaled orders. Het ontwerpen van eigen custom orders en trading bots vindt plaats in het Honey Framework van Bitfinex, wat ideaal is voor programmeurs en traders die graag automatisch handelen in crypto.

De Bitfinex exchange is toegankelijk via webbrowser en er is ook een Bitfinex crypto app beschikbaar waarmee je alles kan doen wat je ook vanachter de PC of laptop zou kunnen doen.

Het mooiste van Bitfinex vinden wij zelf dat je er ook kan oefenen met nepgeld. Met de Bitfinex Paper Trading functie kan je met een soort demo geld verschillende trading strategieën uittesten. Dit is een unieke functie die we nog niet bij andere crypto exchanges zijn tegengekomen die het handelen in crypto vrij toegankelijk maakt voor beginners. Als het geld op je Bitfinex demo account op gaat, kan je het gemakkelijk weer automatisch aanvullen.

Crypto staking

Crypto staking BitfinexOp Bitfinex heb je de mogelijkheid mee te doen aan crypto staking. Op deze manier kan je tot 10% rente per jaar op je crypto krijgen, simpelweg voor het bezitten ervan. Op dit moment ondersteunt Bitfinex crypto staking van 10 verschillende crypto, waaronder Tron, EOS, Tezos, Cosmos, Algorand, Solana, Cardano en enkele andere ERC-20 tokens.

Crypto kopen

Crypto kopen BitfinexAls je nog geen crypto hebt, kan je gelukkig op Bitfinex eenvoudig met iDEAL of Bancontact crypto kopen. Hoewel er door Bitfinex enkele jaren geleden een minimum aankoopbedrag van 10,000 Euro werd gehanteerd, is dit aanzienlijk verlaagd en kan je tegenwoordig al Bitcoin kopen of andere crypto’s vanaf slechts 25 Euro.

Om crypto te kopen op Bitfinex volg de onderstaande stappen:

 1. Log in op je Bitfinex account of meld je aan bij Bitfinex.
 2. Je zal een volledig geverifieerd Bitfinex account nodig hebben om fiat naar je account te kunnen versturen. Mocht je dus nog niet geverifieerd zijn, rond dan eerst even de identificatieprocedure van Bitfinex af.
 3. Navigeer naar Deposit, kies vervolgens je gewenste betalingsmethode, valuta en stel in hoeveel je wilt storten op je Bitfinex account.
 4. Bevestig de aankoop aan de hand van 2-factor authentication.
 5. Wanneer de Euro’s of andere gewenste fiatvaluta aankomen op je Bitfinex account kan je er crypto mee kopen.

Voor- en nadelen

Hoewel er ontzettend veel voordelen verbonden zijn aan het gebruikmaken van Bitfinex, heeft de exchange ook enkele nadelen. Omdat wij deze Bitfinex review zo eerlijk mogelijk willen houden, zullen we in dit onderdeel ook de nadelen van Bitfinex bespreken.

Zo is Bitfinex in het verleden een keer gehacked geweest voor 119,756 bitcoin, ter waarde van ongeveer 6,7 miljard euro, omgerekend naar de huidige bitcoin prijs. Daarnaast heeft de exchange meerdere keren boetes gekregen van financiële waakhonden omdat het bedrijf zich niet aan de regels hield, onder andere in de Verenigde Staten, waar de regels omtrent aandelen en crypto zeer streng zijn.

Verder heeft Bitfinex een dubieuze verhouding met de stablecoin Tether. De eigenaren van Bitfinex zijn namelijk ook de eigenaren/oprichters van Tether. Deze stablecoin zou volledig in dollars gedekt zijn, maar uit een onderzoek gedaan in 2019 bleek dat slechts 74% van alle Tether gedekt was (dus $0,74 per Tether) en dat de eigenaren verantwoordelijk zijn voor ”het kwijtraken” van 850 miljoen dollar.

Een rechtszaak volgde en de eigenaren van Bitfinex en Tether kregen een boete opgelegd van 18 miljoen dollar. De weken na de uitspraak waren er ontzettend veel Tether transacties van en naar Bitfinex en de eigenaren van beiden hebben tot op heden geen uitspraken gedaan waarom dit allemaal zo gelopen is of uitleg gegeven waarom er zoveel Tether Transacties op Bitfinex plaatsvonden gedurende die periode.

Afgezien van het hele Tether gebeuren, is er eigenlijk vrij weinig aan te merken op Bitfinex. Zo hanteert de exchange zeer lage transactiekosten (0,1% – 0,2%), kan je er doen aan margin trading en behoort crypto staking tot de mogelijkheden. Daarnaast kunnen beginners er oefenen met een gratis demo crypto trading account en kan je op Bitfinex met iDEAL of Bancontact eenvoudig crypto kopen vanaf $25.

Voordelen

Nadelen

Account aanmaken en inloggen op Bitfinex

Als je crypto wilt kopen, verhandelen of staken op Bitfinex, zal je eerst een Bitfinex account moeten aanmaken. Gelukkig kan ieder volwassen persoon een Bitfinex account aanmaken en is dit geen hogere wiskunde.

Het aanmaken van een Bitfinex account zal ongeveer 10 minuten van je tijd in beslag nemen. Houd er echter wel rekening mee dat je je tijdens het aanmelden bij Bitfinex zal moeten legitimeren. Het is dus handig als je al een vorm van legitimatie bij de hand hebt, voordat je je aanmeldt bij Bitfinex.

Om een Bitfinex account aan te maken volg je de volgende eenvoudige stappen:

 1. Ga naar de officiële Bitfinex website en klik rechtsboven op Sign Up.Account aanmaken Bitfinex
 2. Je zult nu de volgende pop-up te zien krijgen. Kies hier een gewenste username en password en vul je e-mailadres in het land waar je woonachtig bent in. Mocht je een referral code hebben, dan is dit hét moment om die in te vullen. Klik hier voor op Add referral code. Als je dit gedaan hebt klik je op Sign up.pop-up Bitfinex

 3. Je zult nu een email van Bitfinex ontvangen waarin ze vragen of je een 2-factor authentication wilt instellen voor je account. Daarnaast wordt er voorgesteld een eerste storting te doen op je Bitfinex wallet en je account alvast te verifiëren.Bitfinex levels

 4. Zoals je op de afbeelding hierboven kunt zien, zijn er op Bitfinex verschillende levels van verificatie. Hoe meer persoonsgegevens je verschaft, hoe meer functies van de exchange je kunt gebruiken. Wij raden aan altijd te gaan voor in ieder geval Basic Plus, of eigenlijk zelfs Full omdat je anders wel crypto kan kopen, traden en staken, maar nooit euro’s zal kunnen opnemen naar je bankrekening.

 5. Om je volledige Bitfinex account te verifiëren heb je dus een legitimatiebewijs nodig en een recent bankafschrift. Als je deze beiden bij de hand hebt klik je op de Start Verification knop behorende bij de mate van verificatie die je voor je Bitfinex account wilt en volg je de instructies op het scherm.

Bitfinex wallet

Zodra je een Bitfinex account hebt, zal je automatisch drie crypto wallets krijgen. Een exchange wallet, een margin wallet en een funding wallet. Toegang tot de margin wallet en funding wallet zal je pas krijgen wanneer je Bitfinex account geverifieerd is.

 • Bitfinex exchange wallet – Met de Bitfinex exchange wallet kan je doen aan crypto trading. Vanuit deze wallet kan je dus de ene crypto voor de andere verhandelen op het handelsplatform van Bitfinex.
 • Bitfinex margin wallet – Met de margin wallet kan je posities openen met hefboom of leverage. Houd er rekening mee dat het handelen in hefboomproducten erg risicovol is en niet geschikt is voor beginnende crypto beleggers. Zorg ervoor dat je de risico’s kent van het handelen met hefboom voor je hiermee begint.
 • Bitfinex funding wallet – Met deze wallet van Bitfinex kan je je crypto uitlenen aan andere Bitfinex-gebruikers en hiermee rente verdienen. Ook kun je zelf een cryptolening aanvragen om je margin posities te kunnen voorfinancieren.
 

Wij raden uit veiligheidsoverweging aan enkel de crypto waarin je actief handelt op je Bitfinex wallets te laten staan. De rest van je cryptoportfolio kun je het beste opslaan op een offline, cold storage hardware wallet, zoals een Ledger Nano X of Trezor Model T device.

Is Bitfinex veilig en betrouwbaar?

Hoewel Bitfinex een keer gehacked is geweest doet de crypto exchange er tegenwoordig alles aan zowel de exchange, de app als de accounts van haar gebruikers optimaal te beschermen. Zo is het gehele platform beschermd met SSL-encryptie van militair niveau en kan je zelf je account beschermen tegen cybercriminaliteit door een two-factor authentication in te stellen, login IP-adressen te whitelisten en gebruik te maken van trusted API’s.

Daarnaast wordt het platform tegenwoordig gehost op Linux systemen, worden er iedere seconde back-ups gemaakt van de databases en is Bitfinex beschermd met Distributed Denial of Service tegen DDoS-aanvallen.

Kosten en fees

Qua kosten is Bitfinex een van de goedkoopste exchanges ter wereld, zelfs goedkoper dan concurrent Binance. Zo brengt het handelsplatform slechts 0,10% maker en 0,20% taker fee in rekening op crypto trades en kost geld storten met fiatgeld slechts 0,1% (met een minimum van 60 euro).

Daarnaast kan je nog meer korting krijgen als je meer handelt, aangezien de te betalen transactiekosten berekend worden over je handelsvolume van de afgelopen 30 dagen. Ook het bezitten van Unus Sed Leo tokens brengt voordelen met zich mee, waaronder korting op transactie kosten. Hieronder kun je precies zien hoeveel je aan fees betaalt op Bitfinex.

Handelsvolume afgelopen 30 dagen in dollars

Maker fees

Taker fees

$0+

0,100%

0,200%

$500,000+

0,080%

0,200%

$1,000,000+

0,060%

0,200%

$2,500,000+

0,040%

0,200%

$5,000,000+

0,020%

0,200%

$7,500,000+

0,00%

0,200%

$10,000,000+

0,00%

0,180%

$15,000,000+

0,00%

0,160%

$20,000,000+

0,00%

0,140%

$25,000,000+

0,00%

0,120%

$30,000,000+

0,00%

0,100%

$300,000,000+

0,00%

0,090%

$1,000,000,000+

0,00%

0,085%

$3,000,000,000+

0,00%

0,075%

$10,000,000,000+

0,00%

0,060%

$30,000,000,000+

0,00%

0,055%

Voor een compleet overzicht van Bitfinex fees, waaronder de transactiekosten van crypto derivaten, crypto leningen, margin funding en OTC desk gebruik, kan je terecht op deze pagina.

Contact en klantenservice

Net als bij de meeste cryptocurrency exchanges, is Bitfinex voornamelijk een self-service. Dit wil zeggen dat er wel een uitgebreid netwerk aan FAQ-pagina’s op de Bitfinex website aanwezig is en je de mogelijkheid hebt contact op te nemen met Bitfinex per e-mail, maar hier houd het dan ook mee op.

Er is geen live chat op Bitfinex en heb je niet de mogelijkheid telefonisch contact op te nemen met de klantenservice van Bitfinex. Wel laat Bitfinex het keurig weten als er sprake is van een Bitfinex storing aan de hand van een tweet op Twitter. Je kunt ook zelf zien of Bitfinex online is, door te kijken naar het pulse-icoontje op de Bitfinex homepagina.

Veelgestelde vragen over Bitfinex

Ja, om met iDEAL of Bancontact crypto te kopen op Bitfinex heb je een Basic geverifieerd account nodig. Je kunt al wel crypto storten zonder geverifieerd account.

Ja, je kunt via een bankoverschrijving euro’s opnemen naar een bankrekening die geregistreerd staat op jouw naam. Let erop dat dit tot 5 werkdagen kan duren en dat hiervoor 0,1% of $60 in rekening voor gebracht wordt, afhankelijk welke van de twee bedragen hoger uitkomt.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

De Bullrun van 2024 is gestart! Ontvang nu gratis €10,- in jouw account!

🚀 GRATIS €10,- CASH BONUS

Na een succesvolle verificatie en een minimale storting van € 10, ontvang je een welkomstbonus van € 10*.