DCA crypto (dollar cost average) - De complete gids

Als je op zoek bent naar een nieuwe manier om te investeren in crypto dan kan kun je niet om DCA heen. DCA staat voor Dollar Cost Average. Het is een investeringsstrategie waarbij je periodiek een vast bedrag investeert in crypto. Maar wat is DCA crypto, hoe werkt het en hoe kun je het zelf toepassen? We zullen het hier toelichten.

Bitvavo exchange

Finst exchange

Wat is DCA crypto?

Dollar Cost Averaging (DCA) is een strategie waarbij je regelmatig een vast bedrag investeert in een specifieke cryptomunt. Je kiest een vast bedrag, vaste datum en vaste cryptomunt waarin je investeert. Je laat je daarbij niet beïnvloeden door de actuele koers, of bepaalde trends. 

Het is een manier die veelvuldig gebruikt wordt door mensen die niet in één keer grote bedragen kunnen investeren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om elke maand 100 euro te investeren. Hierdoor bouw je langzaam een aardige portefeuille op zonder dat je opeens een grote uitgave hoeft te doen.

Hoe werkt DCA crypto?

Het concept van DCA crypto is vrij eenvoudig. Je stelt het bedrag in dat je maandelijks wil uitgeven, bepaalt de cryptomunt en stelt de datum vast. Voordat je hiermee begint, is het aan te raden om een plan te maken. Als je goed voorbereid bent en je keuze goed doordacht is hoef je er daarna niet meer over na te denken. Je hoeft je DCA crypto plan dan alleen nog maar uit te voeren. 

Stap 1. Kies het bedrag dat je periodiek wil investeren

Als je met DCA crypto wil beginnen, moet je eerst bepalen hoeveel je bereid bent te investeren. Daarvoor is het verstandig om naar je maandelijkse inkomsten te kijken en te bepalen hoe groot het bedrag is dat je kunt missen. Houd hierbij rekening met je vaste lasten, maar ook onvoorziene uitgaven. 

Bepaal ook meteen op welk moment je periodiek wil investeren in crypto. Als je elke maand aan het einde van de maand uitbetaald wordt is dat een goed moment om te investeren. Op die manier weet je precies waar je aan toe bent. 

Stap 2. Kies de juiste cryptomunt 

Het vinden van de juiste cryptomunt is de lastigste stap op weg naar dollar cost averaging. Doe voldoende onderzoek naar de cryptomunt waar je interesse in hebt en kijk niet alleen naar de huidige koers. Lees ook langetermijnvoorspellingen voor de specifieke cryptomunt en informeer jezelf over het bedrijf achter de munt. 

Je kunt er overigens ook voor kiezen om te investeren in meerdere cryptomunten. Op die manier zorg je voor nog meer diversificatie. Dit beschermt je tegen tegenvallende koersresultaten. 

Stap 3. Begin met investeren 

De laatste stap is beginnen met periodiek investeren. Zorg dat je vasthoudt aan je DCA crypto plan zodat je op de lange termijn zoveel mogelijk profijt hebt van deze methode.

Wanneer je DCA crypto gebruikt

Dollar cost averaging is een zeer goede methode om te investeren in crypto. Wanneer je DCA crypto gebruikt verschilt, het is een methode die zowel voor beginnende investeerders als ervaren handelaren geschikt is. Dit zijn de mensen voor wie DCA crypto geschikt is:

 • Mensen die niet in één keer veel geld kunnen investeren.
 • Mensen die keuzestress hebben.
 • Mensen die geen tijd hebben om de cryptomarkt te analyseren.
 • Mensen die normaal gesproken te veel op hypes reageren.

Bitvavo

In Nederland zijn er drie exchanges die door de meeste investeerders gebruikt worden. Bitvavo is er hier één van. Op deze Nederlandse exchange kan je crypto kopen, maar ook extra rendement verdienen door het staken van je crypto. Ze hebben een ruim assortiment van meer dan 150 coins die je kunt kopen en verkopen.

Cryptomunten kopen? Doe dit vandaag nog op Bitvavo en betaal geen transactiekosten!

Finst

Finst is een betrouwbare en gebruiksvriendelijke crypto-uitwisseling. Met ondersteuning voor diverse digitale valuta’s biedt Finst een veilige omgeving voor het verhandelen en beheren van cryptocurrencies. Het platform heeft geavanceerde beveiligingsfuncties en een intuïtieve interface, waardoor het ideaal is voor zowel beginners als ervaren handelaren. Finst streeft ernaar om klanten een vlotte en transparante ervaring te bieden bij het betreden van de wereld van cryptocurrencies.

Cryptomunten kopen? Doe dit vandaag nog op Finst!

Bekijk hieronder nog eens de beste crypto exchanges waar je cryptomunten kunt kopen:

Meer informatieVoordelenRatingAantal cryptocurrenciesAanbieder
Bitvavo Bitvavo Beste keuze in Nederland, Betalen met iDeal, Nederlands bedrijf9.5 277 Bitvavo
Finst Finst De goedkoopste crypto exchange in Nederland in 20249.2 100+ Finst

DCA voor crypto berekenen

Aan het einde van je investeringsperiode wil je weten of de DCA crypto methode je rendement heeft opgeleverd. Om dit bedrag uit te rekenen is het goed om maandelijks een aantal zaken bij het houden. Houd per maand het bedrag bij dat je investeert en het aantal cryptomunten (of fracties) die je koopt. 

Deel het totale geïnvesteerde bedrag door het aantal cryptomunten dat je hebt aangeschaft en je komt uit op de gemiddelde kosten per aandeel. Stel dat je 12 keer per jaar 100 euro investeert in crypto dan besteed je in totaal 1200 euro. Als je hiermee 200 cryptomunten hebt kunnen aanschaffen is de investering per munt 1200 / 200 = 6 euro per crypto. 

Voordelen en nadelen van DCA crypto

dollar cost averaging heeft zowel voordelen als nadelen. Enerzijds is het een hele goede methode om te voorkomen dat je iets te spontane beslissingen neemt waar je misschien spijt van krijgt. Anderzijds kun je hierdoor kansen mislopen die andere handelaren wel aangrijpen. We zetten de voordelen en nadelen van DCA crypto voor je op een rijtje.

Voordelen van dollar cost averaging voor crypto:

 • Je hoeft niet meer na te denken over het bedrag dat je zult investeren.
 • Nooit meer twijfelen of je wel of niet zult investeren.
 • Je voorkomt dat je met overrated hypes meegaat.
 • Geeft kleine investeerders de kans om een portfolio op te bouwen.
 • Je kunt je rendement uiteindelijk goed berekenen. 
 • Je hebt minder last van koersschommelingen. 

Nadelen van dollar cost averaging voor crypto:

 • Periodieke transacties kunnen zorgen voor hogere handelskosten.
 • Je kunt niet inspelen op bepaalde trends zoals een prijsdip.
 • Er is een kans dat de cryptokoers in jouw investeringsperiode in een dalende lijn zit.

Waar je DCA crypto kunt toepassen - De juiste cryptobrokers

De DCA crypto methode kun je bij elke cryptobroker toepassen. Toch is het aan te raden om goed naar de voorwaarden van de cryptobroker te kijken. Sommige cryptorbokers rekenen namelijk hogere kosten als je regelmatig crypto koopt en verkoopt. Twee goede brokers voor DCA crypto zijn Bitvavo en Finst.

Doordat deze brokers een vast percentage per transactie rekenen zullen de kosten altijd gelijk blijven. Je wordt dus niet gestraft omdat je meerdere transacties per jaar doet in plaats van één grote transactie. 

Dat is overigens niet de enige reden om voor deze brokers te kiezen. Ze hebben ook een groot aanbod aan cryptomunten, het platform is zeer makkelijk in gebruik en de klantenservice is uitmuntend.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

De Bullrun van 2024 is gestart! Ontvang nu gratis €10,- in jouw account!

🚀 GRATIS €10,- CASH BONUS

Na een succesvolle verificatie en een minimale storting van € 10, ontvang je een welkomstbonus van € 10*.