Investeren in crypto

Het wordt steeds populairder en makkelijker om te investeren in crypto. En we zien steeds vaker succesverhalen voorbij komen: Crypto investeerders in luxe sportauto’s en mooie villa’s. Maar hoe werkt investeren in crypto precies? Is het allemaal te mooi om waar te zijn? Bij het beleggen in crypto koop je een digitale munt en hoop je dat deze meer waard wordt. Zodra deze in waarde is gestegen kun je ervoor kiezen om deze weer te verkopen. 

Je bewaart de digitale munt in een digitale wallet en deze kan gebruikt worden als betaalmiddel. Beleggen in bitcoin is verreweg de meeste bekende vorm, en volgens sommige de beste crypto om in te investeren. Maar dat is slechts één cryptocurrency. Tegenwoordig zijn er meer dan 12000 verschillende cryptomunten en verschillende investeringsmethode zoals de DCA crypto strategie. Maar hoe investeer je in crypto, waar moet je op letten bij het beleggen in crypto en hoe weet je welke crypto gaat stijgen? We vertellen je hier alles over investeren in crypto.

Beleggen in crypto

Zodra je een internetverbinding hebt kun je investeren in crypto. Bij beleggen in crypto wordt er gebruik gemaakt van blockchain technologie. Een blockchain is een transactieketen van data. Hierin worden transacties opgeslagen zonder dat deze verwijderd of gewijzigd kunnen worden. De eerste vorm van investeren in crypto was beleggen in bitcoin, in 2009. Bitcoin was namelijk de eerste cryptocurrency. 

Mocht je willen investeren in crypto kun je bij een aantal handelsplatformen terecht. We hebben er hier een aantal op een rijtje voor je gezet: Bitvavo, Coinmerce, Finst, Bitcoinmeester en Litebit. We gaan nu de voor- en nadelen van investeren in crypto langs. Wanneer je gaat investeren, zorg er dan voor dat je weet in welke crypto je wilt investeren en welke crypto je juist niet moet kopen.

Voordelen van investeren in crypto

Waarom is investeren in crypto zo populair geworden? Dat komt omdat er een aantal belangrijke voordelen aan verbonden zitten. We gaan de voordelen van investeren in crypto in een lijst voor je af.

Veilig

Door de blockchaintechnologie achter cryptocurrency wordt investeren in crypto als erg veilig gezien, vaak veiliger dan traditionele valuta. Het is namelijk bestand tegen hacken. Transacties zijn weliswaar anoniem, maar ook openbaar. Hierdoor kunnen ze gecontroleerd worden. Persoonlijke gegevens en transacties worden bewaakt en beschermd door het blockchain netwerk. Ze zijn niet te vervalsen en gaan niet kapot.

Goedkope en snelle transacties

Een ander groot voordeel van investeren in crypto is dat de transacties snel en goedkoop zijn. In tegenstelling tot gewone overboekingen met traditionele valuta kun je met cryptocurrency in secondes geld overmaken, in zowel binnen- als buitenland. De kosten die die verbonden zijn aan het overschrijven met cryptocurrency zijn erg laag.

Privacy

Misschien een van de belangrijkste redenen voor veel mensen om met cryptocurrency te werken en te investeren in crypto: de privacy. Je kan namelijk volledig anoniem investeren in crypto, omdat je jezelf kan verschuilen achter een adres dat bestaat uit cijfers en letters. Je ware identiteit hoef je dus niet te onthullen.

Nadelen van investeren in crypto

Ondanks de vele voordelen van investeren in crypto, zitten er ook nadelen aan verbonden. Het is belangrijk om deze goed op een rijtje te hebben, voordat je eventueel begint met investeren in crypto.

Hoge volatiliteit

Cryptocurrency hebben over het algemeen een hoge volatiliteit. Dat wil zeggen dat de koersen van cryptocurrency erg beweeglijk zijn. Hoe hoger de volatiliteit van een markt, hoe risicovoller het bezit ervan is. De snelle prijsveranderingen kunnen voor hoge winsten zorgen, maar de oorzaak zijn van grote verliezen. Daarom is het belangrijk nooit meer te investeren in crypto dan dat je kan missen.

Niet overal als betaalmiddel geaccepteerd

Ondanks dat het gebruik van cryptocurrency erg is gestegen, zijn er nog steeds weinig plekken waar je ermee kan betalen. Je kan cryptocurrency dus vrij weinig als betaalmiddel gebruiken. 

Criminelen

Zoals de anonimiteit bij investeren in crypto als voordeel naar boven kwam, zit er tegelijkertijd ook een nadeel aan verbonden. Juist door de anonimiteit is het voor criminelen erg aantrekkelijk om actief te zijn in deze markt. Door de anonimiteit bij cryptocurrency kunnen criminelen zich volledig anoniem bezighouden met bijvoorbeeld witwassen en innen van crimineel geld. Dit geldt natuurlijk, maar voor een klein percentage van de mensen die zich bezighouden met investeren in crypto.

Beste platformen om te investeren in crypto

Wil je beginnen met investeren in crypto’s? Onderstaande crypto brokers bieden je de beste deals!

Meer informatieVoordelenRatingAantal cryptocurrenciesAanbieder
Bitvavo Bitvavo Beste keuze in Nederland, Betalen met iDeal, Nederlands bedrijf9.5 287 Bitvavo
Finst Finst De goedkoopste crypto exchange in Nederland in 20249.2 100+ Finst

Beleggen in Bitcoin

Mocht je willen beleggen in bitcoin, is het belangrijk goed te weten wat bitcoin precies is. Bitcoin is de grootste en meest bekende cryptocurrency die er momenteel op de markt is. En misschien niet geheel onverwacht, het is ook de cryptocurrency die het meeste waard is. Als je op de juiste tijd koop en verkoopt, kun je met bitcoin geld verdienen. Omdat bitcoin flinke fluctuaties in waarde heeft, blijft het risicovol om te beleggen in bitcoin. Veel mensen noemen beleggen in bitcoin eerder gokken dan beleggen. 

Zodra je bent begonnen met beleggen in bitcoin kun je gaan kijken wat voor belegger jij bent. Door de hoge volatiliteit kan het interessant zijn om te gaan ‘daytraden’. Zoals de naam het al verklapt betekent dit dat kopen van bitcoin binnen 1 dag gebeurt. 

Het is belangrijk om ook bij beleggen in bitcoin goed op de hoogte te zijn van de risico’s. Soms kan de waarde van bitcoin namelijk binnen een dag met 30% toe- of afnemen. Hiervoor is niet altijd een verklaring te vinden. Wel zien we dat het wereldnieuws en bekende figuren in de cryptowereld invloed kunnen hebben op de waardeverandering. Blijf dus altijd op de hoogte van wat er allemaal speelt rondom het beleggen in bitcoin.

Beleggen in andere cryptomunten

Natuurlijk is bitcoin niet de enige cryptocurrency en heb je nog talloze andere cryptomunten. Je kunt er dus ook voor kiezen om te investeren in een andere cryptocurrency. Er zijn grofweg twee soorten cryptomunten. Bitcoins, die we zojuist besproken hebben, en Altcoins. Altcoins zijn cryptomunten die op de markt zijn gekomen na het succes van bitcoin. Sommige cryptocurrencies zijn net zoals als bitcoin uitgegroeid tot populaire manieren om te investeren in crypto. Voorbeelden van populaire altcoins zijn ethereum (ETH), Binance Coin (BNB) en Ripple (XRP).

Mocht je willen beginnen met investeren in crypto, maar vind je de enorme prijsvolatiliteit minder aantrekkelijk? Dan zou je kunnen kijken naar stablecoins. Stablecoins zijn cryptocurrencies die zich juist richten op prijsstabiliteit. Deze prijsstabiliteit kunnen ze bereiken doordat ze gekoppeld zijn aan een reserve activa, denk bijvoorbeeld aan de dollar of de goudprijs. Voorbeelden van stablecoins zijn Binance USD (BUSD) en Tether (USDT). 

Een opvallende cryptocurrency is Dogecoin. Dogecoin is in 2013 voor de grap gecreëerd door twee software engineers, Billy Markus en Jackson Palmer. De munt was voor de grap gemaakt, als reactie op de wilde speculaties rondom de cryptocurrency markt. Dat liep anders dan verwacht. De munt werd razend populair en had op 18 september 2022 een marktwaarde van 7,9 miljard Amerikaanse dollar. Zo zie je maar hoe onvoorspelbaar de cryptocurrency markt is.

Veelgestelde vragen

Welke crypto jij het beste kunt kopen is erg afhankelijk van hoeveel risico jij wil en kan nemen. Er bestaat geen universeel antwoord op de vraag ‘Beste crypto om in te investeren’.

Als je wilt gaan beginnen met investeren in crypto is het belangrijk dat je een goede inventarisatie maakt om te beslissen hoeveel je wilt inleggen en om te kijken in hoeverre je bereid bent risico te nemen. Met goede kennis van de cryptocurrencymarkt kun je de beste beslissing maken.

Als je je bewust van de risico’s bent rondom investeren in crypto, kun je veronderstellen dat investeren in crypto veilig is. Iedere transactie binnen het blockchain netwerk wordt vastgelegd en is transparant. Daarbij worden jouw persoonlijke gegevens en transacties wel versleuteld en beschermd.

Dat maakt het lastig voor oplichters om actief te zijn in het blockchainnetwerk. Daarnaast is cryptocurrency gedecentraliseerd op basis van miljoenen knooppunten over de hele wereld. Dat betekent dat het voor hackers praktisch gezien onmogelijk is het hele netwerk plat te leggen.

Investeren in crypto als bedrijf is zeker mogelijk. Het kan interessant zijn om te kijken naar de verschillen tussen privé en zakelijk investeren in crypto, en aan de hand daarvan een keuze maken die het beste bij jou past.

Als je zakelijk gaat investeren in crypto moet je winst en verlies vermelden. Voor de ene ondernemer kan dit geen probleem zijn terwijl het voor de andere ondernemer financiële zaken compliceert. Kijk dus altijd goed naar je eigen situatie voordat je een beslissing maakt.

Of het aantrekkelijk blijft om te investeren in crypto is niet met zekerheid te zeggen. Waar in 2021 nog recordhoogtes bereikt werden, kenmerkt 2022 zich vooral door het corrigeren van koersen op de gehele markt. Toch maakt crypto nog enorme sprongen.

De adoptie van crypto en de blockchain neemt nog steeds verder toe. Dit zijn factoren die voor veel investeerders betekenen dat het zeker nog aantrekkelijk is om te investeren in crypto. 

Hoeveel je kan investeren in crypto hangt weer volledig aan van jouw persoonlijke situatie. Je kan hierbij op twee dingen letten: Hoe ziet jouw financiële situatie eruit, dus hoeveel kun je ‘missen’, en hoeveel risico ben je bereid te nemen.

Theoretisch gezien zou je al je geld kunnen investeren in crypto, je bent tenslotte je eigen bank. Dit is natuurlijk iets wat je nooit wil doen. De gouden regel is dat je alleen investeert in crypto met geld dat je bereid bent te verliezen.

Als je wil starten met beleggen in crypto heb je een crypto broker nodig. Een broker bemiddelt tussen handelaren en exchanges. Een broker is zelf niet in bezit van cryptomunten. Voorbeelden van bekende brokers zijn Bitvavo, Binance, BitcoinmeesterCoinmerce en Litebit.

Je kan bij hen allen terecht om te beginnen met handelen in crypto. Ze werken allemaal net iets anders, maar met hetzelfde doel: het aanbieden van een handelsplatform voor handelaren die willen investeren in crypto.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

De Bullrun van 2024 is gestart! Ontvang nu gratis €10,- in jouw account!

🚀 GRATIS €10,- CASH BONUS

Na een succesvolle verificatie en een minimale storting van € 10, ontvang je een welkomstbonus van € 10*.