10 BESTE crypto exchanges Nederland [2023]

Wat zijn de beste crypto exchanges en beste crypto brokers van Nederland? Dat is een vraag die we vaak voorbij zien komen. Als je handelt in cryptocurrency is het belangrijk dat je dat op een platform doet met een goede reputatie, een groot aanbod, vele keuzes om te traden en ook lage kosten heeft.. Je wilt er natuurlijk op kunnen vertrouwen dat er op de juiste manier met jouw cryptomunten wordt omgegaan.

Om jou de beste Nederlandse crypto exchange te helpen vinden hebben wij een top 10 beste crypto exchanges 2023 opgesteld. Maar eerst kijken we naar wat een crypto exchange en crypto broker zijn.

Wat is een crypto exchange of crypto broker?

De termen crypto exchange en crypto broker worden veel door elkaar gebruikt. Wat is het verschil tussen een crypto exchange en een crypto broker? 

Crypto exchange

Een crypto exchange is een cryptovalutabeurs waar online cryptogeld en verschillende andere digitale valuta te verhandelen zijn. Naast de digitale valuta kun je hier ook met traditioneel fiatgeld handelen. De crypto exchange is in tegenstelling tot een broker zelf in het bezit van de cryptomunten.

De crypto exchange brengt de crypto koper en verkoper op een platform bij elkaar. De crypto exchange verdient geld door de handelskosten die klanten betalen. Die ligt vaak tussen de 0,05% en 0,025% per transacties. Bekende crypto exchanges zijn Binance en Bitvavo. Later kijken we naar wat de beste crypto exchange en beste crypto broker zijn.

Crypto broker

Een crypto broker bemiddelt ook tussen handelaren, maar doet dit op een crypto exchange. De broker is dus zelf niet in bezit van de cryptomunten, maar plaatst een order bij de crypto exchange. De crypto broker telt zijn eigen kosten bij de order op om vervolgens te verkopen aan de klant. Hierdoor zijn de transactiekosten bij een crypto broker bijna altijd hoger dan bij een crypto exchange. Die liggen tussen de 0,25% en 3% per transactie.

Het voordeel daarentegen is dat je bij een crypto broker met makkelijke betaalmethodes kan betalen zoals bijvoorbeeld iDeal. Een voorbeeld van een bekende crypto broker is Bitcoinmeester. We gaan nu kijken naar wat de beste crypto broker en beste crypto exchange zijn.

Beste crypto exchanges - Top 10

Wat voor jou de beste crypto exchange en beste crypto broker zijn hangt altijd af van jouw situatie. Heb je al veel ervaring met het handelen in cryptomunten of ben je nieuw in de cryptowereld. We gaan een lijst af met de top 10 beste crypto exchanges en beste crypto brokers om jou te helpen kiezen waar jij gaat handelen.  

1. Bitvavo

Bitvavo is de beste Nederlandse crypto exchange en wordt het meest gebruikt in Nederland. Het is daarnaast ook een crypto broker. Hoe kan dat? Dat leggen we je graag uit. Bitvavo begon in 2017 als een crypto broker en is vervolgens daarbij snel een crypto exchange geworden. Bitvavo is een van de grootste exchanges van Europa en heeft een erg goede reputatie. Het feit dat Bitvavo zowel een crypto exchange als crypto broker is maakt het de winnaar van onze top 10 beste crypto exchanges. Bitvavo is makkelijk in gebruik en heeft vaste lage transactiekosten. 

 • Aanbod: 150+ cryptovaluta 
 • Moeilijkheidsgraad: Goed voor beginners
 • Transactiekosten: maximaal 0,25% per transactie
 • Veiligheid: Zeer goed

2. Binance

Binance is wereldwijd de populairste crypto exchange. Het is een crypto exchange met een groot aanbod aan cryptomunten en is net zoals Bitvavo makkelijk in gebruik met lage transactiekosten. Wel is er bij Binance al enige ervaring vereist voor het handelen in crypto valuta. Dat maakt Binance de nummer 2 in onze lijst 10 beste crypto exchanges. 

 • Aanbod: 200+ cryptovaluta 
 • Moeilijkheidsgraad: Enige ervaring vereist 
 • Transactiekosten: maximaal 0,10% per transactie
 • Veiligheid: Zeer goed

3. Bybit

Op nummer drie hebben we de snelst groeiende crypto exchange in de wereld. Bybit staat vooral bekend om zijn eerlijke prijzen en hoge handelsvolume. Het in Singapore gevestigde bedrijf is in 2018 opgericht en focust zich op de klant en hun ervaring. Mocht je nog niet bekend zijn met het handelen in crypto biedt Bybit een risico-vrije leeromgeving aan om jouw kennis te laten maken met de wereld van crypto. 

 • Aanbod: 200+ cryptovaluta 
 • Moeilijkheidsgraad: Enige ervaring vereist 
 • Transactiekosten: maximaal 0,10% per transactie
 • Veiligheid: Zeer goed

4. Coinmerce

Coinmerce was de eerste Nederlandse crypto exchange met een eigen crypto app. Coinmerce heeft op die manier veel klanten voor zich kunnen winnen. Inmiddels is Coinmerce uitgegroeid tot een groot handelsplatform met ruim aanbod aan cryptomunten. Net als zijn 3 voorgangers liggen de transactie kosten ook hier laag. Het doel van Coinmerce is om de crypto exchange voor iedereen eenvoudig en toegankelijk te maken, wat volgens ons ook goed is gelukt.

 • Aanbod: 140+ cryptovaluta 
 • Moeilijkheidsgraad: Goed voor beginners
 • Transactiekosten: Tussen 0,4% en 2,5% per transactie
 • Veiligheid: Zeer goed

5. FTX

FTX promoot zichzelf als ‘Voor en door handelaren’. FTX is een redelijk nieuwe crypto exchange en is makkelijk in gebruik. FTX heeft lage kosten en biedt naast de vele cryptomunten ook NFT’s aan. Iets wat je niet bij elke crypto exchange of crypto broker ziet. Daarmee verdient FTX een vijfde plek in onze top 10 beste crypto exchanges.

 • Aanbod: 300+ cryptovaluta 
 • Moeilijkheidsgraad: Goed voor beginners
 • Transactiekosten: Tussen 0,01% en 0,07% per transactie
 • Veiligheid: Zeer goed

6. Litebit

Een echte Nederlandse crypto exchange staat op de nummer 6 in onze top 10 beste crypto exchanges en crypto brokers. Litebit is geregistreerd bij de Nederlandse bank wat het een veilige plek maakt om in crypto te handelen. Daarentegen heeft Litebit hoge transactiekosten van rond de 2%. Je betaalt dus een prijs voor de veiligheid die Litebit je kan garanderen. Al met al is Litebit een erg goede Nederlandse crypto broker. 

 • Aanbod: 60+ cryptovaluta 
 • Moeilijkheidsgraad: Goed voor beginners
 • Transactiekosten: Tussen 1% en 2% per transactie
 • Veiligheid: Zeer goed

7. Bitcoinmeester

Bitcoin Meester is een Nederlandse crypto exchange met het grootste aanbod aan cryptomunten in Nederland. Hun vroege groei hebben zij te danken aan het feit dat ze als een van de eerste Nederlandse crypto brokers betalingen met iDeal aanboden. Bitcoin Meester is makkelijk in gebruik en biedt net zoals Litebit veiligheid doordat ook Bitcoin Meester geregistreerd is bij de Nederlandse bank.

 • Aanbod: 200+ cryptovaluta 
 • Moeilijkheidsgraad: Goed voor beginners
 • Transactiekosten: Gemiddeld 1%
 • Veiligheid: Zeer goed

8. OKX

OKX is een crypto exchange dat voor zowel de beginnende als ervaren crypto handelaar erg aantrekkelijk is.  Zo biedt het voor de beginnende crypto handelaar een uitgebreide leeromgeving waar je kennis kan maken met het handelen op een crypto exchange. Daarnaast heeft OKX een ruim aanbod wat het erg aantrekkelijk maakt voor ervaren handelaren. OKX heeft daarbij lage transactiekosten wat voor zowel beginnend als ervaren handelaar erg aantrekkelijk is.

 • Aanbod: 350+ cryptovaluta 
 • Moeilijkheidsgraad: Goed voor beginners
 • Transactiekosten: Tussen 0,01% en 0,15% per transactie
 • Veiligheid: Zeer goed

9. Kucoin

Kucoin is een vrij nieuwe crypto exchange dat vrij snel populaire is geworden door het design van hun platform en de hoge veiligheidsgarantie. Op Kucoin kun je echter enkel met crypto betalen, wat het voor mensen die willen beginnen met handelen in crypto moeilijk maakt dit platform te betreden. Als je eenmaal crypto bezit heb je wel de keuze uit een zeer groot assortiment in cryptomunten.

 • Aanbod: 600+ cryptovaluta 
 • Moeilijkheidsgraad: Goed voor beginners
 • Transactiekosten: Tussen 0,0125% en 0,1% per transactie
 • Veiligheid: Zeer goed

10. BUX crypto

BUX crypto is een crypto exchange in Nederland dat zicht richt op gebruikersgemak. Je kunt hier snel en makkelijk handelen in crypto wat het voor veel handelaren een aantrekkelijk platform maakt. Daarnaast hebben ze lage transactiekosten en een mooi maar eenvoudig design wat het erg overzichtelijk maakt.

 • Aanbod: 30+ cryptovaluta 
 • Moeilijkheidsgraad: Goed voor beginners
 • Transactiekosten: 0,5% per transactie
 • Veiligheid: Zeer goed

Wat maakt een crypto broker goed of slecht?

Of een crypto exchange of crypto broker goed of slecht is hangt af van een aantal factoren. Deze zijn breed genomen veiligheid, gebruiksgemak en kosten. Veiligheid spreekt voor zich, je wilt natuurlijk dat je cryptomunten in goede handen zijn en dat je veilig kan handelen. Gebruiksgemak gaat over hoe makkelijk en snel je kan handelen en hoe het navigeren op het online platform gaat. Daarbij moet het platform onze ogen overzichtelijk zijn voor zowel de beginnende als ervaren handelaar. 

Als laatste factor kijken we naar de kosten. Hoeveel % pakt het platform van jouw transacties en hebben zij nog andere kosten? Op een handelsplatform ben je om geld te verdienen en niet om (te veel) geld af te staan aan je crypto broker of crypto exchange. Natuurlijk zijn lage transactiekosten te verantwoorden. Maar we zien ook crypto brokers voorbij komen die relatief erg hoge transactiekosten voeren. 

Veelgestelde vragen over crypto exchanges

Wat de beste crypto exchange is ligt natuurlijk aan jouw voorkeur. Onze voorkeur gaat uit naar de nummer 1 in onze lijst top 10 beste crypto exchanges. Bitvavo focust zich op zowel de beginnende als ervaren crypto handelaar en heeft daarbij lage transactiekosten.

De website en app zijn erg gebruikersvriendelijk en daarbij ook veilig. Bitvavo heeft de hoogst haalbare score op het gebied van veiligheid. Daarnaast biedt Bitvavo ook crypto wallets aan waar jij je cryptomunten in kan bewaren. Daarom verdient Bitvavo een nummer 1 plek als beste crypto exchange.

Binance staat hier bovenaan op ons lijstje. Binance biedt vele opties voor zowel beginnende als ervaren traders en wordt niet voor niets wereldwijd gebruikt. Hiernaast heb je ook nog het voordeel dat je de Binance card aan kunt vragen en hiermee je dagelijkse betalingen kunt doen.

De beste crypto broker is net zoals de beste crypto exchange van Nederlandse bodem. Sterker nog, het is hetzelfde platform! De lage transactietarieven en hun goede reputatie maakt Bitvavo ook de beste crypto broker. 

Lees altijd reviews van crypto exchanges of crypto brokers waar je wellicht wilt gaan handelen. Door ervaringen van anderen te lezen kun je vaak een redelijk goed beeld krijgen. Laat je echter niet teveel beïnvloeden door enkel één slechte review, maar kijk naar een grote groep reviews. 

Tot slot

Wat voor jou de beste crypto exchange is en de beste crypto broker hangt af van wat jij belangrijk vindt. Zo zijn er vooral ervaren crypto handelaren die geïnteresseerd zijn in nieuwe platformen die experimenteren. Voor de beginnende investeerder is een bekend platform met een hoog handelsvaluta waarschijnlijk beter. En zoals je in onze top 10 beste crypto exchanges kan zien raden wij Bitvavo aan. 

Let wel op, hoe goed het platform ook is, investeren in crypto blijft risicovol. Dat geldt voor ervaren en onervaren handelaars. Zorg ervoor dat je goed nadenkt over de keuzes die je maakt, zodat jij het maximale uit je cryptomunten kan halen.