Crypto staking

Crypto staking is een goede optie om wat extra rendement te behalen op cryptomunten die je vastzet in je wallet, of waar je een tijdje niets mee wilt doen.

Het lijkt een beetje op het storten van geld naar een spaarrekening, waarna je naar een periode een percentage rente krijgt. Crypto staken betekent dat jij crypto vastzet om het netwerk te helpen bij de verificatie van transacties. Als beloning krijg jij hier klein percentage van dezelfde coin uitbetaald binnen een bepaalde termijn.

Crypto staken uitgelegd

Crypto staking, oftewel “Proof of Stake”, werd in 2012 ontwikkeld om de hoge kosten van het mijnen tegen te gaan. Bij het mijnen van crypto zijn de energie kosten zeer hoog. Dit is iets wat al langer in het nieuws komt, denk bijvoorbeeld aan Elon Musk die niet meer wil werken met Bitcoin vanwege de hoge kosten bij het mijnen.

Door crypto staken worden er nieuwe blokken gecreëerd op het blockchain netwerk door een gebruiker die al wat munten in dezelfde crypto in bezet heeft. Op deze manier worden blokken gevalideerd op het netwerk. Jij houdt door staken crypto vast wat miners helpt om transacties te valideren. In ruil hiervoor krijg je een vergoeding. Vaak een % van de gekozen cryptomunt.

Note: Proof of Work is de benaming voor het winnen van coins via mining.

Risico's van crypto staking

Markt risico

Ongetwijfeld is het grootste risico dat beleggers lopen bij het crypto staken een mogelijk ongunstige koersbeweging in de gekozen crypto. Als je bijvoorbeeld 5-8% op jaarlijkse basis verdient voor het staken van een crypto, maar het gedurende het jaar met 50% in waarde daalt, heb je nog steeds verlies gemaakt. 

Crypto-investeerders moeten daarom zorgvuldig de munt kiezen die ze besluiten te staken en worden geadviseerd om hun gekozen munt niet puur op basis van jaarlijkse rendement te kiezen. Met andere woorden, doe je research! Dan zul je het ook makkelijker vinden om een munt 60 dagen vast te zetten, en zul je minder snel verliezen leiden.

Liquiditeits Risico

Liquiditeit – of liever het gebrek ervan, van het actief dat je staked, is een andere risicofactor om rekening mee te houden. Als je een micro-cap altcoin staked die nauwelijks liquiditeit heeft op beurzen, zal het zeer moeilijk worden om de activa te verkopen of om jouw inzet rendementen om te zetten in bitcoin of stablecoinsHet inzetten van liquide activa met hoge handelsvolumes op beurzen kan het liquiditeitsrisico verminderen.

Staking periode

Bij het staken van vele crypto zet je de cryptomunt vast voor een bepaalde periode. Vaak is dit 30, 45 of 60 dagen. Als de prijs van de ingezette coin aanzienlijk daalt en je deze niet kunt opheffen, heeft dat invloed op de algehele rendement. Het staken van activa zonder een vaste periode (flexibel staken) zou een manier zijn om het staking risico te verkleinen.

Duur van beloningen

Net als bij staking periodes, betalen sommige stakingsactiva niet dagelijks stakingsbeloningen uit. Als gevolg hiervan moeten stakers wachten om hun beloningen te ontvangen.

Verlies of diefstal

Ten slotte is er altijd de mogelijkheid dat je de privésleutels van jouw crypto wallet verliest of dat jouw geld wordt gestolen als je niet voldoende aandacht besteedt aan beveiliging.

Ongeacht of je jouw digitale activa uitzet of deze vast zet, zorgen er altijd voor dat er een back-up van jouw portemonnee is en jouw privésleutels is veilig opgeslagen. Dit is niet een risico dat alleen bij crypto staken kan gebeuren, dit geld voor het handelen in cryptocurrency in zijn algemeen. 

Staken zonder risico's te lopen

Een coin die veel gebruikt wordt voor crypto staken is USDT (Tether). Dit is een stablecoin die altijd de koers aanhoudt van de Amerikaanse dollar. Dit betekent dus dat als je deze coin gaat staken, je geen risico loopt op verlies door een koersdaling van de coin. Hieronder zie je de percentages die je kunt verdienen door USDT’s te staken bij Bitvavo en Binance.

Meer informatieVoordelenRatingStaking-percentageAanbieder
Bitvavo Bitvavo Beste keuze in Nederland, Betalen met iDeal, Nederlands bedrijf9.5 6,10% Bitvavo
Binance Binance Grootste exchange ter wereld, kopen, traden & staken, gratis crypto ATM kaart9.5 10,00% Binance

BESTE platformen om crypto te staken

Bitvavo staken

Bij een van onze meest favoriete platforms Bitvavo is er ook de mogelijkheid tot het staken van crypto munten. Het grote voordeel van staken bij Bitvavo is dat je de constante vrijheid behoudt om de munten te kunnen verkopen. Dit noemen ze dan ook flexibel staken. Daar staat dan tegenover dat de opbrengsten minder hoog zijn dan bij andere platforms. 

Bij Bitvavo is er een minpuntje, namelijk dat je de gestakete coins in de Bitvavao wallet moet laten staan, en niet in een externe wallet. Ik voel mij zelf altijd prettiger als mijn investeringen niet op een exchange blijven staan, maar Bitvavo biedt cold wallets aan, dus het is niet dat het niet veilig is.

Het aanbod van coins die kunnen worden gestaked is ruim, en ook al zijn de opbrengsten misschien iets lager, de flexibiliteit die Bitvavo aanbiedt is voor mij persoonlijk erg belangrijk.

Registreer je vandaag nog GRATIS bij Bitvavo!

logo Bitvavo

Binance staken

Bij Binance heb je de mogelijkheid om dividend te verkrijgen van de crypto in jouw wallet door middel van Binance Earn. Dit is een soort spaarpakket waar je uit meerdere services kunt kiezen. Er zijn verschillende vormen van crypto staking, namelijk: flexibile, locked en DeFi staking.

Bij ‘flexible’ staking is het rentepercentage lager, maar kun je wel op ieder moment je crypto’s verkopen indien nodig

Bij ‘locked’ staking (vaste staking) is het rentepercentage hoger, en je kunt ook op elk moment je cryptocurrency verkopen als je wilt. Maar als je dit doet dan wordt de rente die je hebt opgebouwd in de stakingsperiode niet aan je uitgekeerd.

‘DeFi’ staking is het staken van munten die van DeFi (Decentralised Finance) projecten zijn. Houd er rekening mee dat de stakingpercentages regelmatig veranderen.

Registreer je vandaag nog GRATIS bij Binance!

Binance logo

Bekijk hieronder een aantal crypto exchanges waar je aan crypto staking kunt doen:

Meer informatieVoordelenRatingAantal cryptocurrenciesAanbieder
Bitvavo Bitvavo Beste keuze in Nederland, Betalen met iDeal, Nederlands bedrijf9.5 184 Bitvavo
Finst Finst De goedkoopste crypto exchange in Nederland in 2023.9.2 43 Finst
eToro eToro Erg gebruiksvriendelijk platform om cryptocurrencies te kopen en trading strategieen te volgen.9.5 50 eToro
Coinmerce Coinmerce €10 BTC voor nieuwe gebruikers, breed aanbod coins, staking en een trading bot!9.2 180 Coinmerce
Bitcoinmeester Bitcoinmeester Van Nederlandse bodem, groot aanbod cryptocurrency8.7 182 Bitcoinmeester

Staking calculator

Hieronder vind je een staking calculator tool. Bereken hieronder wat je kunt verdienen met crypto staking.

Valuta
Exchange
Amount
Tijdsduur

Conclusie

Wanneer je cryptomunten koopt en in jouw online wallet of crypto app hebt staan, en je die niet van plan bent om op korte termijn te verkopen, dan kan het rendabel zijn om aan crypto staking te doen. Het brengt altijd een hoger percentage dan de rente die je zult ontvangen op een spaarrekening. Het is altijd fijn om extra passief inkomen erbij te krijgen. Vooral als het een cryptomunt is waar je veel vertrouwen in hebt.

Een andere manier van geld verdienen met crypto is het daytraden met crypto.