Wat zijn stablecoins?

De wereld van crypto staat bekend om hun enorme prijsvolatiliteit. Het is niet ongebruikelijk dat de waarde van een cryptocurrency binnen enkele seconden verdubbelt of juist drastisch afneemt. Dat maakt voor veel investeerders de cryptomarkt erg aantrekkelijk. Maar deze prijsschommelingen zijn voor sommige investeerders juist een groot nadeel. Zij verlangen naar de stabiliteit van traditionele markten, maar willen die wel combineren met het beste uit de wereld van crypto. 

Stablecoins zijn cryptocurrencies die inspelen op de behoefte van deze investeerders. We gaan kijken naar waarom stablecoins bestaan, wat voorbeelden van stablecoins zijn en waar je stablecoins kunt kopen en verkopen.

Waarom bestaan stablecoins?

Het idee achter stablecoins is dat de prijzen ervan, zoals de naam het al zegt, stabiel blijven. Maar hoe krijgt zo’n stablecoin dat voor elkaar? Stablecoins worden in tegendeel tot andere cryptocurrencies gedekt door een reserve activa. Vaak is dat de Amerikaanse dollar, maar dat is niet altijd het geval. Zo heb je ook stablecoins die bijvoorbeeld door goud gedekt worden. Door deze dekking van de reserve activa zijn stablecoins minder vatbaar voor de soms extreme prijsschommelingen die je ziet bij andere cryptocurrencies. Hierdoor hebben stablecoins een kleinere prijsvolatiliteit dan ‘normale’ cryptocurrencies en ontstaat er in de meeste gevallen een stabiele cryptomunt. Deze stabiliteit is voor veel investeerders erg aantrekkelijk. 

Het doel van stablecoins is dus om een activum te volgen. Maar wat houdt dat precies in? De organisatie die stablecoins uitgeeft, legt een reserve aan bij een financiële instelling. Deze instelling bezit het activum. Zoals eerder genoemd is dit activum in veel gevallen de Amerikaanse dollar, maar ook goud en euro’s kunnen hier bijvoorbeeld voor gebruikt worden. Voor het volgende voorbeeld houden we de Amerikaanse dollar aan. De organisatie die $ 100 miljoen aan stablecoins uitgeeft met een vaste waarde van $ 1 per munt, zal bij de financiële instelling $ 100 miljoen in reserve houden. Mocht de eigenaar van de stablecoin de munt uitbetaald willen krijgen, kan het echte geld uit de reserve gehaald worden. 

Het grootste voordeel van een stablecoin ter waarde van $ 1 hebben ten opzicht van de $ 1 in echt geld, is dat bij transacties geen tussenkomst van een derde partij nodig is. Zo kun je de stablecoin direct naar de ontvanger overmaken zonder transactiekosten. 

Tether (USDT)

tether usdt Zoals net genoemd werd worden stablecoins gekoppeld aan reserve activa. Verreweg de meeste stablecoins zijn gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Een goed voorbeeld hiervan is Tether (USDT). Tether is een van de eerste stablecoins en daarnaast ook de grootste en een van de meest bekende. Het doel van Tether is dat de waarde ervan altijd gelijk blijft aan de Amerikaanse dollar. Dus dat 1 Tether altijd dezelfde waarde heeft als $ 1, ongeacht de conditie van de markt.

Stasis Euro (EURS)

stasis eurEr bestaat ook een stablecoin die op een soortgelijke wijze is gekoppeld is aan de Euro; Stasis Euro (EURS). EURS combineert het voordeel van de blockchain technologie met de reputatie van de relatief stabiele euro. Het principe komt op hetzelfde neer: De waarde van 1 EURS zit onlosmakelijk verbonden aan de waarde van de euro.

TerraUSD (UST)

tether usdtEen stabiele cryptomunt klinkt bijna te goed om waar te zijn, gaat dat nooit mis? Een goed voorbeeld van dat het ook mis kan gaan is UST. Net zoals bij Tether was het de bedoeling dat 1 UST altijd gelijk zou staan aan $ 1. Maar een recentelijke drop in waarde van verschillende cryptocurrency zorgde ervoor dat de waarde van 1 UST op 11 mei 2022 nog maar $ 0,30 waard was. Alhoewel het mogelijk is dat TerraUSD zich herstelt, herinnert deze situatie ons er sterk aan waarom het belangrijk is om zorgvuldig te investeren en op de hoogte te zijn van risico’s bij nieuwe investeringen.

Stablecoins kopen en verkopen

Ben je geïnteresseerd in het kopen en verkopen van stablecoins? Daar zou je vandaag al mee kunnen beginnen. Stablecoins zijn net zoals de meeste cryptocurrency te koop bij een handelsplatform. Bekende en veilige handelsplatformen zijn Bitvavo, Coinmerce en Binance. Je kunt daar gratis een account openen. Zodra je dit gedaan vul je je tegoed aan met het bedrag dat jij wil gebruiken om stablecoins mee te gaan kopen. Mocht je plotseling toch van je stablecoins af willen, kan dit gewoon via hetzelfde platform. Je kunt namelijk op deze platformen je stablecoins zowel kopen als verkopen. 

Nu je in bezit bent van stablecoins is het belangrijk om deze ook goed op te bergen. Daar gebruik je een crypto wallet voor. Praktisch gezien kun je dit als een soort kluis zien waarin je stablecoins of andere cryptocurrencies veilig kan bewaren. Een crypto wallet is een gebruikersinterface waarmee je de onderliggende blockchain van je cryptocurrency kunt doorzoeken op informatie en geld kunt ontvangen en versturen.

Bekijk hieronder nog eens de beste crypto exchanges op een rijtje waar je onder andere USDT en TerraUSD kunt kopen.

Meer informatieVoordelenRatingAantal cryptocurrenciesAanbieder
Bitvavo Bitvavo Beste keuze in Nederland, Betalen met iDeal, Nederlands bedrijf9.5 277 Bitvavo
Finst Finst De goedkoopste crypto exchange in Nederland in 20249.2 100+ Finst

Veelgestelde vragen

Een stablecoin is stabiel omdat het in principe altijd gedekt wordt door een activum. Dat wil zeggen dat voor elke eenheid aan stablecoin er ook eenzelfde eenheid aan activa bij een financiële instelling ligt. Als een organisatie bijvoorbeeld 100 miljoen aan stablecoins uitgeeft die gekoppeld zijn aan de Amerikaanse dollar, zal diezelfde organisatie $ 100 miljoen aan reserve hebben bij een financiële instelling. Zo houden zij de stablecoin stabiel.

Wat de beste stablecoin is hangt af van jouw verwachting en doel. Niet elke stablecoin is hetzelfde en verschillende stablecoins volgen verschillende activa. Wat voor jou de beste stablecoin is hangt af van wat jij belangrijke eigenschappen vindt van de stablecoin. Is de beste stablecoin voor jou een die zo stabiel mogelijk is? Of is de beste stablecoin voor jou een die het meeste waard is? Op basis van deze vragen kom je erachter welke stablecoin het beste bij jou past.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

De Bullrun van 2024 is gestart! Ontvang nu gratis €10,- in jouw account!

🚀 GRATIS €10,- CASH BONUS

Na een succesvolle verificatie en een minimale storting van € 10, ontvang je een welkomstbonus van € 10*.