Cryptocurrency handelen uitgelegd

In het nieuws gaat het regelmatig over cryptocurrency of digitale munten. En met reden natuurlijk! De prijsstijging neemt hard toe, waardoor fysiek geld steeds minder waard wordt.

Sparen bij de bank levert nauwelijks nog rente op en bij beleggingen op de aandelenmarkt duurt het lang voordat er een interessant rendement is. Niet zo gek dat mensen zoeken naar mogelijkheden om hun vermogen veilig te stellen.

Een van de dingen die ontzettend veel Nederlanders doen, is handelen in cryptocurrency. Crypto is spectaculair gegroeid de afgelopen jaren. Beleggen in crypto is risicovoller dan beleggen in obligaties, maar er is een grote kans op hoge winst.

Wat betekent cryptocurrency handelen?? In dit artikel leggen we het allemaal aan je uit. We laten je zien hoe je zelf kan beginnen met handelen in crypto, welke manieren er zijn om te handelen en we geven je enkele tips waarmee je direct aan de slag kunt

Registreer je vandaag nog GRATIS bij Bitvavo! –> 

Handelen in cryptocurrency

Mensen investeren in crypto met het doel om vermogen op te bouwen of omdat zij het leuk vinden om te doen en met hun hobby wat extra’s verdienen. Het idee van crypto traden, is dat je iets koopt wat op dat moment een bepaalde waarde heeft met de gedachte dat je het op een moment in de toekomst kan verkopen als het nog meer waard is.

Grof gezegd is cryptocurrency handelen het kopen van digitale munten voor een bepaalde prijs en die later weer verkopen, in de hoop dat het meer waard is dan het bedrag wat je er destijds voor hebt betaald. Dit is hetzelfde als handelen in aandelen of in edelmetalen. Het is dus een vorm van investeren.

Er zijn inmiddels honderden, zo niet duizenden cryptomunten. De bekendste crypto is Bitcoin (BTC). Andere bekende cryptomunten zijn bijvoorbeeld Ethereum (ETH), Dogecoin (DOGE) of Ripple (XRP). Alle munten hebben hun eigen waarde en aantallen in omloop. Sommige munten zijn gewilder dan anderen en dat zie je ook in de prijs. Bepaalde crypto’s zijn afgelopen jaren 1000 keer meer waard geworden!

Hoe begin ik met crypto handelen?

Om te beginnen met crypto handelen heb je een inleg en een account nodig. Voor het eerste maakt het niet uit met hoeveel je wilt beginnen. Dit kan € 10.000,- zijn, maar ook € 100,-. Dit moet geld zijn wat je voor een langere tijd kan missen.

Als je weet hoeveel je te beleggen hebt, kun je een account aanmaken bij een exchange, die jij wilt gaan gebruiken. Let hierbij er wel op dat je geschikte hardware hebt. Veel exchanges hebben een eigen app die je kunt downloaden, dus controleer even of de app ook op jouw telefoon geschikt is. Op deze apps kun je jouw crypto wallet beheren.

Houd er rekening mee dat je jezelf tegenwoordig altijd moet identificeren om een account aan te maken bij een exchange. Je kan je munten op twee manieren bewaren. Beide opties hebben voor- en nadelen. Je kan ze bij je portemonnee in de exchange laten staan. Indien je munten bij een exchange staan, dan kan je er eenvoudiger toegang tot krijgen.

Het nadeel is dat exchanges in het verleden wel eens gehackt zijn. Als dit gebeurd, dan heb je dus een groot probleem. Je kan bijvoorbeeld een two factor authentication (2FA) methode activeren. Dit betekent dat een authenticatie uit twee stappen bestaat, bijvoorbeeld een wachtwoord en een code die je ontvangt op je telefoon. Zo voorkom je dat iemand anders met jouw munten aan de haal gaat.

Je kan er ook voor kiezen om je eigen digitale wallet aan te maken. De munten zijn dan in jouw eigen beheer. Met je eigen wallet heb je meer controle over je munten, maar het nadeel is dat als je toegang tot je wallet verliest, je een groot probleem hebt. Het is dan vaak onmogelijk om er nog toegang tot te krijgen.

Tips

Online is er genoeg informatie te vinden over hoe je moet beginnen met cryptocurrency handelen. Dit zijn onze adviezen aan nieuwe beleggers!

  • Beleg alleen met geld wat je voor langere tijd kunt missen. Het is verleidelijk om meer in te zetten, maar wees voorzichtig. Ja, je kan dan nog sneller meer winst maken, maar bij een eventuele tegenvaller, heb je ook grotere problemen. Beleg dus alleen met geld wat je niet direct nodig hebt.
  • Begin met een demo-account op een website. Er zijn verschillende opties om bij een digitale exchange met nepgeld te oefenen. Als in het begin met jouw speelgeld een vergissing maakt, dan heeft dit niet direct gevolgen voor je eigen portemonnee.
  • Beleg om te beginnen kleine bedragen in verschillende cryptomunten. Zo kun je een beter gevoel van de markt krijgen. Omdat je ontzettend veel gaat leren, is het beter om kleine bedragen in te zetten, zonder grote gevolgen voor je portemonnee.
  • Emoties horen niet thuis op de financiële markt. De markt is volatiel en verkoop daarom niet als er een daling in de markt is. Maak keuzes op basis van informatie, niet op basis van intuïtie.
  • Download de crypto app van de exchange die jij wilt gebruiken. Op deze manier kun je altijd de markt volgen en snel profiteren van koersstijgingen of dalingen. Handig in een tijd als er veel volatiliteit is!

Exchanges

Exchanges zijn beurzen waarop je kan handelen met crypto. Zij zijn eigenlijk net als de bekende beurzen. We hebben er drie uitgekozen, die je zou kunnen overwegen om mee te werken.

Cryptocurrency handelen bij Bitvavo

Bitvavo is de populairste exchange van Nederland. Ze zijn zeer gebruiksvriendelijk en goedkoop om op te handelen.

De klantenservice is in het Nederlands, wat prettig is bij eventuele problemen, en Bitvavo is geregistreerd bij de Nederlandse bank. Er zijn meer dan 100 cryptovaluta op te verhandelen.

Registreer je vandaag nog GRATIS bij Bitvavo!

logo Bitvavo

Cryptocurrency handelen bij Binance

Binance is de grootste exchange in de wereld. De kosten zijn maximaal 0,10% per transactie. Er zijn meer dan 350 cryptomunten op te verhandelen.

De klantenservice is niet altijd goed te bereiken en de website is meer geschikt voor een publiek dat al enige ervaring heeft met crypto. De reden hiervoor is dat er zeer veel mogelijk is, wat een beginneling kan overweldigen.

Registreer je vandaag nog GRATIS bij Binance!

Binance logo

Cryptocurrency handelen bij Coinbase

Coinbase is wereldwijd bekend. De kosten zijn relatief hoog, maar je krijgt er ook verschillende dingen voor terug.

Het is gebruiksvriendelijk en de wallets zijn gedekt met een eigen verzekering. Daarnaast kun je gratis geld verdienen door meer te leren over bepaalde munten.

Registreer je vandaag nog GRATIS bij Coinbase!

logo Coinbase

Beginnen met cryptocurrency handelen? Vergelijk hier de beste crypto exchanges en begin snel met crypto handelen:

Meer informatieVoordelenRatingAantal cryptocurrenciesAanbieder
Bitvavo Bitvavo Beste keuze in Nederland, Betalen met iDeal, Nederlands bedrijf9.5 299 Bitvavo
Finst Finst De goedkoopste crypto exchange in Nederland in 20249.2 100+ Finst

Veilig crypto handelen

Bij handelen in crypto is er veel winst te maken! Er prettig natuurlijk, want dat maakt het interessant en leuk om te doen. Helaas trekt het feit dat er veel geld te verdienen is, ook ongewenste figuren aan. Er zijn fraudeurs en oplichters actief. Met deze tips kun je veilig handelen!

Zoek een betrouwbare beurs uit om op te handelen. Kijk eens naar wat andere schrijven over een bepaalde beurs? Zijn er veel negatieve recensies? Het kan een signaal zijn om voor een ander te kiezen.

Let erop dat je geschikte apparaten hebt. Omdat alles digitaal is, kun je kwetsbaar zijn voor hackers en digitale overvallen. Zorg dat je goede apparaten gebruikt om mee te traden en met goede antivirussoftware kom je al een heel eind! In het verleden zijn er wel eens digitale overvallen geweest, zoals onder andere op Bitmart, een exchange.

Als laatste, als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat ook. Gebruik je gezonde verstand bij prachtige aanbiedingen. 

Automatisch handelen in cryptovaluta

Je kan zelf handelen, maar je kan het handelen ook overlaten aan een computerprogramma dat dan voor jou gaat traden. Een deel van het werk wordt bij jou dan uit handen genomen en de bot maakt dan beslissingen op basis van de input die jij geleverd hebt. Doordat de bot sneller en nauwkeuriger kan handelen dan jij, kun je profiteren van de volatiliteit in de markt! Terwijl jij andere dingen aan het doen bent, blijft de bot op de markt letten.

Let er wel op dat de bot werkt aan de hand van de indicatoren die jij gegeven hebt. Stel deze van tevoren goed in en houd er rekening mee dat de bot niet na kan denken. Onder andere de exchange Bitvavo biedt aan om te handelen met een trading bot. Het is ideaal voor mensen die geen zin hebben om zelf actief te handelen of om veel naar een computerscherm te kijken. De bot handelt dan voor jou. Wel zo makkelijk!

Strategieën

Crypto handelen is leuk en spannend, maar voordat je gaat beginnen, is het handig om na te denken over wat je plan is. Om succesvol vermogen op te bouwen is het verstandig om te weten wat je wilt bereiken. Hier zijn drie strategieën die je zou kunnen toepassen.

Korte termijn

Beleggingen voor de korte termijn zijn bedoeld om snel winst te maken. Je koopt de munt en verkoopt deze zodra er genoeg winst is gemaakt. Dit kan je binnen een dag of enkele dagen doen (zoals crypto daytrading), maar ook binnen enkele weken doen. Het risico op verlies is iets groter, maar omdat je er veel mee bezig bent, kun je ook sneller reageren op de markt.

Lange termijn

Je kan ook je geld eenmaal beleggen en dan besluiten er over een jaar, of nog langer, naar te kijken. Het grootste voordeel is dat je minder stress ervaart bij een eventuele koersdaling, omdat je minder actief met het beleggen bezig bent. Je hebt dan tijd om andere leuke dingen te doen!

Dollar Cost Averaging

Time in the market is beter dan timing the market volgens sommige mensen. Bij Dollar Cost Averaging doe je aan periodieke beleggingen. In plaats van in een keer alles te beleggen, investeer je iedere week of iedere maand een vast bedrag. Het voordeel is dat je de dieptepunten en de hoogtepunten meepakt. Als de markt laag is koop je dan meer voor je geld en als de markt hoog is koop je weer iets minder. Als je dit langere tijd consistent doet, spreid je het risico. Het is dus eigenlijk een combinatie van de twee eerdergenoemde strategieën.

Veelgestelde vragen

Dit draait om de manier waarop blocks aan de blockchain worden toegevoegd. Bitcoin werkt bijvoorbeeld op Proof of Work. Er worden constant digitale puzzels opgelost en de computer die de digitale puzzel oplost, mag het nieuwe block aan de blockchain toevoegen.

Bij Proof of Stake wordt de rekenkracht meer gecombineerd, doordat de berekening samen wordt uitgevoerd. In ruil daarvoor krijg je, afhankelijk van je bijdrage, een deel van de winst. Proof of stake is milieuvriendelijker en kan een leuk rendement opleveren.

Het beste moment om te beginnen met beleggen is vandaag. Er is nooit een perfect moment om in te stappen en dit zal ook nooit komen. Er is altijd een reden om het uit te stellen. Neem de stap en begin vooral.

Het is natuurlijk een eigen keuze. De bot werkt alleen op basis van de input die jij levert. Afhankelijk van de indicatoren of parameters die jij stelt, worden bepaalde beslissingen genomen.

De bot kan namelijk niet nadenken, maar alleen jouw orders uitvoeren. Als je gaat beginnen, kan het daarom handig zijn om een actievere rol te spelen.

Samenvatting

Goed, je weet nu alle benodigdheden om te beginnen met beleggen in crypto. Je weet wat cryptocurrency is, wat enkele belangrijke munten zijn. Je moet nu zelf een startbedrag bepalen en een exchange kiezen om op te handelen. Er is uitgelegd hoe je veilig kan handelen en wat het verschil is tussen zelf actief zijn op de beurs en een bot het werk laten doen.

Er zijn strategieën voor de korte en langere termijn, waarbij je zelf kan kiezen welk doel je wilt bereiken. Je weet nu alles wat je moet weten om te beginnen. Succes met je eerste investering!

Verder verdiepen in welke crypto je moet investeren? Lees hier info over nieuwe cryptomunten met potentie of bekijk hier welke crypto je moet kopen!

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

De Bullrun van 2024 is gestart! Ontvang nu gratis €10,- in jouw account!

🚀 GRATIS €10,- CASH BONUS

Na een succesvolle verificatie en een minimale storting van € 10, ontvang je een welkomstbonus van € 10*.