Handelen in aandelen, crypto en edelmetalen vanaf één plek.

Beste alternatief – Lage fee en €1000 gratis handelskosten.

Aanbod

Beginnen met beleggen vanaf slechts €1

Betaalmethoden

Visa, Mastercard, Neteller, Skrill, Giropay, Sofort, bankoverschrijving

Minimale storting

€1

Wallet

Ja

Transactiekosten

1,49% op Bitpanda, 0,15% op Bitpanda Pro

Features

Sparen en investeren in crypto en aandelen op een van ‘s werelds beste exchanges.

Bitpanda Ervaringen + Review

Bitpanda is een alles-in-een exchange waar je zowel crypto als aandelen en edelmetalen kunt kopen en verkopen. Wij gebruiken zelf Bitpanda al enkele jaren, nog voordat je er ook kon handelen in aandelen en edelmetalen.

Om deze reden leek het ons wel wat om eens onze Bitpanda ervaringen met onze bezoekers te delen.

Het zou namelijk goed kunnen dat je overweegt een Bitpanda account aan te maken en er te gaan handelen, maar dit nog niet zeker weet of dat je nog bepaalde vragen hebt.

In deze Bitpanda review zullen we dan ook proberen al deze eventuele vragen te beantwoorden, de voor- en nadelen van Bitpanda bespreken en onze eigen Bitpanda ervaringen delen.

Bittrex crypto kopen

Handelen op Bitpanda

Hoewel je dus eerst op Bitpanda enkel crypto kopen en verkopen kon (ook voor fiatgeld), is het tegenwoordig een alles-in-een broker, welke thuishoort in het rijtje eToro, Plus500 en dergelijke. Zo kan je een Bitpanda account aanmaken en al vanaf €1 investeren in aandelen CFD’s, edelmetalen en crypto’s. Daarnaast is er de mogelijkheid maandelijks te sparen op Bitpanda in de activa die jij wilt of juist crypto te verkopen voor fiatgeld.

Bitpanda is geschikt voor zowel complete crypto beginners als ervaren traders. Wij vinden dit omdat Bitpanda twee aparte platformen heeft, Bitpanda en Bitpanda Pro, een beetje vergelijkbaar met Coinbase en Coinbase Pro.

De normale Bitpanda bevat een simpele user interface waarvandaan de gebruiker crypto, aandelen of edelmetalen kan kopen en verkopen zonder al te veel toeters en bellen en Bitpanda Pro bevat dan de wat meer geavanceerdere trading features zoals verschillende ordertypen, dynamic charting en allerlei beschikbare marktdata.

Crypto kopen

Crypto kopen BitpandaAangezien we het voornamelijk over crypto hebben op onze site gaan we het hebben over crypto kopen op Bitpanda, maar je kan dus ook aandelen CFD’s en edelmetalen kopen op Bitpanda, wat vrijwel precies hetzelfde werkt. Een van de handigste aspecten van Bitpanda, is dat je nog geen crypto hoeft te bezitten als je er via Bitpanda in wilt gaan handelen.

Je kunt gewoon een Bitpanda account aanmaken en vervolgens Euro’s op je account storten en hiermee je eerste crypto- of aandelenaankoop doen. Je kunt al crypto kopen op Bitpanda vanaf slechts €1, waardoor Bitpanda dus erg laagdrempelig is en nogmaals, zeer geschikt voor beginners.

Helaas kan je via Bitpanda geen crypto kopen met iDEAL, maar wel met e-wallets zoals Neteller en Skrill of met een creditcard-betaling van Visa of MasterCard. Crypto kopen d.m.v een traditionele bankoverschrijving is mogelijk op Bitpanda, maar houd er rekening mee dat het zo’n 2 tot 3 dagen duurt voordat het geld beschikbaar is op je Bitpanda account.

Als je liever gewoon met iDEAL of Bancontact crypto kopen wilt, dan is Bitvavo een goed alternatief.

Bitpanda wallet

Bitpanda walletJe hoeft geen crypto wallet te hebben voordat je kunt handelen in crypto of crypto kopen kunt op Bitpanda. Wanneer je account volledig aangemaakt is, zal je namelijk automatisch een exchange wallet krijgen van Bitpanda. Hier kun je alle crypto’s die verhandelbaar zijn op Bitpanda in bewaren en daarnaast kan je er ook crypto mee ontvangen en versturen.

Let erop dat dit om een online crypto wallet gaat, wat lang zo veilig niet is als een offline hardware wallet. Online wallets kunnen namelijk in theorie altijd gehacked worden. Wij raden dan ook aan altijd alleen de crypto die je actief verhandelt op te slaan op exchange wallets, zoals bij Bitpanda, en de rest van je crypto’s op een offline hardware wallet te bewaren.

Voor- en nadelen

Hoewel wij over het algemeen zeer positief te spreken zijn over Bitpanda, heeft toch ook deze cryptocurrency exchange enkele nadelen. In dit onderdeel van onze Bitpanda review zullen we deze dan ook even toelichten.

Zo is het handig dat je met Bitpanda kunt handelen in crypto, aandelen en edelmetalen, allemaal vanaf hetzelfde account, maar is het minder dat de kosten hiervan aan de vrij hoge kant zijn. Zo rekent Bitpanda op haar normale handelsplatform altijd minimaal 1,49% koersopslag op cryptotransacties, wat ongeveer 15 keer zo veel is als Binance.

Bitpanda Pro betaal je ineens nog maar 0,15%, wat een veel gangbaarder tarief is voor cryptocurrency-transacties. Waarom je met ‘’normale’’ Bitpanda 10 keer zo veel moeten betalen, vergeleken met Bitpanda Pro is ons een raadsel.

Verder is het wel goed dat je op Bitpanda crypto kunt kopen en verkopen voor Euro’s. Wat dan wel weer minder is, is dat Bitpanda geen Nederlands bedrijf is, waardoor je niet met iDEAL crypto kopen kunt en ook de klantenservice niet in het Nederlands contacteren.

Hier komt bij dat je crypto bij Bitpanda niet verzekerd is, hetgeen wel het geval is bij alternatieve crypto exchange zoals Bitcoin Meester. Voor de rest is het handig dat je een Bitpanda debitcard aanvragen kunt, waarmee je direct je crypto kunt uitgeven, zonder dit eerst te hoeven uit laten betalen.

Wat wel weer jammer is, is dat je op Bitpanda niet kan doen aan crypto staking, een mogelijkheid om passief inkomen met crypto op te bouwen die vrijwel iedere grote crypto exchange tegenwoordig aanbiedt.

Voordelen

Nadelen

Een account aanmaken en inloggen op Bitpanda

Om te kunnen traden op Bitpanda heb je uiteraard een volledig geverifieerd Bitpanda account nodig. Gelukkig kan je vrij eenvoudig een Bitpanda account aanmaken. Dit duurt niet langer dan een minuut of tien en om dit te doen volg je simpelweg de volgende stappen:

  1. Navigeer naar de Bitpanda website en klik rechtsboven op Get started.Bitpanda account
  2. Vul je naam en e-mailadres in en kies een sterk wachtwoord.
  3. Selecteer het land waar je woonachtig bent en accepteer de algemene voorwaarden en privacy policy van Bitpanda.
  4. Klik op Create account.
  5. Klik op de bevestigingslink in de e-mail die je van Bitpanda zult ontvangen om je aanmelding bij Bitpanda te voltooien.
  6. Log in op Bitpanda en klik op Verify account.
  7. Volg de aanwijzingen op het scherm om je account volledig te verifiëren. Houd er rekening mee dat je veel persoonsgegevens naar waarheid zal moeten verschaffen en je zal moeten legitimeren.
  8. Doe je eerste crypto aankoop met Euro’s of stort crypto vanaf een andere wallet om te beginnen met handelen in crypto op Bitpanda.Traden op Bitpanda

Is Bitpanda veilig en betrouwbaar?

Een tijd lang was Bitpanda een ongereguleerde crypto exchange. Dit is echter sinds het overging tot een alles-in-een broker veranderd en tegenwoordig is het bedrijf geregistreerd bij de Financial Market Authority (FMA) en staat het onder toezicht van onder andere de nationale bank van Oostenrijk.

Daarnaast bestaat Bitpanda al sinds 2014 en is het een van de weinige cryptocurrency exchanges die nog nooit gehacked is. Ook spreken de meeste Bitpanda-gebruikers vol lof over de broker op diverse fora en reviewsites. Zelf hebben wij ook nooit problemen ondervonden tijdens het gebruiken van Bitpanda, dus kunnen wij stellen dat Bitpanda veilig en betrouwbaar is.

Toch doe je er voor de zekerheid goed aan niet al je crypto op Bitpanda te bewaren, gewoon voor het geval dat. Het is verstandig om het grootste gedeelte van je crypto offline op te slaan op een hardware wallet zoals een Ledger Nano X of Trezor Model T device.

Kosten en fees

Bitpanda rekent spreadkosten en fees op crypto transacties, maar ze zijn niet heel transparant in hoeveel ze exact in rekening brengen. De kosten zitten altijd al in de prijs en deze verschilt per betaalmethode die je gebruikt om crypto met fiat te kopen of welke activa of crypto je wilt aanschaffen.

Uit onze eigen ervaring kunnen wij je vertellen dat je kan rekenen op zo’n 5% per transactie aan totale kosten via het ‘’normale’’ Bitpanda. Dit is erg hoog en wij raden dan ook aan, zelfs voor beginners, gewoon gebruik te maken van het Bitpanda Pro handelsplatform, wat vreemd genoeg tot wel 10 keer goedkoper is.

Contact en klantenservice

Om in contact te komen met Bitpanda dien je gebruik te maken van het support ticket systeem dat de broker hanteert. Je vult dus een online contactformulier in en vervolgens zal een klantenservice-medewerker contact met je opnemen. Gelukkig kan dit 24/7 en beantwoordt Bitpanda je vragen vrij snel en duidelijk. Toch is het jammer dat Bitpanda geen live chat heeft en ook niet telefonisch bereikbaar is.

Als je liever in cryptocurrency handelt bij een broker die je ook telefonisch in het Nederlands kan benaderen, dan raden wij BTC direct aan. 

Wanneer er sprake is van een Bitpanda storing, zullen zij dit communiceren via Twitter en op de homepagina van de Bitpanda website. Gelukkig komt dit niet heel vaak voor.

Veelgestelde vragen over Bitpanda

Dit betekent dat je alleen speculeert op de onderliggende waarde van aandelen op Bitpanda. Door aandelen ‘’te kopen’’ op Bitpanda bezit je dus geen daadwerkelijke aandelen, maar heb je enkel recht op het prijsverschil tussen aan- en verkoop (contract for difference).

Dit wordt in het Nederlands vertaald met ‘’handelen met hefboom.’’ Het komt er in feite op neer dat je geld leent van Bitpanda om grotere posities te openen dan dat je normaalgesproken met je kapitaal zou kunnen. Dit is een extreem risicovolle manier van beleggen, dus zorg ervoor dat je goed alle risico’s en werkingen van margin trading of leveraged trading kent, voordat je hieraan begint. Deze manier van handelen op de beurs of in crypto is niet voor beginners geschikt.

Geld opnemen van Bitpanda kan door eerst je crypto te verkopen voor Euro of je lopende aandelen of edelmetalen positie te sluiten. Vervolgens kun je deze Euro’s opnemen via Neteller, Skrill of via een bankoverschrijving over laten maken naar je bankrekening.

Nee, je kan op Bitpanda zelf niet doen aan crypto staking. Wel kan je cryptomunten kopen op Bitpanda en dit vervolgens versturen naar een andere exchange wallet waarmee je wel kunt staken.

Bitpanda in Nederland is sinds het begin van 2024 niet meer mogelijk. Vanaf 1 februari hebben bestaande Nederlandse klanten de rekening bij Bitpande moeten sluiten.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

De Bullrun van 2024 is gestart! Ontvang nu gratis €10,- in jouw account!

🚀 GRATIS €10,- CASH BONUS

Na een succesvolle verificatie en een minimale storting van € 10, ontvang je een welkomstbonus van € 10*.