Groot bedrag crypto uitbetalen - Hoe werkt dat

Het gaat de laatste tijd zeer goed met de cryptowereld. Heb je een paar jaar geleden bijvoorbeeld geïnvesteerd in Bitcoin, dan is de kans groot dat je ondertussen een flink rendement hebt behaald. Wil je een groot bedrag crypto uitbetalen dan kan dat, maar je moet wel weten hoe dat moet. 

Voordat je overgaat tot de uitbetaling van een groot bedrag crypto moet je rekening houden met een aantal zaken. Zo krijg je te maken met handelskosten en opnamelimieten. Hoe je een groot bedrag crypto uit kunt laten betalen en waar je rekening mee moet houden lees je hier.

 

 

 

Bitvavo exchange

Finst exchange

Wanneer crypto laten uitbetalen

Het moment waarop je het beste crypto kunt laten uitbetalen is afhankelijk van verschillende factoren. Enerzijds heeft het te maken met de koers van de crypto die je in je bezit hebt, maar het kan ook te maken hebben met persoonlijke zaken.

De koers van crypto

De koers van de crypto die je in bezit hebt kan een grote factor spelen bij je keuze om wel of niet te verkopen. Zowel een stabiele, stijgende als dalende koers kan een reden zijn om je crypto uit te laten betalen.

 • Dalende koers – Als de koers snel daalt wil je misschien je investering redden door de crypto te verkopen. Maar wie de cryptokoersen een beetje in de gaten houdt weet dat het vrij normaal is dat koersen soms dalen. Probeer niet te veel met emotie te reageren. Kies pas voor uitbetalen bij een dalende koers als de verwachting is dat de koers voor langere periode blijft dalen.
 • Stabiele koers – Je koopt crypto om rendement te behalen. Als de koers van een bepaalde cryptomunt lange tijd gelijk blijft, behaal je geen rendement. Je kunt er dan voor kiezen om te verkopen. Houd er wel rekening mee dat je handelskosten betaald waardoor je uiteindelijk een klein verlies kunt maken.
 • Stijgende koers – Als de crypto die je in bezit hebt een koersstijging doormaakt wil je daar natuurlijk van profiteren. Je wil in dat geval de crypto laten uitbetalen voor het moment dat de koers weer naar beneden gaat. Bekijk eerst de koersvoorspelling voor de komende jaren om te bepalen of je op dit moment echt aan het koersplafond zit. 

Persoonlijke omstandigheden

Een andere reden om een groot bedrag crypto uit te laten betalen is als je het geld nodig hebt. Of dat nu voor je pensioen, een nieuwe auto of een vakantie is, je bepaalt zelf wanneer je het geld opneemt. Kijk wel eerst even naar de koers, het is beter om uit te laten betalen als je meer rendement hebt weten te behalen.

Bitvavo

In Nederland zijn er drie exchanges die door de meeste investeerders gebruikt worden. Bitvavo is er hier één van. Op deze Nederlandse exchange kan je crypto kopen, maar ook extra rendement verdienen door het staken van je crypto. Ze hebben een ruim assortiment van meer dan 150 coins die je kunt kopen en verkopen.

Cryptomunten kopen? Doe dit vandaag nog op Bitvavo en betaal geen transactiekosten!

Finst

Finst is een betrouwbare en gebruiksvriendelijke crypto-uitwisseling. Met ondersteuning voor diverse digitale valuta’s biedt Finst een veilige omgeving voor het verhandelen en beheren van cryptocurrencies. Het platform heeft geavanceerde beveiligingsfuncties en een intuïtieve interface, waardoor het ideaal is voor zowel beginners als ervaren handelaren. Finst streeft ernaar om klanten een vlotte en transparante ervaring te bieden bij het betreden van de wereld van cryptocurrencies.

Cryptomunten kopen? Doe dit vandaag nog op Finst!

Bekijk hieronder nog eens de beste crypto exchanges waar je cryptomunten kunt kopen:

Meer informatieVoordelenRatingAantal cryptocurrenciesAanbieder
Bitvavo Bitvavo Beste keuze in Nederland, Betalen met iDeal, Nederlands bedrijf9.5 247 Bitvavo
Finst Finst De goedkoopste crypto exchange in Nederland in 20249.2 100+ Finst
Coinbase Coinbase De meest vertrouwde plek voor mensen en bedrijven om crypto te kopen8.9 200+ Coinbase
Kraken Kraken Een van de grootste internationale crypto exchanges8.6 200+ Kraken

Hoe je een groot bedrag crypto laat uitbetalen

Wil je een groot bedrag crypto uitbetalen dan is dat vrij eenvoudig. Het proces is per cryptobroker verschillend, maar de basis is bij de meeste brokers hetzelfde. We zullen de stappen voor het laten uitbetalen van grote bedragen hier met je bespreken. We nemen hiervoor als voorbeeld Bitvavo. Dit is de populairste cryptobroker van Nederland die altijd binnen een dag uitbetaalt. 

 1. Log in op je cryptobroker account.
 2. Klik op je wallet. Hier zie je welke crypto je in bezit hebt.
 3. Klik op de cryptomunt die je wil verkopen.
 4. Je ziet onderaan twee knoppen, kopen en verkopen, klik op verkopen.
 5. Kies het bedrag aan euro dat je wil laten uitbetalen. Houd er rekening mee dat elke cryptobroker een limiet heeft. Je kunt niet meer dan dat bedrag laten uitbetalen. Klik vervolgens op voorbeeld order en bevestig.
 6. Het bedrag komt als euro saldo in je wallet te staan.
 7. Klik op beschikbaar saldo en kies voor opnemen.
 8. Voer vervolgens het opnamebedrag in en doorloop de stappen op je scherm. 
 9. Het bedrag zal overgemaakt worden naar de bankrekening die je ook gebruikt om te storten. 
 10. Het bedrag zal binnen een werkdag op je bankrekening staan.

Houd hier rekening mee als je een groot bedrag crypto laat uitbetalen

Voordat je besluit om een groot bedrag crypto uit te laten betalen moet je rekening houden met een aantal belangrijke punten. Je moet onder andere rekening houden met opnamelimieten, handelskosten en belasting. 

Handelskosten cryptobroker 

Elke cryptobroker rekent handelskosten voor de transacties die je doet. Dit geldt zowel wanneer je crypto koopt als verkoopt. Hoeveel kosten een cryptobroker in rekening brengt, bepaalt de broker zelf. Het ligt gemiddeld tussen 0,25% en 0,5%. Bij Bitvavo zijn de kosten altijd standaard maar 0,25%. 

Opnamelimieten 

Wil je een groot bedrag crypto uitbetalen dan moet je er rekening mee houden dat bij elke cryptobroker een opnamelimiet geld. De daglimiet ligt gemiddeld rond € 25.000 zoals ook het geval is bij Bitvavo. Wil je grotere bedragen opnemen dan moet je dat verspreiden over een paar dagen. 

Belasting

Heb je crypto in je bezit dan moet je hierover mogelijk belasting betalen. De belasting die je hierover moet betalen wordt bepaald op basis van je complete vermogen op 1 januari. Het gaat dus niet alleen om je vermogen in crypto, maar ook om ander vermogen. Je mag tot € 50.650 eigen vermogen hebben zonder hierover belasting te betalen. Bij meer vermogen moet je wel betalen, hoeveel is afhankelijk van het totaalbedrag van je vermogen. 

Wet ter voorkoming van witwassen en financieren (Wwft)

Wil je een groot bedrag crypto uitbetalen dan is er een kans dat die transactie valt onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren (Wwft). Als je zelden grote transacties doet dan wordt dat gezien als een ongebruikelijke transactie. Die moet vervolgens gemeld worden bij de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU-NL). 

Tot slot over een groot bedrag crypto uitbetalen

Wil je een groot bedrag crypto uitbetalen dan kan dat, maar je moet wel rekening houden met een aantal zaken. Zolang je dat doet, is er niets aan de hand en kun je zonder probleem je crypto uit laten betalen. We raden wel altijd aan om een goede en betrouwbare cryptobroker zoals Bitvavo te gebruiken. 

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

De Bullrun van 2024 is gestart! Ontvang nu gratis €10,- in jouw account!

🚀 GRATIS €10,- CASH BONUS

Na een succesvolle verificatie en een minimale storting van € 10, ontvang je een welkomstbonus van € 10*.