Voorstanders van bitcoin beweren wel vaker dat de digitale munt de kwaliteiten heeft van een inflatiehedge, vooral vanwege het limiet van 21 miljoen die is ingesteld voor zijn toekomstige aanbod. 2022 staat echter op zichzelf als een sterke weerlegging van deze opvatting, omdat de crypto-industrie een zware periode heeft gehad, net toen de inflatie het meest opliep. Sterker nog, de afgelopen jaren heeft bitcoin het net zo goed gedaan als andere risicoactiva, bijvoorbeeld Amerikaanse aandelen.

Gavin Brown van de Universiteit van Liverpool zegt dat bitcoin niet kan functioneren als een effectieve inflatiehedge omdat de prijzen fluctueren “met veranderingen in het sentiment en de regelgevende benaderingen van … natiestaten”.

Bitcoin-liefhebbers suggereren dat de munt in de loop van de tijd kan worden aangescherpt en gevormd tot een stabiel activum dat functioneert als gewone valuta. Hierop antwoordt Martin C. Schmalz van de Universiteit van Oxford dat “het weinig zin heeft dat een valuta waarvan het aanbod niet kan worden aangepast ooit stabiel zou zijn… de prijs zal veranderen tenzij het aanbod ook wordt aangepast”.

In ieder geval hebben de dramatische ineenstortingen van grote cryptobedrijven vorig jaar, zoals FTX, Celsius en Terra Luna, het oude argument van de “inflatieafdekking” genoeg doen opschudden om ons reden te geven om te pauzeren. Hoe moeten we dan het cryptoherstel verklaren dat we tot nu toe in het nieuwe jaar hebben gezien? Kunnen we bovendien verwachten dat deze bitcoin bullishness lang aanhoudt, of niet?

A Bullish Start

Bitcoin is dit jaar inderdaad bullish begonnen en steeg tussen nieuwjaarsdag en eind februari maar liefst 41%. Tekenen van verbetering aan het inflatiefront hielden de strategen hoopvol dat de Fed spoedig haar agressieve beleid zou versoepelen. De inflatiecijfers van februari waren bijvoorbeeld bemoedigend, aangezien de CPI (consumentenprijsindex) op jaarbasis slechts met 5,5% steeg.

Andere factoren die mensen mogelijk hebben aangetrokken om in digitale valuta te investeren, zijn onder meer de vermeende status van veilige haven, nu het tweede jaar van de strijd in Oekraïne op gang komt en het Covid-19-virus aanhoudt. Intense aandacht voor de  regelgevende instanties in de VS troostte bitcoin-investeerders met het vooruitzicht van duidelijke regels en een stabiele weg vooruit.

Bitcoin-fans weten ook dat er een bitcoin-halving-evenement gepland staat voor 2024, waarna de beloningen voor bitcoin-miners worden gehalveerd. Dit vierjaarlijkse evenement houdt het aanbod van bitcoin stabiel door de hoeveelheid in omloop te beperken. Anticipatie hierop zal een sleutelrol spelen bij het ondersteunen van de munt in 2023, zegt Alistair Milne van Altana Digital Currency Fund, die voorspelt dat bitcoin dit jaar zal stijgen tot $45.000.

Silvergate

In de tweede week van maart werden Silicon Valley Bank en Signature Bank gesloten door de Amerikaanse autoriteiten. Silvergate Bank moest ook sluiten, waardoor drie grote Amerikaanse banken in één week failliet gingen. De eerste gedachte van veel analisten was dat, vanwege de bezorgdheid over de verspreiding van de bankencrisis, de Fed het gepast zou achten agressieve renteverhogingen tegen te houden. Dit zou volgens hen de risicovolle activa ten goede komen, de S&P 500-index steeg met 0,9% op 14 maart en de Nasdaq Composite steeg met maar liefst 1,4%. Bitcoin van zijn kant schoot in één dag met 8% omhoog, en maar liefst 30% in drie dagen tijd.

De buitensporige winsten van Bitcoin hadden een andere reden kunnen hebben. “Alles wat vandaag de dag in de banksector gebeurt, is dé reden waarom bitcoin in 2008 werd gecreëerd nadat bankiers miljarden dollars aan belastinggeld verloren hadden”, legt Aaron Rafferty van Standard DAO uit. Misschien zouden de plotselinge banksluitingen een nieuw ethos teweegbrengen om de controle over uw eigen financiën te nemen, in plaats van ze over te laten aan het gevestigde systeem.

De toekomst

Het is belangrijk om te benadrukken dat de impact van de sluiting van Silvergate nog moet worden gerealiseerd en misschien niet helemaal prettig zal zijn voor de crypto-industrie. Aangezien Silvergate en zijn twee collega’s sterke zakelijke relaties onderhielden met cryptobedrijven, zou hun ondergang uiteindelijk de macht van financiële instellingen kunnen beperken om met fiatgeld in crypto te investeren. Het resultaat zou een aanslag op de liquiditeit in de digitale valutasector kunnen zijn.

Alex Thorn van Galaxy Digital geeft toe dat bitcoin geen bescherming biedt tegen inflatie, maar stelt dat “de kernwaardepropositie van gedecentraliseerde cryptocurrencies de mogelijkheid is om je eigen bank te zijn, je eigen betalingen te doen en je af te melden voor het traditionele financiële systeem”. Als dat zo is, moeten we de uitkomst van de ineenstorting van Silvergate in de gaten houden in termen van beschadigd vertrouwen in het banksysteem.

Als u van plan bent om in cryptocurrency te investeren, doe dan uw best om de enorme nieuwsstrroom bij te houden. Je hebt deze voorsprong nodig, vooral als je gaat beleggen in CFD’s van een van de grote crypto’s. Bij CFD-handel is het van cruciaal belang om de vinger aan de pols te houden van het realtime sentiment, zodat u aankomende prijsbewegingen kunt meten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

De Bullrun van 2024 is gestart! Ontvang nu gratis €10,- in jouw account!

🚀 GRATIS €10,- CASH BONUS

Na een succesvolle verificatie en een minimale storting van € 10, ontvang je een welkomstbonus van € 10*.