Toen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) onlangs een reeks nieuwe aanvragen ontving om spot Bitcoin ETF’s op te richten, leidde dat tot een rally van 20% in de digitale munt tussen midden juni en midden juli. Enthousiastelingen geloofden dat een dergelijk instrument, als het zou worden goedgekeurd, het potentieel zou hebben om instellingen over te halen om op grote schaal in de sector te investeren. Het is inderdaad zo dat toen de ProShares Bitcoin Strategy ETF in oktober 2021 zijn debuut maakte, de Bitcoinprijzen naar nog niet eerder vertoonde hoogten in de buurt van $69.000 stegen.

In dat geval echter, zoals liefhebbers zich wellicht herinneren, nam de aanvankelijke opwinding al snel af. Dat was precies de uitdrukking die in me opkwam begin augustus, toen de Bitcoin-prijzen stagneerden en vrijwel stil bleven liggen voor een ongewoon lange periode. Het waren de wilde prijssprongen van Bitcoin die door de jaren heen veel van zijn toegewijden hebben aangetrokken, en die sprongen waren nergens te bekennen. Wat het dubbel ongewoon maakte, was het feit dat de prijsstagnatie plaatsvond op hetzelfde moment dat het handelsvolume in de munt erg zwak was. Normaal gesproken betekent een laag handelsvolume minder liquiditeit, waardoor de prijsschommelingen meer impact hebben. Dit was dus “heel ongebruikelijk”, in de woorden van Kaiko’s Dessislava Ianeva.

Maar wat betekende het? Misschien was het de stilte voor de storm. K33 zei dat deze “ongekende stabiele fase… typisch heeft gewerkt als een enorm drukventiel voor volatiliteit zodra deze weer oplaaide”. Als de SEC de spot ETF’s goedkeurt, kan dit haalbaar zijn, vooral gezien de dosis duidelijkheid in de regelgeving die de Amerikaanse markt onlangs heeft gekregen. Crypto-analist Noelle Acheson lijkt er zeker zo over te denken. “Er is maar één grote aankondiging nodig – een nieuwe marktdeelnemer… om een paar dappere investeerders aan te moedigen om de eerste stap te zetten”, suggereert ze, “en dan zouden we een stormloop kunnen krijgen”.

Aan de andere kant zijn degenen die investeerden in de crypto-activa die vorig jaar afbrokkelden, hun miljardenverliezen nog niet vergeten. Het is een feit dat veel mensen gewoon weggelopen zijn uit de sector sinds de traumatische schandalen van 2022. Vandaag vragen we ons af: waar zal Bitcoin naartoe gaan na deze onzekere tijden?

Een onheilspellende stilte?

Voordat we de “stilte voor de storm” argumenten overwegen, is het de moeite waard om te onthouden dat de liquiditeit in de cryptomarkt aanzienlijk is opgedroogd sinds 2022. “Actieve handelaren lijken de cryptomarkt te hebben verlaten, althans voorlopig”, zegt Matt Maley van Miller Tabak & Co. De herinvoering van handelskosten door Binance vertraagde de zaken nog meer en veroorzaakte een “aanzienlijk deel” van de recente handelsapathie in crypto’s, volgens K33.

Vergeet ook niet dat de volledige reeks dominostenen in de sector nog moet vallen. Midden juli arresteerden aanklagers in New York Alex Mashinsky, de voormalige CEO van Celsius Network Ltd., en klaagden hem aan wegens fraude. Wetshandhavers, samen met de SEC en de CFTC (Commodity Futures Trading Commission), beschuldigen Mashinsky van het kunstmatig opblazen van de CEL-token van zijn bedrijf om klanten te lokken. Vorig jaar ging Celsius failliet nadat ze niet in staat waren om te gaan met een stormloop van verzoeken van klanten om geld op te nemen. Men kan het niet helpen zich af te vragen wat de komende resultaten zullen zijn van andere lopende rechtszaken, zoals SEC vs. Coinbase of Ripple Labs Vs. SEC, en hun mogelijke nasleep.

Een welkome recessie

Ervan uitgaande dat de verwachte recessie in de komende maanden zal opbloeien, is een mogelijk effect op crypto dat het samen met andere risicovolle activa naar de bodem wordt gesleurd. S&P Global zegt echter dat het traders kan herinneren aan de digitale activa die vaak worden gezien als een veilige haven. Bitcoin is niet zo nauw gecorreleerd met andere activa als andere, en wordt ook niet aangetast door inflatie. De recente bankencrisis in de VS herinnerde traders al aan de claims van crypto om te kunnen functioneren als een alternatief banksysteem. Een recessie zou precies de katalysator kunnen zijn waar crypto naar op zoek is.

Samengevat

De nieuwste impuls voor institutionele ETF’s helpt Adamant Research te overtuigen dat Bitcoin een afspraak heeft met het lot om een bull run te maken in de tweede helft van dit jaar. Ze voorspellen een middellangetermijndoel van $42.000 voor de munt en dan uiteindelijk, over enkele jaren, dat het niveau van $120.000 wordt bereikt. Ze vermelden ook dat de onlangs minder aantrekkelijke obligatiemarkt meer fondsen in de richting van crypto zou kunnen drijven.

Voor degenen die van plan zijn om in crypto te investeren, zal de verwachte halvering van de Bitcoin volgend jaar de prijzen waarschijnlijk een boost geven. Wat betreft de meer op handen zijnde SEC-besluiten over Bitcoin ETF’s, deze kunnen ook een brandstofinjectie geven aan de prijzen (als ze gunstig zijn), maar “het vraagteken voor mij is wat er daarna gebeurt. Wordt het rustiger?”, vraagt Jillian DelSignore van FLX Networks. Het lijkt er inderdaad op dat het beeld voor de langere termijn op dit moment vertroebeld is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

De Bullrun van 2024 is gestart! Ontvang nu gratis €10,- in jouw account!

🚀 GRATIS €10,- CASH BONUS

Na een succesvolle verificatie en een minimale storting van € 10, ontvang je een welkomstbonus van € 10*.