Investeren houd in dat je geld betaald, zodat je geld verdiend over een langere termijn. Dit principe wordt al jaren gebruikt door bedrijven en particulieren. Er zijn ook mensen die je aanbieden om het voor je te doen. Zo kan je de bank voor je laten beleggen. Het probleem is dat je deze mensen een commissie betaald voor het werk. Door het sneeuwbaleffect zal je portfolio over 20 jaar er heel anders uit zien als je telkens 3% moet inleveren. Maak dus tijd vrij om het zelf te leren en houd al je geld lekker bij jezelf.

Kies je investeringsvorm verstandig

Er zijn honderden beleggingsmogelijkheden en deze verschillen van risico tot grootte van het rendement. Bij een groter risico hoort een groter rendement, omdat er een grotere kans is dat je het geld kwijt raakt. Een bekend voorbeeld is obligaties en aandelen. Aandelen zijn meer volatiel en je kan er flinke winst op pakken. Ook kunnen de verliezen groter zijn. Net als bij gokken, wat ook als investeren gezien kan worden. Zo zijn er sites met spellen op een online casino vergelijker waarbij je 50/50 wed. Je krijgt het dubbele van je inleg, maar is de kans net groot dat je het kwijt raakt. Het is dus altijd belangrijk om je risicobereidheid vast te stellen. Kies uit de vele mogelijkheden door je risico te bepalen.

Investeer zonder emoties

Vooral bij aandelen is het ontzettend belangrijk om je emoties achterwege te laten. Het kan namelijk goed zijn dat er een week na je eerste aankopen een crisis aanbreekt. Het is logisch om bang te worden voor je belegde geld. Veel beginners maken echter de fout de aandelen te verkopen. Ze verliezen honderden of zelfs duizenden euro’s, terwijl ze ook 3 maanden hadden kunnen wachten tot de markt weer op peil was. Het kan natuurlijk ook langer duren. Daarnaast moet je wel opletten dat het bedrijf financieel stabiel is. Zo niet was het natuurlijk sowieso geen slimme investering en kan je beter je aandelen toch verkopen met verlies.

Spaar zoveel mogelijk en houd kosten laag

Wanneer jongeren net de eerste loonstrook hebben ontvangen denken ze vaak dat ze alles kunnen kopen. Dat kan natuurlijk ook, maar het is onverstandig. Als je elke dag voor 5 euro koffie koopt is dit naar een jaar 1825 euro. Dat lijkt niet veel voor verse koffie elke dag. Maar op de aandelenmarkt is de gemiddelde return 8%. Na 20 jaar investeren zou dat ene jaar koffie kopen een hoop hebben veranderd. Het bedrag is namelijk gegroeid tot ruim 8500 euro. Dit geldt niet alleen voor koffie kopen. Merkkleding, uit eten gaan en een auto aanschaffen zijn allemaal dingen waar je geld op kunt besparen.

Koop activa in plaats van passiva

Maar wat heb je nou aan zoveel geld besparen als je er niks mee doet? Heel weinig, want geld in de bank laten staan geeft nauwelijks rendement. Het is verstandig om dingen te kopen je geld opleveren in plaats van kosten. Zo kan je sparen (en geld lenen) voor een appartement. Deze lening betaal je af met de inkomsten van de huurders en na 20 jaar heb je een ‘gratis’ appartement waarvoor je elke maand 1000 euro krijgt. Uiteindelijk laat je je investeringen betalen voor je kosten en kun je leven van een passief inkomen. Dat is het moment dat je financieel vrij bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

De Bullrun van 2024 is gestart! Ontvang nu gratis €10,- in jouw account!

🚀 GRATIS €10,- CASH BONUS

Na een succesvolle verificatie en een minimale storting van € 10, ontvang je een welkomstbonus van € 10*.