Bitcoin! De afgelopen jaren niet meer uit de markt weg te denken, maar voor veel mensen ook nog een mysterie. Wat is een Bitcoin nou eigenlijk precies? Kan je anno 2023 nog winst pakken door in deze munt te investeren? Hoe komt het dat de markt zo schommelt?

Waar komen Bitcoins eigenlijk vandaan?

Natuurlijk hebben de prestaties van Bitcoin ook invloed op de vraag of investeerders ervoor kiezen om hun tegoeden te gebruiken om transacties te doen of niet. Dit kan zijn voor zakelijke activiteiten of zelfs om te spelen in de beste bitcoin casinos.

Veel mensen – ook degene die al langer van Bitcoin af weten en er misschien zelfs in investeren – zullen wellicht niet weten wie het bedacht heeft, of waar het vandaan komt. De vader van de Bitcoin is Satoshi Nakamoto in 2008. Hij schreef toen een whitepaper, een uiteenzetting van een bedrijfsplan, waarin hij de waarde van Bitcoin uitlegt. Het whitepaper had de titel: ‘Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System’.

Het Goede van Bitcoin

Eén van de belangrijkste voordelen van Bitcoin is de onafhankelijkheid die Bitcoin, maar crypto an sich met zich mee brengen. Als je nu bij iemand iets wil kopen, dan heb je dus geen door de overheid gereguleerd geld meer nodig. Als jij met iemand afspreekt dat jij product X van hen koopt voor 1 Bitcoin, dan kunnen jullie dit gewoon ‘zomaar’ doen.

Wat ook handig is aan Bitcoin, is de opkomst van blockchain technologie. Dit wordt tegenwoordig niet alleen gebruikt in Bitcoin en überhaupt in de werld van crypto, maar ook op vele andere terreinen.

Het goede aan Bitcoin is (natuurlijk) ook: de waarde! De afgelopen jaren heeft Bitcoin een werkelijk explosieve groei meegemaakt. Op dit moment, in 2023, is Bitcoin zo ongeveer €24,000 waard. In 2015, bij de aanvang van de munt, was hij amper €300 waard. Wie in 2015 is ingestapt, zou nu een winst van bijna 8000% procent(!) hebben gemaakt. In het verleden is de munt echter nog meer waard geweest. Op de piek, in december 2021, was Bitcoin ruim €56,000 euro waard! Wie weet of de Bitcoin in de toekomst nog steeds zoveel waard is, mag het zeggen…

Het Kwade van Bitcoin

Natuurlijk heeft Bitcoin ook nadelen. Het feit dat de prijs zo enorm kan schommelen (€300 in 2015, €56,000 in 2021 en €24,000 nu) is natuurlijk ook enorm gevaarlijk en maakt het ook een riskante investering. Er zijn gegarandeerd mensen die op €50,000 dachten dat de Bitcoin de €100K aan zou gaan tikken, om vervolgens helemaal in elkaar te storten. Lekker natuurlijk voor degene die op €10K kochten en op €50K hebben gecasht, maar de rest heeft wel een probleem. Bij normale aandelen kan dit natuurlijk ook, maar die zijn doorgaans een stuk minder volatiel. De meeste aandelen maken, zonder buitengewoon goede reden, doorgaans geen halvering mee.

Net zoals de prijsschommels zowel een voordeel als een nadeel zijn, geldt hetzelfde voor het feit dat de overheid niet meekijkt met wat er op de cryptomarkt gebeurt. Je bent als burger daardoor aan de ene kant vrij, maar aan de andere kant ben je daardoor wel kwetsbaarder als iemand je iets probeert aan te doen.

Iets waar je misschien niet aan zou denken, maar wat wel minstens net zo belangrijk is: Bitcoin zijn enorm slecht voor het klimaat. Het mijnen van Bitcoin wordt namelijk gedaan door enorme supercomputers, die echt als een gek energie vreten. Hierdoor wordt bij het mijnen van Bitcoin buitengewoon veel CO2 uitgestoten.

En alles ertussen

De opkomst van Bitcoin heeft ook nog allerlei (soms onverwachte) neveneffecten gehad. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van Altcoins. Bitcoin was de eerste cryptomunten, maar inmiddels schieten de Altcoins, kort voor Alternative Coins als paddenstoelen uit de grond. De bekendste zijn Ethereum en Dogecoins, maar er zijn inmiddels meer Altcoins dan je je kan voorstellen.

Ook is Bitcoin indirect verantwoordelijk voor opkomst van zowel DeFi en NFT’s: DeFi (Decentralized Finance) vertegenwoordigt een financiële revolutie op basis van blockchaintechnologie en biedt open en grenzeloze toegang tot financiële diensten. Het stelt gebruikers in staat om crypto te lenen, uit te lenen, te verhandelen en rente te verdienen zonder traditionele tussenpersonen zoals banken.

NFT’s (Non-Fungible Tokens) zijn unieke digitale activa die het eigendom van specifieke items of content op de blockchain vertegenwoordigen. Ze hebben de kunst-, game- en entertainmentindustrie getransformeerd door het mogelijk te maken dat digitale verzamelobjecten en creaties kunnen worden gekocht, verkocht en geverifieerd, en bieden makers en verzamelaars een nieuwe manier om met digitale content om te gaan.

De toekomst van Bitcoin

Terwijl Bitcoin zich blijft ontwikkelen, blijft de toekomst onzeker maar veelbelovend. Het zou een algemene betalingsvorm kunnen worden, een wereldwijde reservemunt, of iets heel anders. Factoren zoals ontwikkelingen in de regelgeving, technologische vooruitgang en het marktsentiment zullen allemaal een cruciale rol spelen bij het bepalen van de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

De Bullrun van 2024 is gestart! Ontvang nu gratis €10,- in jouw account!

🚀 GRATIS €10,- CASH BONUS

Na een succesvolle verificatie en een minimale storting van € 10, ontvang je een welkomstbonus van € 10*.