Goud heeft altijd al een bijzondere aantrekkingskracht gehad op beleggers en investeerders. De goudkoersen worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de economie en geopolitieke gebeurtenissen. Hier vindt u een analyse van de belangrijkste factoren die de goudkoers beïnvloeden.

Economische onzekerheid

Goud staat bekend als een ‘safe haven’ in tijden van economische onzekerheid. Het is zelfs een van de grootste drijfveren achter de bewegingen in de koers. Wanneer er wereldwijd economische tegenslagen voordoen, zoals financiële crises, zoeken beleggers vaak naar safe havens om hun vermogen te beschermen. Goud wordt beschouwd als een stabiele investering, omdat de waarde niet beïnvloed wordt door zulke factoren. In tijden van economische onzekerheid verhogen centrale banken vaak hun goudreserves als strategie om economieën te beschermen tegen mogelijke financiële tegenslagen. De relatie tussen de economie en de aantrekkingskracht van goud heeft een sterke invloed op de goudmarkt, zo stijgen de goudprijzen wanneer beleggers hun vertrouwen verliezen in andere activa. U kunt de goudkoersen in de gaten houden door online koersen te volgen, zoals bij Holland Gold.

Valuta bewegingen

Valuta bewegingen hebben bepalen grotendeels de goudkoersen. Goud wordt meestal verhandeld in Amerikaanse dollars, wat betekent dat de kracht of zwakte van de dollar direct invloed heeft op de goudprijzen. Wanneer de waarde van de dollar stijgt, worden de prijzen onder druk gezet. Het wordt dan namelijk duurder om goud te kopen voor beleggers buiten de Verenigde Staten. Ook kan een zwakkere dollarkoers de prijzen verhogen. Het investeren wordt dan aantrekkelijker voor internationale investeerders, wat zorgt voor een grotere vraag. Als investeerder moet je de valutaschommelingen in de gaten houden en in kaart brengen hoe dit de aantrekkelijkheid van goud als belegging beïnvloedt.

Toenemende vraag

Een andere factor die de goudkoersen beïnvloedt, is de toenemende vraag. Vooral in Azië is goud een toenemende markt. De groeiende welvaart zorgt daar voor een stijgende vraag naar fysiek goud, zowel als belegging als statussymbool. Bovendien hebben veel culturen in Aziatische landen een sterke band met goud. Samen met de toenemende toepassingen van goud, zorgt ervoor dat de goudprijzen langzaam omhoog gaan. Als belegger is het belangrijk om deze en andere wereldwijde verschuivingen in de gaten te houden, omdat deze de fundamenten van de vraag naar goud vormen en de goudprijzen beïnvloeden.

Technologische toepassing

Goud heeft niet alleen een financiële waarde, maar wordt net als zilver veel gebruikt in moderne technologie. Zoals net al kort is genoemd, wordt de vraag naar goud gestimuleerd door de groeiende behoefte aan elektronica, nanotechnologie en andere high-tech toepassingen. Goud is namelijk geschikt voor zulke technologie vanwege de geleidbaarheid. Op de lange termijn kunnen zulke ontwikkelingen grote gevolgen hebben op de goudkoersen. De verwachting is namelijk dat de vraag naar goud op technologisch gebied blijft vergroten, waardoor het metaal zowel in traditionele als moderne contexten relevant blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

De Bullrun van 2024 is gestart! Ontvang nu gratis €10,- in jouw account!

🚀 GRATIS €10,- CASH BONUS

Na een succesvolle verificatie en een minimale storting van € 10, ontvang je een welkomstbonus van € 10*.