De blockchain is een innovatieve technologie die in veel markten betekenis kan hebben. In dit artikel bekijken we hoe de blockchain werkt en in welke markten er met blockchain gewerkt wordt. Andere markten werken nog niet met de blockchain, maar de technologie kan in de toekomst ook daar problemen oplossen. 

Wat is de blockchain?

Blockchain is een technologie die het vertrouwelijk uitwisselen van data mogelijk maakt. De bekendste toepassing van de blockchain is op dit moment het verhandelen van cryptomunten, maar blockchaintechnologie is geschikt om alles dat gedigitaliseerd kan worden vertrouwelijk uit te wisselen. Zo kun je bijvoorbeeld via de blockchain met smart contracts werken. 

Wat is een smart contract?

Een smart contract is een computerprogramma dat werkt als een overeenkomst waar bepaalde regels in staan. Dit contract is vastgelegd op de blockchain en kan uitgevoerd worden zonder dat er tussenpersonen nodig zijn.

Werkt een smart contract op iedere blockchain?

Niet ieder smart contract werkt op iedere blockchain. Niet iedere blockchain is hiervoor geoptimaliseerd. De Ethereum blockchain is dat wel. Veel ontwikkelaars ontwikkelen smart contracts op Ethereum. Hierdoor heeft deze blockchain schaalbaarheidsproblemen. Dit heeft als gevolg dat het veel tijd kost om een transactie uit te voeren. De afgelopen jaren werden er meerdere blockchains ontwikkeld voor smart contracts. Hierbij kun je denken aan de Binance Smart Chain, Cardano en Solana. Deze blockchains focussen steeds meer op schaalbaarheid.

Kunnen smart contracts al worden gebruikt?

Op dit moment is het nog niet mogelijk om smart contracts te gebruiken voor officiële transacties. Er is namelijk nog geen wetgeving voor smart contracts. Overheden moeten eerst deze technologie reguleren voordat deze gebruikt kan worden.

Wie kunnen de blockchain gebruiken?

Veel overheden, maar ook steeds meer bedrijven gebruiken blockchaintechnologie. Hiermee kunnen ze processen automatiseren. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het uitkeren van huurtoeslag die volgens regels van het smart contract alleen uitgegeven kan worden aan huur. Ook online stemmen kan hiermee worden gedigitaliseerd. Omdat alles vastgelegd is in de blockchain wordt het onmogelijk om fraude te plegen met stemmen. 

In welke markten speelt de blockchain een belangrijke rol?

In veel markten zoals de financiële sector is de blockchain al een tijdje geïntegreerd. In andere markten zal de blockchain ook langzaam terrein winnen. 

De mediawereld

De muziekindustrie werkt nog steeds voornamelijk met oude systemen en bedrijfsmodellen die zijn opgezet toen liedjes nog op papier werden gedistribueerd en niet via internet werden uitgebracht. Slechts een paar spelers hebben de digitalisering ingehaald en zij domineren de streamingmarkt, waardoor de winst voor artiesten steeds minder wordt. Ben je op zoek naar streamingdiensten, kijk dan eens op bespaardeals.nl

De gezondheidszorg

Ook in de gezondheidszorg wordt de blockchain gebruikt. Bijvoorbeeld voor de veilige uitwisseling van medische gegevens. Vaak bezoeken patiënten meerdere artsen. Daarom moeten medische dossiers makkelijk kunnen worden overgedragen tussen verschillende zorginstellingen. Omdat de blockchain een centrale databron is kan deze onveranderlijke records bieden en een veilige manier bieden om dossiers over te dragen.

Vastgoed

In de vastgoedsector vergroot de blockchain de efficiëntie van transacties en het verminderen van fraude. Daarnaast kan de blockchain helpen bij het verbeteren van de transparantie in eigendomregistraties. Ook investeren in de vastgoedmarkt wordt toegankelijker voor veel mensen door het toepassen van de blockchain. 

Minder tussenpersonen

Een ander voordeel van het toepassen van de blockchain in de vastgoedsector is het verminderen van het aantal tussenpersonen. Om een vastgoedtransactie te kunnen uitvoeren zijn er nogal wat tussenpersonen. Denk aan de kosten van de makelaar, de notaris en verzekeraars. Zouden deze transacties op de blockchain worden uitgevoerd dan zou je alleen transactiekosten hoeven te betalen.

Overheden

De blockchain kan in de overheidssector voor de transparantie en beveiliging van administratieve processen zorgen. Hierbij kun je denken aan identiteitsverificatie, het voorkomen van verkiezingsfraude of het beheer van overheidsdossiers.

Transport en logistiek

Ook bij bedrijven in de transportsector kan de blockchain een grote rol gaan spelen. Bijvoorbeeld door het real-time traceren van goederen, geautomatiseerde douaneafhandeling en het verbeteren van de vastlegging van documentatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

De Bullrun van 2024 is gestart! Ontvang nu gratis €10,- in jouw account!

🚀 GRATIS €10,- CASH BONUS

Na een succesvolle verificatie en een minimale storting van € 10, ontvang je een welkomstbonus van € 10*.