Cryptocurrencies zijn digitale of virtuele valuta die cryptografie gebruiken om hun transacties te beveiligen en de aanmaak van nieuwe eenheden te controleren. Cryptocurrencies zijn gedecentraliseerd, wat betekent dat ze niet onder controle staan van de overheid of financiële instellingen. Bitcoin, Litecoin, Ethereum, en Fantom zijn enkele van de populairste crypto munten die tegenwoordig in gebruik zijn.

Bitcoin

Bitcoin is een digitaal goed en een betalingssysteem, uitgevonden door Satoshi Nakamoto. Transacties worden geverifieerd door netwerkknooppunten via cryptografie en vastgelegd in een openbaar verspreid grootboek dat een blockchain wordt genoemd. Bitcoin is uniek omdat er een eindig aantal van is: 21 miljoen. Nakamoto gaf de software die de bitcoins maakt in 2009 vrij als open-source code. Bitcoins worden gecreëerd als beloning voor een proces dat bekend staat als mining. Ze kunnen worden ingewisseld voor andere valuta, producten en diensten.

Fantom

Fantom crypto is een cryptocurrency die het probleem van trage transactietijden en hoge kosten, die geassocieerd worden met traditionele cryptocurrencies zoals Bitcoin, wil oplossen. Fantom gebruikt een nieuwe technologie genaamd “DAG” (directed acyclic graph) waarmee transacties zeer snel en met zeer lage kosten kunnen worden verwerkt.

Een van de belangrijkste voordelen van Fantom is dat het “asymmetrisch geshard” is, wat betekent dat verschillende delen van het netwerk onafhankelijk transacties kunnen verwerken, waardoor het netwerk veel schaalbaarder is dan traditionele op blockchain gebaseerde cryptocurrencies.

Een ander voordeel van Fantom is dat het is gebouwd bovenop bestaande infrastructuur, zodat het compatibel is met bestaande wallets en exchanges. Over het geheel genomen vertegenwoordigt Fantom een veelbelovende nieuwe cryptocurrency die het potentieel heeft om enkele van de grote problemen op te lossen die met traditionele cryptocurrencies gepaard gaan.

Litecoin

Litecoin is een cryptocurrency die in 2011 werd gecreëerd als een fork van de Bitcoin Core client. Hij lijkt in veel opzichten op Bitcoin, maar heeft een paar belangrijke verschillen. Een van de belangrijkste verschillen is dat Litecoin een snellere bloktijd heeft. Dit betekent dat transacties sneller worden bevestigd, wat nuttig kan zijn in situaties waarin tijd van belang is. Litecoin gebruikt ook een ander mijnalgoritme, Scrypt genaamd.

Hierdoor kunnen mijnwerkers CPU’s en GPU’s gebruiken om Litecoin te delven, in tegenstelling tot de gespecialiseerde ASIC’s die nodig zijn om Bitcoin te delven. Daardoor is het delven van Litecoin voor meer mensen toegankelijk. Tenslotte heeft Litecoin een grotere totale voorraad dan Bitcoin. Terwijl er ooit maar 21 miljoen Bitcoins zullen bestaan, zullen er 84 miljoen Litecoins in omloop zijn. Al deze factoren maken Litecoin een populaire keuze voor wie een alternatief zoekt voor Bitcoin.

Ethereum

Ethereum is een gedecentraliseerd platform waarop smart contracts draaien: toepassingen die precies zo draaien als geprogrammeerd, zonder enige mogelijkheid tot fraude of inmenging van derden. In het Ethereum protocol en de blockchain is er een prijs voor elke bewerking. Het grootboek wordt een blockchain genoemd, omdat het blokken transacties aan elkaar ketent. Het doel van Ethereum is om een gedecentraliseerde manier te bieden om deze operaties te volgen en uit te voeren, zonder dat er een centrale autoriteit nodig is.

Het voordeel van deze aanpak is dat het voor iedereen moeilijk is om vals te spelen of met het systeem te knoeien. Ethereum is uniek omdat het ontwikkelaars in staat stelt gedecentraliseerde toepassingen te bouwen. Dit zijn toepassingen die op het netwerk draaien, en niet door een enkele entiteit worden gecontroleerd. Dit betekent dat ze beter bestand zijn tegen censuur of manipulatie dan traditionele gecentraliseerde toepassingen.

Ontwikkelaars kunnen Ethereum gebruiken om markten te creëren, registers van schulden of beloftes op te slaan, geld te verplaatsen volgens lang in het verleden gegeven instructies (zoals een testament of een termijncontract) en vele andere dingen die nog niet zijn uitgevonden, allemaal zonder tussenpersoon of tegenpartijrisico.

Welke crypto kopen in 2022 lees je hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

De Bullrun van 2024 is gestart! Ontvang nu gratis €10,- in jouw account!

🚀 GRATIS €10,- CASH BONUS

Na een succesvolle verificatie en een minimale storting van € 10, ontvang je een welkomstbonus van € 10*.