Het is je vast wel eens opgevallen dat de crypto koersen soms flink kunnen stijgen of dalen. Dit kan per dag verschillend zijn. Dit is ook zo met de bitcoin koers. Hoe kan dit en waar heeft dit nu mee te maken? En hoe wordt de waarde van een cryptomunt bepaald? Net als bij normale aandelen en valuta draait de koers van cryptomunten om vraag en aanbod. Als er meer mensen geïnteresseerd zijn, dan stijgt de waarde en de koers van deze munt ook. Bij een mindere interesse is het tegenovergestelde waar; want dan kan de koers ineens flink omlaaggaan. Ook externe evenementen kunnen een grote invloed hebben op de koers.

Er is niet een vaste prijs of koers voor alle cryptomunten

Alle cryptomunten hebben een verschillende koers. Deze kunnen dus ook allemaal verschillend zijn. Er is dus niet een vaste waarde voor alle cryptomunten. Maar toch zijn de verschillen nooit altijd even hoog. De verschillen kunnen namelijk niet lang aanhouden, want anders kunnen mensen makkelijk de ene kopen en de andere weer verkopen.

Het is ook zo dat bekende personen of externe gebeurtenissen invloed kunnen hebben op de koers. Als je kijkt naar het moment dat Elon Musk een tweet plaatste over bitcoin bijvoorbeeld. Dit had veel invloed op de waarde van de koers. Er is bij crypto munten niet een centraal orgaan dat de prijzen stabiel houdt, zoals dat bij reguliere valuta wel zo is.

Koersen zijn makkelijk te manipuleren

Omdat de crypto koersen dus afhankelijk kunnen zijn van uitspraken en externe evenementen, kan dit makkelijk te manipuleren zijn. Zo zie je dat wanneer Elon Musk positief is over bitcoin, het enorm stijgt. Als hij dan een week later weer negatief is, daalt het ook weer net zo snel terug. Dit is een van de vele voorbeelden die laat zien dat het dus snel kan gaan en op deze manier makkelijk te manipuleren is. Mensen met veel macht en invloed kunnen de koers dus helemaal beïnvloeden en zorgen dat het stijgt.

Bitcoin als geaccepteerd middel

Rond 2017 werd bitcoin steeds populairder en veranderde de koers. Naarmate de maanden verstreken werd deze munt, evenals andere cryptomunten, steeds populairder en ook steeds vaker geaccepteerd binnen bedrijven als betaalmiddel. Als voorbeeld kijk je naar Japan. Zij voerden een wet in zodat bitcoin als legaal betaalmiddel kon worden gebruikt. Er zijn wereldwijd steeds meer mensen die interesse hebben in crypto munten en ook in de bitcoin. De techniek blijft namelijk wel draaien, en dagelijks komen er nieuwe gebruikers bij. Hierdoor blijft de vraag ook stijgen, wat weer leidt tot een stijgende koers. Maar er zijn zeker ook momenten geweest waarbij er dalingen voorkwamen. Dit was het geval in januari en februari 2018. Toen raakte bitcoin meer dan 65 procent van de waarde kwijt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

De Bullrun van 2024 is gestart! Ontvang nu gratis €10,- in jouw account!

🚀 GRATIS €10,- CASH BONUS

Na een succesvolle verificatie en een minimale storting van € 10, ontvang je een welkomstbonus van € 10*.