Bitcoin

U hebt misschien het gerucht gehoord over hoe Bitcoin de financiële sector beïnvloedt. Wel, dit artikel gaat dieper in op deze realiteit.

In de nasleep van de wereldwijde financiële crisis van 2008 ontstond een fantastische innovatie onder de naam Bitcoin. De mysterieuze technologieontwikkelaar Satoshi Nakamoto wilde een alternatief bieden voor het traditionele betalingssysteem. Met Bitcoin hoeven mensen zich geen zorgen meer te maken over overheidscontrole en de inmenging van banken en andere financiële instellingen in hun financiële transacties en transacties.

Vandaag is de realiteit van digitale valuta hier. Of het nu gaat om mobiel geld of digitale valuta zoals Bitcoin, de waarheid is dat de revolutie al is begonnen. Toen kwam COVID-19 en stuwde de realiteit van digitale valuta nog verder voort. Vanwege de beperkingen om de verspreiding van de pandemie tegen te gaan, zijn veel mensen en bedrijven teruggevallen op het gebruik van digitale valuta.

Nu Bitcoin miljoenen gebruikers heeft, heeft deze innovatie gevolgen voor de traditionele financiële sector. Maar voordat we ingaan op hoe dit gebeurt, heeft u al gehoord over de limmercoin? Het is een fantastische plek om te handelen in de digitale Yuan en andere ondersteunde cryptovaluta.

Beveiliging 

Beveiliging is een echte zorg in de financiële sector, die te maken heeft met tal van veiligheidsrisico’s, van gewone diefstal tot cyberaanvallen. Banken hebben in het verleden geld verloren door bankovervallen. En hoewel het risico relatief beheersbaar is, doemt het toch op. Cyberaanvallen zijn nu echter de grootste bedreiging voor de beveiliging van de financiële sector. 

Criminelen hoeven een bank niet fysiek aan te vallen om geld te stelen. In plaats daarvan kunnen ze dat virtueel doen vanuit hun eigen huis. Banken die investeren in technologieën hebben een kans gecreëerd voor cybercriminelen om effectief aan te vallen en te stelen. De blockchaintechnologie van Bitcoin heeft het vermogen om dit te veranderen.

Banken en andere financiële entiteiten kunnen blockchain-technologie omarmen als risicomanagementmaatregel tegen cybermisdaad. De technologie past cryptografie toe om gegevens te versleutelen, waardoor het bijna onmogelijk is ze te hacken. Als banken en andere financiële entiteiten blockchain kunnen invoeren, kunnen zij zich ontspannen omdat de dreiging van cyberaanvallen dan tot het verleden behoort.

Omleiding van fondsen

Vóór Bitcoin was de financiële sector de belangrijkste bewaarder van geld. De meeste mensen en organisaties bewaarden hun geld bij banken en andere financiële instellingen. De financiële instellingen behandelden ook de meeste financiële transacties. De sector ging met veel geld om, van het aannemen van betalingen tot het beheren van geldovermakingen en het beheren van leningen.

Toen Bitcoin en andere cryptovaluta kwamen, verhuisden veel fondsen van de traditionele financiële sector naar de crypto. Tegen eind 2021 is Bitcoin alleen al goed voor ongeveer 2,9% van het totale geld in de wereld. En dit is slechts één cryptovaluta. Uit de cijfers blijkt dat de Bitcoin-technologie ervoor zorgt dat meer geld van de traditionele financiële sector naar cryptovaluta gaat. 

Uitschakeling van tussenpersonen

De Bitcoin-technologie elimineert ook de rol van tussenpersonen in financiële transacties. Blockchain is gedecentraliseerd, wat betekent dat geen enkele entiteit het beheert. De centrale bank, commerciële banken en andere entiteiten controleerden echter alles in de traditionele financiële sector. Zo bepaalt de centrale bank de hoeveelheid geld in omloop.

Het gedecentraliseerde systeem van Blockchain zorgt voor een peer-to-peer netwerk van transacties. In plaats van via tussenpersonen gaat u rechtstreeks transacties aan. Om dit te illustreren gebruiken we het voorbeeld van iemand die met een creditcard voor een bepaald artikel wil betalen. Bij deze transactie zijn tussenpersonen betrokken, zoals de bank van de betrokkene en de creditcardmaatschappij.

Maar met het gedecentraliseerde systeem van blockchain zou het individu de bank en de kredietkaartmaatschappij voorbijgaan en rechtstreeks aan de verkoper betalen. Deze rechtstreekse transactie elimineert niet alleen onnodige vertragingen, maar verlaagt ook de kosten omdat de betrokkene de kosten van de tussenpersonen niet hoeft te betalen.

Slotopmerking

Het valt niet te ontkennen dat de Bitcoin-technologie de financiële sector beïnvloedt, en niet alleen op één manier. Sommige effecten doen zich al voor. Maar aangezien de technologie nog jong is, kunnen we ons de omvang van de toekomstige impact op de financiële sector alleen maar voorstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

De Bullrun van 2024 is gestart! Ontvang nu gratis €10,- in jouw account!

🚀 GRATIS €10,- CASH BONUS

Na een succesvolle verificatie en een minimale storting van € 10, ontvang je een welkomstbonus van € 10*.