Je hebt waarschijnlijk begrepen hoe Bitcoin wordt gekocht en verkocht op een handelsplatform, maar het wordt ingewikkelder wanneer we het hebben over de productie van deze digitale munten. Hier komt Bitcoin mining om de hoek kijken, het proces waarbij nieuwe eenheden van de munt worden gemaakt en de toevoeging van deze munten aan de markt. Maar hoe werkt dat proces nou precies? Hieronder lees je alles wat je moet weten over Bitcoin mining.

De procedure van Bitcoin Mining

In tegenstelling tot een gecentraliseerde fysieke bank fungeert Bitcoin als een gedecentraliseerd bankgrootboek, een transactieregister dat op meerdere locaties tegelijk wordt bijgehouden en bijgewerkt door bijdragers aan het netwerk. Dit register wordt de blockchain genoemd. De blockchain wordt bijgewerkt door nieuwe blokken gegevens toe te voegen aan die keten. Deze gegevens bevatten informatie over Bitcoin-transacties.

Om een blok aan nieuwe transacties aan de keten toe te voegen, moeten miners een complexe vergelijking oplossen die het blokchain-systeem heeft gegenereerd. Dit betekent dat ze de juiste willekeurige getallen moeten berekenen. Wanneer dat gelukt is, wordt een bepaalde hoeveelheid aan Bitcoin, volgens een aantal regels in de Bitcoin-code,  toegekend aan een ‘mijnwerker’, de eigenaar van een minigrig. Dit is simpel gezegd het proces van mijnen, hoewel dit proces in het echt iets ingewikkelder is.

‘Mijnwerkers’ gebruiken dure en complexe installaties om deze berekeningen uit te voeren. Hoe meer rekenkracht je hebt, hoe makkelijker het is om Bitcoin te creëren. Snelle verwerking betekent meer berekeningen om de juiste oplossingen te vinden voor de vergelijking van de blockchain, dus een grotere kans om het juiste antwoord te vinden. Er zit wel een addertje onder het gras. De mijnwerkers moeten namelijk als eerste het antwoord vinden. Wanneer dat niet lukt, krijgen ze de beloning niet, ondanks dat ze hun rekenkracht lenen aan het netwerk.

Zodra een miner het antwoord vindt, wordt een groep transacties (of blok) toegevoegd aan het grootboek. De miner die de vergelijking heeft opgelost wordt beloond met Bitcoin en eventuele vergoedingen voor de transacties die worden toegevoegd aan het blockchain grootboek. Dan begint het hele proces opnieuw totdat iemand de oplossing voor de volgende vergelijking heeft gevonden. Verolgens kan het volgende blok worden toegevoegd.

Hoeveel geld kun je verdienen met het mijnen van Bitcoin?

Gezien de complexiteit van deze operatie, vraag je je misschien af hoe mijnwerkers überhaupt winst kunnen maken. Bitcoin was zo ontworpen dat het moeilijker werd om Bitcoin te creëren naarmate meer mensen deelnamen. Daarnaast wordt de beloning gehalveerd voor elke 210.000 blokken die aan de blockchain worden toegevoegd. Dat is gemiddeld zo’n elke vier jaar.

Bitcoin heeft daarnaast ook een eindige voorraad. Er zullen ooit maar 21 miljoen eenheden bestaan. Op het moment van schrijven zijn er al meer dan 18 miljoen stuks gecreëerd. Vanwege de afnemende beloning en de toenemende moeilijkheidsgraad, zal het nog tot ongeveer het jaar 2140 duren voordat de hele voorraad Bitcoin is geproduceerd.

Ondanks de uitdagingen zien mijnwerkers het minen van Bitcoin nog steeds als een waardevolle investering. Vanaf november 2021 is de beloning voor het delven van een blok 6,25 bitcoins. En op het moment van schrijven is één Bitcoin-eenheid gelijk aan meer dan 50.000 dollar, dus we kijken naar een opbrengst van bijna 400.000 dollar voor één blok, afhankelijk van de wisselkoers van de dag.

Op dit moment is het nog steeds moeilijk om winst te maken. Door de energiekosten, de prijs van gespecialiseerde apparatuur en de volatiliteit van de Bitcoin, is de toelatingsdrempel op de huidige markt hoog. Daarom kun je beter kopen cryptovaluta Cardano of muntgeld Ripple kopen en deze met hoge snelheid doorverkopen om grotere winst te behalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

De Bullrun van 2024 is gestart! Ontvang nu gratis €10,- in jouw account!

🚀 GRATIS €10,- CASH BONUS

Na een succesvolle verificatie en een minimale storting van € 10, ontvang je een welkomstbonus van € 10*.